Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 80
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMO

Čak 300 volontera Boranke ove subote pošumljavalo je požarišta na Mosoru iznad Splita

Boranka
Foto: Promo
1/8
09.10.2023.
u 11:15

Izviđači, učenici osnovnih i srednjih škola, studenti i zaposlenici tvrtki sponzora Boranke proveli su radno subotu vraćajući šume na splitska požarišta

36. po redu akcija Boranke, najveće europske volonterske kampanje pošumljavanja požarišta, održana je i ove subote na lokaciji Zvjezdano selo Mosor, iznad Splita. Zbog iznimno velikog interesa volontera koji se priključuju akcijama pošumljavanja, ove subote organizirane su čak dvije smjene – jutarnja i popodnevna, a ukupno je u obje smjene sudjelovalo više od 300 volontera.

Uz predstavnike organizatora, Savez izviđača Hrvatske, Hrvatske šume i Splitski skautski zbor, jutarnju smjenu tako su u potpunosti ispunile „mlade snage“, najvećim dijelom osnovnoškolci, srednjoškolci i studenti. Tako su u ovoj akciji sudjelovali učenici i nastavnici Osnovne škole „Brda“ Split, IV. gimnazije „Marko Marulić“ Split, Nadbiskupijske klasične gimnazije „Don Frane Bulić, Škole za dizajn, grafiku i održivu gradnju Split, studenti i profesori Kineziološkog fakulteta iz Splita te izviđači iz Skautskog kluba Marjan i Odreda izviđača pomoraca Brodosplit.

Foto: Promo

Kako bi akcija pošumljavanja bila čim uspješnija, bilo je potrebno razne skupine sudionika organizirati na raznim aktivnostima. Oni najmlađi sadili su hrast u žirovima, kopajući manje rupe, puneći ih žirom i zatrpavajući ih. Oni malo stariji sadili su stabla u sadnicama za što je trebalo kopati veće rupe za što su pak korišteni mašklini (krampovi). Izviđači su, osim sadnje, provodili i zalijevanje sadnica koje su se upravo sadile, ali i onih koje su posađene u prijašnjim akcijama, u posljednja dva vikenda. Kako je već sada period suše jako dug te i dalje padalina nema u najavi, zalijevanje sadnica pokazalo se kao izuzetno bitan faktor u preživljavanju posađenih sadnica u ovakvim vremenskim uvjetima. Šumari Hrvatskih šuma svim su sudionicima održali pokaznu vježbu pravilnog iskopa rupa i sadnje sadnica i žira te su zajedno s njima sudjelovali u akciji pošumljavanja, dok su volonteri Gradskog društva Crvenog križa Split dežurali u slučaju eventualne nezgode, koja se, na sreću ni ovoga puta nikome nije desila.

Foto: Promo

Kako su se u akciji Boranka proveli najmlađi sudionici, učenici sedmih razreda Osnovne škole „Brda“ Split, pitali smo nekoliko njih osobno:

Što si ti danas radila ovdje na Mosoru u akciji Boranka?

- Sadili smo žirove hrasta dok su srednjoškolci sadili čemprese i borove. Bilo mi je zabavno, ovo je skroz nešto drukčije i opet bi došla, iako je bilo malo teško radi sunca. (Loredana)

Bi li opet došla na ovu akciju pošumljavanja, ovako subotom umjesto da se kući odmarate?

- Da, obavezno. Bilo mi je baš super. (Dora)

Kako si se proveo ovog jutra?

- Odlično, očekujem da će barem jedan moj žir uspjeti. Bilo mi je lijepo, zabavno i nije ovo ništa teško. (Bepo)

Je li tebi ovo bilo teško?

- Bilo je malo teže u nekim trenucima, ono di je puno kamenja i jer sunce još jako grije, ali može se ovo kad se hoće i sljedeće godine obavezno dolazim i vidjet ću jesu naše sjemenke uspjele. (Ante)

Foto: Promo

Što ti je danas bilo najljepše?

Sve mi je bilo lijepo, ali najbolje mi je bilo kad smo imali odmor, za marendu sendvič i mandarine i što smo se družili, teška zabava je ovo, a opet smo puno biljaka posijali i posadili. (Lucija)

Što ti je bilo najlakše danas?

Meni je bilo najlakše stavljati žirove u rupe i disati ovaj čisti zrak. (Paula)

Nakon uspješno provedene jutarnje akcije, slijedila je popodnevna smjena u kojoj je sudjelovalo čak 130 volontera, zaposlenika Raiffeisen banke, koja je glavni pokrovitelj kampanje Boranka već petu godinu zaredom. Ponosni su što su svake godine do sada sudjelovali na akcijama pošumljavanja te se svaki puta iznova vrlo rado vraćaju.

"Svake godine, sve više i više naših kolega sudjeluje na Boranci. Ove godine nas je na opožarenom području nove, mlade biljke sadilo čak 130 i mislim da taj broj govori sam za sebe. Boranka je nacionalno važna akcija, koju RBA s ponosom podržava i koja je u skladu s našim strateškim smjerom održivosti" – izjavila je Sara Foršek Pažin, voditeljica održivosti Raiffeisen banke.

Foto: Promo

Podsjetimo, kampanja Boranka do sada je okupila više od 10,000 volontera iz čitave Hrvatske, ali i inozemstva, a ukupno su na požarištima u okolici Splita, Solina, Makarske, Trogira i Zadra izviđači i drugi volonteri Boranke do sada posadili više do 120 000 novih stabala u sadnicama, sjemenu i žiru. Time je Boranka postala najveća europska volonterska akcija pošumljavanja požarišta i sjajan primjer kako okupiti brojne volontere, institucije i organizacije u obnovi prirode.

U organizaciji Boranke sudjeluju i brojne institucije koje pružaju podršku izviđačima i drugim volonterima - Hrvatske šume, HGSS, Ravnateljstvo civilne zaštite, Crveni križ, Grad Split, Grad Trogir. Glavni sponzori ovogodišnje Boranke su Raiffeisen banka, Radenska Adriatic, Henkel, DM, Eurospin, Dacia i Nakladnička kuća Fraktura.

Boranku kao pokrovitelji već godinama podržavaju Europski parlament, Ministarstvo poljoprivrede, Ministarstvo znanosti i obrazovanja, Američka gospodarska komora, Veleposlanstvo Kanade, UHDDR, agencija IMAGO, agencija HEARTH te Njemačko-hrvatska industrijska i trgovinska komora.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije