Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promjenjiva jesen

Čekaju nas hladni prosinac i siječanj, uz manje oborina

'gradska.....zagreb.....14.01.2009.  zagrebacka avenija - padala je ledena kisa, snijeg, ljudi, zima, hladnoca     Photo: Marko Lukunic/Vecernji list'
Marko Lukunić/PIXSELL
21.11.2010.
u 18:40

Očekuje nas zahlađenje, očekivano za ovo doba godine, pa će temperature biti od 5 do 8 stupnjeva, te do 16 na jadranskoj obali

Prvih deset mjeseci 2010. godine bilo je prema temperaturama kopna i mora jednako toplo kao isto razdoblje 1998. godine, koje je dosad bilo najtoplije. Ove je rezultate, koji se odnose na cijeli svijet, objavila Američka državna agencija za oceane i atmosferu (NOAA).

Prosjek temperatura mora i kopna u tim mjesecima iznosio je 14.7 stupnjeva Celzijevih, što je 0.63 stupnja toplije od prosjeka prošlog stoljeća. U Hrvatskoj su, pak, dosadašnji jesenski mjeseci bili hladniji od prosjeka.

– Rujan i listopad bili su ove godine u cijeloj zemlji hladniji od višegodišnjeg prosjeka, dok je prva polovica studenoga bila znatno toplija od višegodišnjeg prosjeka za studeni. No, pred nama je hladnije razdoblje, pa je teško reći kakav će studeni na kraju ispasti – objašnjava Nebojša Subanović iz Meteo-infa.

Što se tiče oborina, pak, listopad je ove godine bio u skladu s višegodišnjim prosjekom. Kao što je sasvim logično očekivati, uskoro ćemo na koži osjetiti prve zimske temperature.

Pred nama je jedno uobičajeno zahlađenje za ovo doba godine. Maksimalne dnevne temperature kretat će se od 5 do 8 stupnjeva, dok će se na Jadranu penjati do 16. U gorju bi u utorak i srijedu moglo biti snijega. No, prosinac ove, te siječanj iduće godine mogli bi biti nešto hladniji od, također, višegodišnjeg prosjeka. Temperature bi tako mogle biti nešto niže od prošlogodišnjih. Oborina bi, pak, moglo biti manje nego što je bio slučaj posljednjih godina, pa ćemo za zimske radosti poći u neke hladnije krajeve.

– Inače, najtoplija je u Hrvatskoj bila 1963. godina, kada su u mnogim gradovima obarani temperaturni rekordi. Drugo mjesto zauzima 2004. godina – ističe Subanović.

Komentara 6

CI
cici14
20:53 21.11.2010.

Hm I gdje je tu vijest ili novost? Ujutro sam ustao, popišao se, popio kavu i otišao na posao, a Večernji je to objavio. Kenjk.

PI
pistaljka
22:32 21.11.2010.

Što god dolazi od službene Amerike danas ne vrijedi ni pišljiva boba. Amerika trune iznutra i ruši se izvana. Nema globalnog zatopljenja, osim onoga u glavama globalista; nema svinjske gripe, osim u cjepivu farmaceutskih kompanija; nema terorisma, osim onog državnog; nema Al\' Q\'aide, osim one koju je Zapad stvorio. Misli svojom glavom, a ne glavurdom globalista - svjetskih porobljivača.

SN
snopy
23:10 21.11.2010.

amerikanci su ti koji tvrde da nema opasnosti od göobalnogi zagadjenja,i od globalnog zatopljenja ,,,,pa mi zvuci pomalo glupo to kaj ti tvrdis..........................................................

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije