Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 68
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sloga željezničara

Čekali 10 godina: Vlakom od Pariza do Barcelone za samo šest sati

Vlak Pariz-Barcelona
Foto: Reuters (Ilustracija)
1/5
15.12.2013.
u 23:10

Između dvaju gradova i turističkih hit destinacija nova superbrza željeznička linija TGV-a putnike prevozi bez presjedanja, dvaput dnevno, a cijena u jednom smjeru je 69 eura. Ovime željeznice misle konkurirati niskotarifnim avioprijevoznicima, kojima za istu relaciju treba pet i pol sati leta

U Hrvatskoj se željezničke linije, i domaće, a naročito, međunarodne, gase, a Francuzi i Španjolci svoje još ojačavaju. Od Pariza do Barcelone za šest sati, ostvarenje je desetgodišnjeg sna Španjolaca i Francuza, koji će od ove nedjelje svoja dva velegrada, i ponajveće turističke destinacije, moći spojiti puno brže - superbrzom i udobnom željezničkom linijom, poznatim francuskim TGV-om, piše Le Monde.

Prije četiri godine izgrađen je za tu svrhu tunel Perpignan (Francuska) - Figueras (Španjolska), kojim upravlja privatni španjolski koncesionar, a u siječnju ove godine počela je završnica gradnje nove pruge preko Pireneja, koja omogućava da se putnici voze bez presjedanja u Figuerasu.

Dvaput dnevno TGV će prometovati između dvaju gradova, a dvije državne kompanije, francuski SNCF i španjolski Renfe dogovorile su se i oko uvođenja kružnih putovanja između Madrida, Barcelone, Lyona, Marseillea i Toulosea. U francuskim željeznicama oćekuju da će na tim trasama u 2014. imati čak milijun putnika.

Cijena vozne karte TGV-om od Pariza do Barcelone iznosi 69 eura, i njome SNCF kani vlakovima konkurirati niskotarifnim avioprijevoznicima na istoj relaciji. "Porinuću" vlaka na kolodvoru u Barceloni u nedjelju su bili nazočni i francuski ministar prometa Frederic Couvillier i španjolska mu kolegica Ana Pastor.

- Od jednog do drugog središta grada vlakom možete stići za šest sati, a avionom za pet i pol, pa procijenite - kaže šef SNCF Putovanja za Europu, Jean-Yves Leclercq. Raduju se i s druge strane, u Kataloniji, odakle Santi Vila, ministar-savjetnik u područnoj Vladi, poručuje kako "ovime uklanjamo stare granice iz 20. stoljeća." Tko zna, možda će u vagon sjesti i Zlatan Ibrahimović, poći iz Pariza u Barcelonu osvježiti sjećanje na katalonske igračke dane...

Superbrzi vlak: Dizajniran je po uzoru na mač, a juri 500 km/h

Komentara 4

VV
Vrazje Vjestice
08:51 16.12.2013.

čudna mi čuda, pa i kod nas vlak putuje 6 sati...od križevaca do zagreba...

Avatar Kristijan Krkač
Kristijan Krkač
10:54 16.12.2013.

Vozim se kad god mogu u novim TGV-ovim vlakovima i nije mi opće jasno zakaj tak nekaj mi ne mremo imat u RH, pa makar to bilo i u suradnji s Francuzima. To je pitanje stila, udobnosti i nacionalne strategije, svega kaj mi nemamo.

SK
sladja_kava
17:59 16.12.2013.

http://www.dailymotion.com/video/x1m759_tgv-574-8-km-record-du-monde-sur-ra_news Ps:francuski TGV tj;vlak velikih brzina je postigao maksimalnu rekornu brzinu o 574 km

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije