Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 113
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
FLEKSIBILNIJI REŽIM

Čekaju li nas za blagdane velike gužve na cestama? Božinović prokomentirao dogovor s Italijom i Slovenijom

Žakanje: Kontrole na granici sa Slovenijom
Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
18.12.2023.
u 12:48

Premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je s čelnicima Italije i Slovenije dogovorio fleksibilniji režim na granicama tijekom božićnih i novogogodišnjih blagdana kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović komentirao je u ponedjeljak izazove s kojima se Hrvatska suočava u vezi s krijumčarenjem migranata, a naglasio je i napore naše policije da im se učinkovito suprotstavi. Ministar je naglasio da je upravo naša policija najefikasnija u Europi po tom pitanju i da su "od prvog dana prihvatili taj problem kao nešto što postoji".

- Zbog toga smo se organizirali, imamo posebnu operativnu akciju Koridor, zbog toga smo na neki način i koordinatori kad je u pitanju krijumčarenje migranata na ovoj ruti. Koordiniramo s policijama iz Savezne Republike Njemačke, Slovenije, BiH. I, u konačnici, imamo kompenzacijske mjere koje mi doživljavamo i mi ih razumijemo kao način sprječavanja migranata po dubini europskog teritorija - kazao je Božinović.

Taj pristup, kako ističe ministar, pokazao se znatno učinkovitijim od internih, graničnih kontrola unutar Schengenskog prostora. - To je nešto što je Europska komisija prepoznala i vjerojatno će postati, temeljem iskustva hrvatske policije, nešto što će biti europska politika. To je nešto što mi nudimo našim slovenskim i talijanskim kolegama, dakle veću suradnju na tom hvatanju migranata po dubini teritorija, što se pokazalo puno učinkovitije od internih, graničnih kontrola na unutarnjim granicama Schengena - rekao je.

Tijekom blagdana očekuje se veliki priljev hrvatskih državljana koji rade u zapadnoj Europi kao i onih koji će prolaziti kroz Hrvatsku. Božinović je upitan hoće li se s čelnicima Italije i Slovenije, koje su uvele privremene granične kontrole na šengenskim granicama, u to vrijeme dogovoriti neki fleksibilniji režim ili možemo očekivati velike gužve

VEZANI ČLANCI:

- Taj režim nije nešto što je prouzročilo gužve kad govorimo o ulascima u Sloveniju. Mislim da možemo očekivati jedan zajednički pristup koji je u interesu svih zemalja, a to je da taj promet ide sa što je moguće manje zastoja. Naravno, brojevi će biti veliki, ali mislim da se tu ne treba očekivati nikakvi problemi za sve oni koji dolaze u Hrvatsku ili, kad završe blagdani, budu odlazili iz nje - rekao je.

Podsjetimo, premijer Andrej Plenković rekao je u petak u Bruxellesu da je s čelnicima Italije i Slovenije dogovorio fleksibilniji režim na granicama tijekom božićnih i novogogodišnjih blagdana kako se ne bi stvarale nepotrebne gužve. Plenković je rekao da je na margini samita EU-a razgovarao o tome talijanskom premijerkom Giorgiom Meloni i slovenskim premijerom Robertom Golobom.

VEZANI ČLANCI:

- Dogovorili smo se da u ovom razdoblju božićnih i novogodišnjih blagdana režim na granicama bude što fleksibilniji tako da se ne stvaraju gužve - rekao je Plenković.

Slovenija je graničnu kontrolu uvela 21. listopada, nakon odluke Italije da uvede kontrolu na granici sa Slovenijom. Slično Italiji, Slovenija je među razlozima za odluku o ponovnom privremenom uvođenju nadzora granice navela prijetnje javnom redu i unutarnjoj sigurnosti u EU, stanje na Bliskom istoku i u Ukrajini te sprječavanje terorizma.

Slovenska vlada u četvrtak je donijela uredbu po kojoj se za šest mjeseci produžuje kontrola na granicama s Hrvatskom i Mađarskom. Uredba stupa na snagu 22. prosinca, a granična kontrola trajat će do 22. lipnja 2024.

VIDEO Dolazak momčadi Hajduka na Maksimir

Komentara 1

DU
Deleted user
14:19 18.12.2023.

Nije problem sad prije praznika kad se ulazi u RH sa sjevera nego će biti kasnije problem kad se budu vraćali s migrantima.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije