Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
stroga pravila

Cenzura na kineski način: Zbog šale o vojsci kazna od preko 2 milijuna dolara

Members of China's military attend a wreath laying ceremony on Tiananmen Square to mark Martyrs' Day on the eve of the National Day in Beijing
Foto: Thomas Peter/REUTERS
1/3
17.05.2023.
u 16:13

U izjavi suda stand up komičar Li Haoshi optužuje se za ozbiljno vrijeđanje vojske i izazivanje lošeg društvenog utjecaja

U Kini se morate pridržavati strogih pravila što se odnosi na sve pa i na stand up komičare. To je najbolje na svojoj koži osjetio kineski stand up komičar Li Haoshi, poznat pod umjetničkim imenom House, čiji je nastup privukao pozornost vlasti ovoga tjedna nakon što je prošlog vikenda tijekom svoje predstave u Century Theatreu u Pekingu upotrijebio izraz povezan s Narodno oslobodilačkom vojskom.

Kako prenosi CNN Li je tijekom svoje predstave pričao okupljenima skeč o tome kako je udomio dva psa lutalice od kako se preselio u Šangaj. Rekao je da ga je njihova potjera za vjevericom jednog dana podsjetila na osam riječi koje su objavljene i na tonskom zapisu objavljenom na kineskom društvenom mediju Weibo.

- Dobar stil rada, sposoban za dobivanje bitaka - rekao je Li okrećući dobro poznati slogan Komunističke partije Kine koji se odnosio na PLA. Naime, radi se o izrazu kojega je po prvi put izgovorio 2013. godine kineski vođa Xi Jinping kada je iznio popis kvaliteta kojima je zapovijedao iz nacionalne vojske. Od tada se to ponavljalo u raznim službenim prigodama i u državnim medijima.

VEZANI ČLANCI:

Ta je šala na račun kineske vojske dovela do enormnih kazni vlasti tako da će odgovorna tvrtka za zabavu morati platiti novčanu kaznu veću od 2 milijuna dolara!!! Naime, Pekinški općinski ured za kulturu i turizam priopćio je kako će podružnica tvrtke biti kažnjena s 1,91 milijuna dolara, ali i da će isto tako biti uskraćena za 189.000 dolara koje je ostvarila u "nezakonitoj dobiti". Isto tako tvrtki je na neodređeno vrijeme zabranjeno održavanje bilo kakvih nastupa u glavnom gradu Kine dok će sam Li, zajedno sa svojim agentom, biti predmet daljnje istrage. U izjavi suda Li se optužuje za ozbiljno vrijeđanje vojske i izazivanje lošeg društvenog utjecaja. Vlasti u Pekingu zaključile su da je Lijev sporni nastup sadržavao "zavjeru koja predstavlja ozbiljnu uvredu Narodnoj oslobodilačkoj vojsci i uzrokuje loš društveni utjecaj".

- Nikada nećemo dopustiti nijednoj tvrtki ili pojedincu da bezobzirno kleveće slavnu sliku Narodnooslobodilačke vojske na pozornici u prijestolnici, nikada nećemo dopustiti da se povrijede duboki osjećaji ljudi prema vojnicima i nikada nećemo dopustiti da se ozbiljne teme pretvorio u zabavu - poručili su iz Uprave za kulturu.

Inače, Li se već ispričao na kineskoj društvenoj platformi Weibo, gdje ima 136.000 pratitelja, navodeći kako će preuzeti svu odgovornost i otkazati sve svoje nastupe kako bi duboko razmislio i preodgojio se.

Ispričala se i zabavna kompanija Shanghai Xiaoguo Culture Media koja ga zastupa koji su prethodno se već oglasili da su komičara suspendirali iz svih svojih produkcija na neodređeno vrijeme. Nakon što su kazne objavljene brojni kineski korisnici interneta su na platformi Weibo, nalik Twitteru, pohvalili odluku službenog tijela.

VIDEO Proturaketni obrambeni sustav Patriot koji koristi Ukrajina pretrpio je oštećenja u jučerašnjem ruskom napadu

Komentara 3

DU
Deleted user
16:29 17.05.2023.

Ništa čudno....jer i onako je poznato da ljubitelja kineza i rusa je više na privremenom radu u Hrvatskoj već u Rusiji i Kini zajedno.

MI
Mikis
17:46 17.05.2023.

i sad ti slusaj nase zapadnjacke demokrate politicare i biznismene kako je to strasno u Kini koja je diktatura i postat ce veliki problem i faktor protuteže u svijetu multikulturalnosti i demokracija i onda ti isti prek interneta kupuju svee iz Kine i outsourcaju sve inventivno i novo sa zapada i demokratskih škola i akademija u kineske tvornice. a kad bu zagustilo sa Kinom bu zapad ko sa Rusijom? (retoricko pitanjce) Slicno pitanjce imam za zapadnjacke politologe i filozofe oko izbora i predizbornih kampanja u demokracijama, da sta misle jel oni outsourcanjem rada, ideja i materijala u diktature rade na boljitku srednjeg staleza u diktaturama da se tamo valjda dobrostojeci srednji stalez pobuni protiv diktatora ili ..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije