Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
otpad

Čehok: Varaždin ne izlazi iz projekta regionalnog deponija

\'pod 05 03 2009....koprivnica uredjenje odlagalista smeca na piskornici ....koprivnica snimio: josip maljak\'
Foto: ARHIV VL-a
1/3
06.08.2010.
u 09:30

Čehok: Da Varaždin i odustane od projekta, to ne bi utjecalo na realizaciju. Cepić: Već sad imamo problem s manjkom potrebne količine smeća.

Gradonačelnik Ivan Čehok odbacio je nagađanja da će Varaždin zbog gradnje svog sustava za mehaničko-biološku obradu otpada (MBO) istupiti iz projekta regionalnog centra za odlaganje otpada Piškornice.

Varaždinske bale

- Varaždin ima svojih poteškoća sa smećem i primorani smo napraviti vlastiti MBO, a smatram i da bi njega trebala imati i svaka županija – izjavio je Čehok.

Ipak, napominje kako treba vidjeti isplati li se u Koprivnički Ivanec udaljen 40-ak kilometara od Varaždina voziti otpad, ako se u Piškornici najavljuje samo mehaničko-biološka, a ne krajnja obrada smeća.

Prema najavama, varaždinski MBO bit će izgrađen do kraja godine, a u njemu će se sanirati nekoliko desetaka tisuća bala otpada s kojima grad muku muči već godinama.

Čehok naglašava i kako je činjenica da se ne zna kada će zaživjeti projekt u Koprivničkom Ivancu, te hoće li ga, i u kojem iznosu nepovratnih sredstava financirati Europska unija iz svojih fondova.

Čak i da Varaždin, hipotetski govoreći, odustane od Piškornice, Čehok tvrdi da količina smeća koja bi se iz njegovog grada trebala voziti u Koprivnički Ivanec, ne bi imala presudan utjecaj na funkcioniranje budućega regionalnog centra u Koprivničkom Ivancu.

S druge strane, Nedo Cepić, direktor Piškornice d.o.o., otkriva kako već sada postoje problemi s izradom feasibility studije, odnosno dokumenta o isplativosti ulaganja, upravo zbog premale količine smeća koje bi trebalo dovoženo na Piškornici.

Iz tog bi se razloga, prema nekim nagađanjima, u projekt osim sadašnje četiri županije sjeverozapadne Hrvatske mogla uključiti i Zagrebačka.

Bez spaljivanja

Cepić je, pak, ogorčen javnim mnijenjem u lokalnoj zajednici u kojoj se na tone smeća u Koprivničkom Ivancu većinom ne gleda prijateljski, ali i naklapanjima o tome da će smeće s Piškornice biti spaljivano u budućoj termoelektrani. Takav je scenarij, tvrdi Cepić, preskup i jednostavno nemoguć.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije