Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 103
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Trumpov trgovinski poker
Povratak na članak

Carine su ekonomski nacionalizam čije je povećanje u povijesti često vodilo do ratova

Američki predsjednik povećava namete na uvezenu robu iz kine i ostatka svijeta, a to je opasno – upozoravaju i s lijeva i s desna.

Komentari 2

DU
Deleted user
14:33 23.05.2019.

Veliki leftardski ekonomski stručnjaci, nešto poput našeg Grčića koji je zakucao 4 godine hrvatsku ekonomiju zajedno s onom crvenom štetočinom iz Reke... Amerikanci provodili stoljećima protekcionističku politiku i postali najmoćniji i najbogatiji, a kad su krenuli liberalnim putem ovih nobelovaca industrija im se preselila u Kinu, tehnološko znanje pokradeno, a proračun desetke tisuća milijardi u minusu... Što u anketama misli prosječni Amerikanac vrijedi koliko i g*vno, jer jedino g*vno i mišljenje svatko ima. Trump je doktor nauka za ove nobelovce, zna što radi i libtardi mogu samo nastavit arlaukat kad dobije još jedan mandat...

VL
Avatar nekakav
nekakav
08:25 23.05.2019.

kina je povećala trgovinski suficit u trgovini sa sad-om u zadnju godinu dana. unatoč sankcijama. cijene robe u americi počele rasti, sve carine na kraju plaćaju sami amerikanci. 30 mlrd dolara godišnje ide za pomoć američkim farmerima. kinez uvez embargo na američku soju. pitajte američke seljake dal su zadovoljni ratom. sve dok su subvencije izdašne, šute. prihodi države se na račun carina povećavaju, time trump kupuje svoju biračku bazu. trump ima nezahvalnu ulogu da je predsjednik koji mora napraviti rezove u trgovini i općenito gospodarstvu, jer vojni, u biti ratni, proračun svake godine poraste za 50-ak mlrd dolara. kojeg se više ne može namaknuti rezanjem novca za socijalu, zdravstvo, kao što su radili svi prije njega. plus obamacare, koji je uzrokovao više premije za one zaposlene, jer su bolnice morale dići cijene radi milijuna ekipe bez osiguranja, a država baš i nije dala novca za njih, već su privatni osiguravatelji trebali dodati nešto... trump je razrušio odnose stare 50 godina, da bi iskoristio još uvijek voduću ulogu i snagu sad- u odnosu na sve druge za još nešto vremena na vrhu. svakih 5 godina engleska i francuska padaju na ljestvici najjačih ekonomija svijeta za po jedno mjesto. za 5-7 godina kina po svim pokazateljima postaje prva ekonomija svijeta. i tako će biti idućih 250 godina. a onda će cijeli svijet biti kina. ako se tržišta zatvore, dići će se cijene, kako bi se održao rast prihoda korporacija, al kratko. al za rast je potrebno širenje...

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.