Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Čekamo rješenje iz Bruxellesa, a ni EU ne zna što bi sa svojom brodogradnjom

Ukupno je država dosad za spašavanje Uljanika, na razne garancije, pozajmice i kredite, potrošila više od 600 milijuna eura

Komentari 6

DU
Deleted user
09:29 22.08.2018.

Svaka drzava u EU na neki nacin nastoji zastititi radna mjesta (time i glasacka). Pred samo par mjeseci je npr. Siemens u Njemackoj htio pozatvarati svu proizvodnju na istoku zemlje( prestale subvencije drzave iz 90.ih za "nerazvijene" krajeve i krizaa u energetskom sektoru ). No nakon dreke sindikata i politicara iz tog dijela, posto je na istoku Njemacke i tako siromasnije i nezaposlenost veca - od toga se odustalo. Sada se otpusta dio Siemens. zaposlenika u inozemstvu ili u zap. dijelu Njemacke. A dio proizvodnje dodjeljuje tim istocnim filijalama. Glede brodoggradnje ,ona je u cijeloj Europi u krizi i ono brodogradnje sto je opstalo radi na rubu dobiti. No nije rjesenje "sve pustiti niz vodu". Pogotovo u Hr di je svako radno mjesto pojedinacno doslovno bitno! Lex Agrokor, ma kako osporavan, dobra je stvar ispao! Primjer Brodosplita je pokazatelj da se sa pametnom poslovnom politikom ipak moze. Da je Debeljak slusao radnicko samoupravljanje u skveru,danas bi bio kao i Uljanik - nigdje. Uljaniku i 3.maju predstoji prinudna uprava, rezanje birokracije i neperspekrtivnih radnih mjesta (mozda i polovice !) te koncentracija na one stvari koje se jos moze komercijalno prodati : platforme, spec. brodove po vanserijskoj narudzbi i sl. Ono sto se nekad radilo , stancanje BRTonaze samo da se nesto radi -to je vec 80.ih postalo propast. Kod brodogradnje je veliko i pitanje repromaterijala i sirovine to je sve uvoz, a ono dom. proiz. motora,pumpi je "preskupo" nekonkurentno.

VL
Avatar duka4
duka4
09:37 22.08.2018.

meni nije jasno sta se svi prave ludi? pa ako brod kosta milijardu a ti ogodiš da ces ga napravit za pola milijarde , naravno da si u minusu. i upravo su to radili određeni ljudi. pa nije moguče da cijela pula to zna sao dorh i uskok da nezna. pričate bezveze iz šupljeg u prazno i opet cu to platit JA kao i sve ostolao od švicaraca pa nadalje . plačam JA i ne samo ja već svi ostali porezni obveznici. netkouzima a netko sanira

VL
AN
antonelić
11:10 22.08.2018.

sada će to anemija riješiti hitno ... samo da završe god. odmori ...

VL
Avatar Django
Django
09:57 22.08.2018.

Kak sad, pa ja sam čul da u Istri sve funkcionira super, da su oni sposobni i vredni, za razliku od, navodno lenih Slavonaca ili Ličana, a sad ispada da ih država stalno mora vleč z dreka vun. I još imaju, ak sam dobro skužil, radničko samoupravljanje, san svih leftarda, pa ih opet mora “nesposobni” ostatak Hrvatske spašavati. Propala budu radna mesta? Nebu posla za Jovu, Sulju i Vladimira? Pa nek se vrneju od kud su se i dotepli pa nek tam delaju šlepere. Kak to da u splitskom škveru nema problema? Aha, zna se ko je gazda. Prvo je najuril leftardske samoupravne prolete i niškoristi i od onda sve štima.

VL
IJ
Ivan_Jug
09:22 22.08.2018.

Kako to nitko ne želi kupiti, ne može poslovati pozitivno, tako je dosta trošenja novca poreznih obveznika na trulež. Hitni stečaj i gotovo.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.