Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
AUSTRIJA

Čelnik socijaldemokrata Faymann dobio mandat za sastav nove vlade

faymann
Reuters/PIXSELL
09.10.2013.
u 17:18

Faymann ima malo mogućih opcija za sastav nove vlade budući da isključuje mogućnost suradnje s krajnje desnom Slobodarskom strankom

Deset dana nakon parlamentarnih izbora u Austriji, austrijski predsjednik Heinz Fischer dao je u srijedu mandat za sastav nove vlade čelniku Socijaldemokratske stranke (SPÖ) i dosadašnjem kancelaru Werneru Faymannu.

SPÖ je pobjedio na saveznim izborima 29. rujna osvojivši 27 posto glasova i želi nastaviti vladati s Narodnom strankom (ÖVP), dosadašnjim koalicijskim partnerom, koji je dobio 24 posto glasova. Dvije najjače stranke, SPÖ i ÖVP zajedno su dobile oko 51 posto glasova birača, odnosno 99 zastupničkih mandata u austrijskom parlamentu ( za parlamentarnu većinu potrebna su 92 mandata).

Faymann ima malo mogućih opcija za sastav nove vlade budući da isključuje mogućnost suradnje s krajnje desnom Slobodarskom strankom (FPÖ) Heinz-Christiana Strachea koja je ojačala i ostala treća politička sila u zemlji. Nakon 40-minutnog razgovora s Faymannom predsjednik Fischer je rekao kako mu je želja da ponovno koaliraju dvije najveće stranke SPÖ i ÖVP.

- Činjenica je da dvije stranke koje su dobile najveći broj glasova imaju stabilnu većinu zastupničkih mandata - istakao je austrijski predsjednik dodavši kako priželjkuje „dobre i sadržajne“ pregovore i „fair ponašanje“ pregovaračkih partnera.

Faymann je posebno istakao da želi pregovarati s Narodnom strankom i da će pozvati njenog čelnika i dosadašnjeg potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Michaela Spindeleggera na razgovor za sastav nove vlade.

- Ne želim nikakve eksperimente s nepouzdanim strankama - napomenuo je dodavši kako „pod stolom ne krije plave karte". Plava je naime, boja krajnje desnice. Ta Faymannova poruka nije upućena samo krajnjim desničarima nego i narodnjacima čiji je čelnik Spindelegger rekao da će ÖVP razgovarati s čelnicima svih parlamentarnih stranaka.

Analitičari i dobri poznavatelji austrijskih (ne)prilika navode da narodnjaci za razliku od socijaldemokrata imaju i druge koalicijske opcije u kojima bi mogli sastaviti vladu s krajnjom desnicom i manjim strankama, primjerice Teamom Stronach. Procjenjuju da su pred socijaldemokratom Faymannom dugi i mučni pregovori.

>> Austrijska vlada podnijela ostavku, ali privremeno nastavlja rad

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije