Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INSPEKCIJA RADA

Čakovec bez ispostave, iako ima više zaposlenih od Krapine i Koprivnice

mrsić
Petar Glebov/PIXSELL
23.03.2014.
u 19:32

Radnici se teško, zbog nesigurnosti ili straha, odlučuju prijavljivati poslodavce koji krše njihova prava, a sad će, pribojava se laburistica Petra Kovačić, to činiti još rjeđe.

Ministarstvo rada i mirovinskog sustava donijelo je prije mjesec dana uredbu o unutarnjem ustrojstvu, prema kojem Područni ured u Varaždinu obavlja inspekcijski nadzor na području Krapinsko-zagorske, Koprivničko-križevačke, Varaždinske i Međimurske županije, te ima dvije ispostave u Koprivnici i Krapini. Čakovec je tako postao jedino županijsko središte bez ispostave inspekcije rada, upozorila je laburistica Petra Kovačić, koja u tome vidi još jedan primjer ukidanja i udaljavanja institucija iz Međimurja.

- U Međimurju djeluje 2271 poduzetnik, a osiguranika je 34.934. Usporedbe radi, broj osiguranika u veljači u Krapinsko-zagorskoj županiji iznosio je 29.872, a u Koprivničko-križevačkoj 27.706, pa je opravdano pitanje zašto ispostava područnog ureda u Varaždinu nije predviđena i u Čakovcu? - ističe Kovačić.

Radnici se ionako teško, zbog nesigurnosti ili straha, odlučuju prijavljivati poslodavce koji krše njihova prava, a sad će, pribojava se, to činiti još rjeđe.

- Sad kad im se donošenjem novog Zakona o radu nanosi još veća nepravda, umjesto da se institucija inspektora rada približi građanima, ona se udaljava od njih, što posljedično dovodi do pasivizacije radnika - napominje Kovačić. 

Međimurci su dovedeni u nepovoljniji položaj i nanesena im je, upozorava, velika nepravda.

Sindikalisti također smatraju da je učinjen propust.

- Sve što je dislocirano, ljudima će stvorniti dodatne troškove. Radnik koji traži pomoć inspekcije je u muci, vjerojatno zbog neisplate plaća i drugih prava, a sad još mora plaćati put. Loše je to rješenje koje neće donijeti veće uštede u proračunu, a radnicima će otežati ostvarivanje svojih prava - smatra Miroslav Molnar, teritorijalni povjerenik SSSH.

Župan Matija Posavec kaže da je ispostava pitanje za ministra Miranda Mrsića, pa poziva koalicijske partnere iz SDP-a da pozovu ministra na razgovor. Od lokalnih izbora, dodao je, ni jedan SDP-ov ministar nije posjetio Međimurje!

>>Mrsić uveo besplatan telefon za rad 'na crno': Država izgubila više od 40 milijardi doprinosa

Komentara 1

SS
sseka
09:39 24.03.2014.

niti jedan ministar iz SDP-a od lokalnih izbora nije posjetio međimurje?! to sve govori o tome kako je matija posavec dobio te lokalne izbore. kad ga nitko iz SDP-a ne želi ni vidjeti! uz takvog župana međimurje će izgubiti sve iole važne institucije. otišao je već županijski sud, otišla je županijska bolnica, otišla je inspekcija rada. otići će i sve drugo. a onda jednog jutra više u međimurju neće biti niti ŽUPANIJE. međimurje će postati privjesak varaždinu. što su "inteligentni" međimurski građani izabrali - to će i imati! NIŠTA!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije