Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
u cijelom ugostiteljskom sektoru

Ceh ugostitelja zatražio izjednačavanje stope PDV-a od 13 posto

Šibenik: Strani radnici u ugostiteljstvu
Foto: Hrvoje Jelavic/PIXSELL
1/2
28.11.2023.
u 19:49

Tražimo i ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo te da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu

Ceh ugostitelja i turističkih djelatnika Hrvatske obrtničke komore zatražio je od Vlade izjednačavanje stope PDV-a od 13 posto u cijelom sektoru za djelatnosti registrirane za ugostiteljstvo. – To je jedan od bazena iz kojeg bismo mogli podići te plaće kako bismo vratili sve naše građane u Hrvatsku. Svima nama nije ugodno vidjeti strance na ulici, to je činjenica. Teško je o tome govoriti u javnosti, ali hajdemo se suočiti s tim činjenicama, da nije ugodno vidjeti ni ljude koju su zamotani, drugih kultura – rekao je predsjednik Ceha Franz Letica.

U suradnji s Ministarstvom turizma i sporta treba nastaviti provedbu programa konkurentnosti turističkog gospodarstva s naglaskom na male i mikro poduzetnike. Ceh predlaže da se novim kvalifikacijskim okvirom nastavi s izradom programa obrazovanja za ugostiteljska zanimanja kao što su kuhar, konobar i slastičar u skladu s novim tehnologijama i kompetencijama za rad u realnom sektoru. Isto tako, treba, kaže, propisati provođenje praktične nastave u odnosu na teorijsku u omjeru “tjedan za tjedan”. – Radi ulaganja u radnu snagu, a time veće zaposlenosti i prihoda u proračune kroz promjene odgovarajućih propisa, tražimo ukidanje poreza na potrošnju koji je predviđen samo za ugostiteljstvo.

Isto tako tražimo da se troškovi reprezentacije priznaju u stopostotnom iznosu – prenosi Letica. Od Ministarstva rada traže prilagodbi radnog i poreznog zakonodavstva, kako bi se omogućilo fleksibilnije zapošljavanje radne snage u frekventnim razdobljima poslovanja, na primjer rad vikendom, za svadbe, karmine i drugo. Zalažu se i za prilagođavanje i modernizaciju osnovnog i proširenog programa tečaja za stjecanje osnovnog znanja o zdravstvenoj ispravnosti namirnica i osobnoj higijeni osoba koje rade u proizvodnji i prometu namirnica. Zahtjevi su uobličeni na 35. Kongresu ugostitelja i turističkih djelatnika. Broj obrtnika rastao je devet posto godišnje pa je tako sada u Hrvatskoj više od 111.000 obrtnika koji zapošljavaju više od 215.000 ljudi.

POVEZANI ČLANCI:

VIDEO: Izjave za medije nakon zajedničkog sastanka Ivana Anušića i Tomislava Debeljaka

Komentara 3

DU
Deleted user
07:21 29.11.2023.

Cijene su previsoke obzirom na lošu uslugu. Vani te poslužuju sa osmjehom, ovi kod nas su nadrdani, neuredni i bezobrazni!

Avatar Bill Carson
Bill Carson
21:21 28.11.2023.

Ima još jedna stavka. Svi turistički objekti koji imaju ponudu s europskim cijenama moraju imati i europske plaće za sve radnike.

AK
Aka
21:01 28.11.2023.

Ma kakvi, niš od te priče. I do sada smo imali prilike vidjeti da svako smanjenje da li doprinosa, poreza ili bilo čega poslodavci su iskoristili da uzmu sebi. To je i inače problem kod kapitalzma bez kapitala.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije