Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 89
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rizični "poslovi"

BUZ: Zašto Čačić želi uništiti mirovinske fondove?

'25.01.2012., Kaposvar, Madjarska - Nastavak sudjenja Radomiru Cacicu na sudu u Madjarskom gradu Kaposvaru, za izazivanje prometne nesrece 2010. u kojoj su zivot izgubile dvije osobe. Photo: Zeljko Lu
'Zeljko Lukunic/PIXSELL'
23.06.2012.
u 14:09

Ideja da se mirovinske fondove izravno uključi u privatizaciju i u kupnju brodogradilišta je umotvorina koja nadilazi sve prethodne Čačićeve nebuloze - smatraju BUZ-ovci

U prethodnih šest mjeseci smo se od prvog potpredsjednika Vlade Čačića naslušali toliko najava o velikim investicijama u svrhu pokretanju gospodarstva da bi vjerujemo svatko tko nije dovoljno upućen u slatkorječivu retoriku navedene osobe lako mogao zaključiti kako je realizacija onih prvo najavljenih već u punom zamahu, poručili su priopćenjem članovi BUZ-a (Blok umirovljenici zajedno).

Jasno je da kapital ide isključivo tamo gdje je mu sigurnost temeljena na stabilnim zakonskim propisima zemlje u koju se ulaže. Kako se u Hrvatskoj doslovno na tjednoj bazi događaju česte i mogli bi slobodno kazati redikulozne izmjene raznih zakona ili se pak donose vladine odluke (iz sfere fiskalne i monetarne politike) vrlo upitne utemeljenosti, onda je doista i svakom prosječnom ekonomistu jasno zašto još uvijek doslovno nitko od potencijalnih investitora ne želi u Hrvatsku, smatraju u BUZ-u.

- Sudeći po raspoloživim informacijama, sama ideja da se mirovinske fondove izravno uključi prvo u privatizaciju, a onda i u kupnju nekog drugog brodogradilišta je isključivo Čačićeva umotvorina koja gotovo da nadilazi sve prethodne nebuloze koje je izrekao - stoji u priopćenju.

Članovi BUZ-a oštro su kritizirali i članove Hrvatske stranke umirovljenika koje optužuju da su se u Sabor utrpali preko HNS-a koji je "ostao nijem na planirane poteze svog partnera".

- Uz dakle osiromašenje i pljačku mirovinskih fondova tijekom 90-ih, sada bi ih po Čačićevoj zamisli trebalo dokusuriti na način da svoj preostali kapital usmjere u nešto što ni u ekonomskoj teoriji ne može rezultirati pozitivnim prinosom - naglašavaju iz BUZ-a te dodaju kako bi rezultati Čačićeva plana bio doslovno prekonoćno drastično smanjenje ionako bijednih mirovina, ili preciznije, svođenje istih na ukupnu masu koja bi odgovarala trenutnoj ukupnoj uplati u mirovinski fond, a ne onoj što je svaki pojedinac godinama uplaćivao za svoju mirovinu.

- Ako znamo da mirovinski fondovi po prirodi svog (konzervativnog) poslovanja "ne smiju“ ulagati u rizične "poslove“ onda je pitanje tko bi uopće dobronamjeran (da ne kažemo normalan) spomenuo iste u kontekstu mogućeg ulaganja u hrvatske škverove za koje se sa doista sa 100% sigurnošću može tvrditi da je isključivo gubitak zagarantiran - zaključuju BUZ-ovci.

 

Komentara 43

OG
Oger
14:33 23.06.2012.

23.06.2012. u 14:25h Django je napisao/la: Ne bih rekao da je Cacic zlonamjeran (i on bi htio uspjeh, ako za nista drugo onda za sebe potvrditi), ali on razmislja ekonomski nenormalno.

CA
capronza
14:39 23.06.2012.

Oger, da Cacic razmislja ekonomski normalno, nebi svojim firmama napravio 480milijuna kuna dugova, da je Cacic uspjesan ekonomist, radio bi u plusu i isplacivao place svojim radnicima, prevario je i ostao duzan SVAKOM, s kim je do sada radio, druge bi Linic vec zatvorio da rade tako kako radi Cacic, ne njemu "drzava" oprasta 280 milijuna kuna zbog zastare, gdje toga ima?.

Avatar Django
Django
14:25 23.06.2012.

- Ako znamo da mirovinski fondovi po prirodi svog (konzervativnog) poslovanja "ne smiju“ ulagati u rizične "poslove“ onda je pitanje tko bi uopće dobronamjeran (da ne kažemo normalan) spomenuo iste u kontekstu mogućeg ulaganja u hrvatske škverove ------------------------- Tko kaže da je Čačić dobronamjeran.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije