Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kraj štrajka blizu?

CA: Piloti pristali na kraj štrajka, kabinsko osoblje nije

Croatia airlines štrajk (1)
Foto: Josip Galoić/PIXSELL
1/6
Autori: jb/VLM, ldp
20.05.2013.
u 12:11

Piloti su s Upravom našli kompromisno riješenje oko svojih zahtjeva te je većina to prihvatila

Piloti Croatia Airliensa dogovorili su se s upravom i prekidaju štrajk, no stjuardese nisu pa one i dalje štrajkaju. Prema riječima predsjednika Hrvatskog sindidkata prometnih pilota Zorana Bilića, piloti su s Upravom našli kompromisno riješenje oko svojih zahtjeva te je većina to prihvatila.

Tako je pilotima ostao isti broj dana godišnjeg odmora i slobodnih dana, ostala je naknada za vjeronost kompaniji, dnevnice će dobivati u punom iznosu, ali će morati sami plaćati hranu, uspjeli su dobiti i veći iznos otpremnina...S obzirom da je dio kabinskog osoblja još u štrajku, zrakoplovi CA neće i dalje letjeti.

Sindikat kabinskog osoblja stavio je ponudu na stol Upravi Croatia Airlinesa u kojoj stoji da se svi članovi sindikata odreknu plaće za svibanj, odnosno da im se isplati državni minimalac, smanjenje plaće za 2013. godinu iznosu 3%. Predloženo je i smanjenje godišnjeg odmora i broja slobodnih dana za sezonske radnike na zakonski minimum. Tako bi ušteda ostvarena na kabinskom osoblju iznosila 7 milijuna kuna. Jedini zahtjev SKOZ-a je da se ostale stavke kolektivnog ugovora za 2012. godinu ne umanjuju.  Iz SKOZ-a podjećaju da su se dosada četiri sindikata odrekla ukupno milijun kuna.

-  Ne možemo dovoljno naglasiti koliko smo zgroženi neodgovornim ponašanjem kako Uprave, tako i Vlade koja očigledno podržava Upravu u misiji uništavanja Croatia Airlines. Vjerujemo kako sve namjere i svi do sada povučeni potezi kao cilj imaju stečaj Croatia Airlines, ne smanjenje plaća i restrukturiranje. Jedino pitanje koje ostaje, treba li i kada predsjednik Nadzornog odbora, Siniša Petrović, odgovarati vlastitom imovinom za nastalo stanje i štetu, navodi u priopćenju SKOZ-ova Ivana Lojo.

- Uprava je odbila naše prijedloge pa smo nastavili štrajkati. I mi smo psihički i fizički iscrpljeni. I nama je žao drugih djelatnika koji nisu u štrajku, ali nismo mi ti koji žele uništiti tvrtku, naprotiv, to radi uprava. Nije u redu da se samo jednom dijelu radnika režu plaće na ime ušteda i to čak za 40-ak, 50-ak posto, a drugima se ne skida ni za jedan posto. Znači da nije riječ o uštedama nego o političkim igrama. Čini nam se da oni žele uništiti CA i onda to pripisati nama, sindikatima. Možda pripremaju teren da se tvrtka proda nekome, načuli smo nekoliko verzija, rekla nam je Suzana Artuković iz Sindikata kabinskog osoblja. Dodala je da su se oni odrekli više nego drugi sindikati.

 

 >>Piloti i stjuardese CA odbili prijedlog za okončanje štrajka

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije