Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odslužio polovicu kazne

Čačić iz zatvora najvjerojatnije ne izlazi do rujna

Radimir Čačić
Foto: Marko Jurinec/PIXSELL
13.05.2014.
u 18:03

Povjerenstvo
 – O molbi za uvjetni otpust odlučivat će se 17. lipnja u kaznionici u Valturi

Da je zatvorsku kaznu izdržavao u Mađarskoj, bivši prvi potpredsjednik Vlade Radimir Čačić od ovog bi vikenda bio na uvjetnoj slobodi.

Zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su poginule dvije osobe, sud u Kaposvaru osudio je Čačića na 22 mjeseca zatvora, s time da nakon polovice izdržane kazne izlazi iz zatvora. A to je 17. svibnja.

Zakon i praksa

Po hrvatskim propisima, Čačić taj dan tek stječe pravo da se o njegovoj molbi za uvjetni otpust raspravlja. Ako je podnese, a sasvim je izvjesno da će to učiniti, o njoj će se odlučivati na sjednici Povjerenstva za uvjetni otpust Ministarstva pravosuđa koja će se 17. lipnja održati u kaznionici u Valturi, gdje bivši državni dužnosnik izdržava kaznu. Molbe za uvjetni otpust podnose se najkasnije 30 dana prije održavanja sjednice.

Čačićeva molba može, ali i ne mora biti usvojena. Nije isključeno ni da Povjerenstvo donese odluku da odgodi raspravu o Čačićevoj molbi za sljedeću sjednicu, koja će se održati u rujnu. Prema neslužbenim informacijama, upravo se ta opcija čini izglednom. Naime, iako je zakonom predviđeno da se osuđenike koji nisu počinili teža kaznena djela (poput ubojstva, ratnog zločina...) na uvjetni otpust pušta nakon polovice izdržane kazne, dosadašnja je praksa takva da zatvorenici na prijevremenu slobodu odlaze nakon izdržane dvije trećine kazne.

Ako mu odbiju molbu...

U najgorem slučaju za Čačića, može se dogoditi da Povjerenstvo za uvjetni otpust njegovu molbu za prijevremenim izlaskom odbije. To onda znači da do kraja izdržavanja kazne ne bi imao pravo uopće zatražiti izlazak na uvjetnu slobodu. Ako peteročlano povjerenstvo odbije molbu zatvorenika, on sljedećih godinu dana nema pravo podnijeti novu. A u tom će roku Radimir Čačić svakako biti na slobodi jer će mu u travnju sljedeće godine isteći puna kazna. Osim Povjerenstva za uvjetni otpust, zatvorenika s izvršavanja kazne ranije može otpustiti i upravitelj zatvora. Trajanje takvog uvjetnog otpusta ne može biti dulje od dva mjeseca.

>>Bogata politička elita: Novac imaju, žele moć!

>>Čačić u zatvoru napisao dva zakona, a planira stvaranje unije stranaka

Komentara 13

Avatar TAJSAM
TAJSAM
18:20 13.05.2014.

Dođi što prije. Iskreno nisam fan od Čačića ali jedva čekam da razvodi ove umišljenike iz HNS-a i pokaže gdje im je mjesto. Pozdrav dobrim ljudima

BA
Black Angels
19:54 13.05.2014.

On ne bi trebao ...nikada...izaci...koliko je samo stete napravio hrvatskoj sa svojom pusickom..a uz sve to skrivio je i smrt dvoje ljudi....sramota

MO
moskito
20:00 13.05.2014.

To bi bila najveca glupost pustiti ubicu nakon svaga na slobodu. On mora izdrzati kaznu do kraja jer stvarno je dobio smjesno malu kaznu za djelo koje je ucinio. To sto je on nemoralna osoba i lazljivac svima je jasno i vec sada sam ogorcen ako ce se ubaciti u politiku . Trebalo bi mu za sva vremena zabraniti da se bavi politikom i da i dalje laze i mulja gradane.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije