Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
srbi odbili sporazum

Catherine Ashton poziva Srbiju: Prihvatite za dobro svog naroda

Thaci Ashton Dacic
Tomislav Krasnec/VLM
08.04.2013.
u 18:13

– Srbijanska vlada ne može prihvatiti ponuđena rješenja koja su usmeno priopćena našem timu jer ne jamče ljudska prava, opstanak i sigurnost Srba na Kosovu

Srbijanska vlada na današnjoj je sjednici odbila prihvatiti predložena rješenja iz Bruxellesa za sporazum s Prištinom, javlja B92.

– Srbijanska vlada ne može prihvatiti ponuđena rješenja koja su usmeno priopćena našem timu jer ne jamče ljudska prava, opstanak i sigurnost Srba na Kosovu – rekao je premijer Ivica Dačić. Vlada je ovaj zaključak donijela jednoglasno i odmah ga proslijedila predstavnicima EU. Vlada se zalaže za hitan nastavak dijaloga s Prištinom uz posredovanje EU kako bi se što prije riješila sporna pitanja.

Vladajuće stranke najavile su da će od Caterine Ashton, koja je posrednica u pregovorima, zatražiti da se nastavi dijalog Beograda i Prištine, a visoka predstavnica EU čeka na službeni odgovor i objašnjenje Beograda na prijedloge iznesene u posljednjoj rundi dijaloga s Prištinom.

Iz Bruxellesa je na beogradsko "ne" stigla neočekivano blaga i pomirljiva izjava Catherine Ashton koja žali zbog takve odluke Beograda ali poziva Srbe da ipak još jednom razmisle.

- Žalim zbog odluke srpske Vlade da odbije prijedloge i pozivam ih da učine još jedan, posljednji napor prema postizanju sporazuma, na korist svojih građana - izjavila je sinoć visoka predstavnica EU za vanjsku politiku Catherine Ashton koja 22. travnja predaje ministrima vanjskih poslova EU izvještaj o napretku Srbije i Kosova u dijalogu. O tom izvještaju, koji se već piše, ovisi hoće li Srbija dobiti datum početka pregovora, a može ga dobiti samo ako prihvati sporazum s Kosovom.

Vlada Kosova: I dalje vjerujemo da je dijalog jedino rješenje

“Prijedlozi EU bili su u funkciji mira, stabilnosti i evropeizacije regiona. Označili bi početak zatvaranja historijskog konflikta u regiji. Kosovo je već prihvatilo niz kompromisa koji su bili ugrađeni u plan za Kosovo Martija Ahtisarija", stoji između ostalog u priopćenju kosovske vlade.

Dodaju kako su tijekom cijelog procesa bili spremni i na teške odluke znajući da one idu u korist Kosova i njegove europske budućnosti.

" Vlada Kosova i dalje vjeruje kako je dijalog jedino rješenje te ostaju posvećeni tom procesu", zaključuju u priopćenju.

>>Ashton čeka službeni odgovor Beograda na prijedlog Bruxellesa

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije