Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
o izboru turudića

Butković: 'Ne razumijem odakle strah, procedura je zadovoljila sve kriterije'

Rijeka: Ministar Butković komentirao je sigurnosne provjere Ivana Turudića
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
10.02.2024.
u 14:36

Butković je uvjeren da "priča" oko Turudića, Pleslić i SMS poruka neće naštetiti HDZ-u i da će pobijediti na izborima

Potpredsjednik Vlade Oleg Butković izjavio je u subotu, govoreći o izboru i sigurnosnoj provjeri glavnog državnog odvjetnika, da se postavlja niz pitanja zašto to prije devet godina nije bilo bitno a sada se, nakon transparentno provedene procedure, rade tirade, vrijeđanja i difamacije. "Postoji čitav niz logičnih pitanja zašto prije devet godina nitko nije postupio i nikome nije bilo bitno, a sada devet godina kasnije, kada se u transparentnom postupku i proceduri koja je zadovoljila sve kriterije, radi ova tirada, vrijeđanja i difamacije. Ne znam zbog čega sve to, zbog čega takav strah, to je nešto na što mora odgovoriti sam Predsjednik Republike“ rekao je Butković na konferenciji za novinare .

Prema Zakonu o sigurnosno obavještajnom sustavu predsjednik Vlade nema ovlasti tražiti provjeru kandidata za glavnog državnog odvjetnika, odnosno Ivana Turudića, kazao je. "No, budući da se radi o prevažnoj funkciji i postupku koji je bio transparentan, gdje su se javila četiri kandidata, predsjednik Vlade je tražio sve dosadašnje provjere koje su rađene za Turudića, a rađene su 2009., 2014. te 2019. kada je postao sudac Visokog kaznenog suda, i po svim tim provjerama nije bilo zapreka da ga se predloži za glavnog državnog odvjetnika".

Rijeka: Ministar Butković komentirao je sigurnosne provjere Ivana Turudića
1/57

Butković kaže da se tu postavlja nekoliko logičnih pitanja, primjerice, zbog čega Predsjednik Republike posljednjih nekoliko dana, bez ustavnih i zakonskih ovlasti da sudjeluje u postupku, sve to radi. "I mene i javnost zanima zbog čega Milanović nije 2015., kada je bio premijer nije nešto učinio, a hvali se da je imao saznanja o susretima Mamića i Turudića. Kaže da nije imao ovlasti, ali je mogao javno istupiti, zbog čega nije ništa učinio"?

Butković je upitao i zbog čega predsjednikom savjetnik Lozančić, koji je tada bio ravnatelj SOA-e nije tražio reviziju sigurnosne provjere iz 2014., što je mogao učiniti. "Zašto predstojnik ureda Predsjednika Orsat Miljenić, koji je bio ministar pravosuđa, i tada imao saznanja, nije pokrenuo stegovni postupak protiv Turudića, koji je tada bio predsjednik Županijskog suda u Zagrebu"?

POVEZANI ČLANCI:

"Zalažemo se da Državno odvjetništvo bude neovisno, to je stav vladajuće stranke i Vlade, da ono radi bez uplitanja politike ili vladajuće strukture", kazao je.

Upitan je li HDZ propustio u zakon unijeti da treba raditi provjere za glavnog državnog odvjetnika, rekao je da je zakon o sigurnosno obavještajnom sustavu donio SDP dodavši da će se o tome vjerojatno raspravljati u narednom mandatu. Butković je uvjeren da "priča" oko Turudića, Pleslić i SMS poruka neće naštetiti HDZ-u i da će pobijediti na izborima. Smatra da nije dobro da izlaze poruke koje nemaju nikakve veze s tim kaznenim postupkom.

VIDEO Milanović komentirao poruke i Turudića

Komentara 3

RA
Raptor
15:56 10.02.2024.

Da, ova afera neće naštetiti HDZ-u kao niti jedna druga, a ima ih na pretek, gotovo svaki dan, na svim razinama. Zašto? Zato jer dobar dio biračkog tijela direktno ili indirektno egzistencijalno ovisi o HDZ-u. Premrežili su sve strukture, od Vlade i državnih poduzeća do zadnjeg seoskog nogometnog kluba i DVD-a. I zato imamo situaciju da oko 70% anketiranih svakog mjeseca kaže da zemlja ide u pogrešnom smjeru, a istivremeno HDZ ima stabilnih oko 25%. To je hrvatska dvoličnost i nesposobnost kritičkog mišljenja. Poltronizam najviše vrste. Podpredsjenik Vlade i Podpredsjednik HDZ-a ponavlja stranačku poštapalicu "što je Milanović radio 2015. da nije reagirao". Poziva se na lanjski snijeg da bi opravdao izbor DO. Po istoj logici može se postaviti pitanje zašto HDZ-ove vlade i predsjednici nisu ništa poduzeli kad je Glavna državna revizorica u Saboru, prije puno godina, podnijela izvještaj i rekla da je 95% pretvorbe i privatizacije nezakonito. Znamo tko je vodio pretvorbu i privatizaciju. Zato, Podpredsjedniče Vlade i HDZ-a, pogledajte se u ogledalo i popričajte sami sa sobom.

ZZ
Zo-ZG
22:17 10.02.2024.

Lik kojem su prijatelji kriminalac Mamić i Rimac bez imalo srama misli da je normalno da postane državni odvjetnik. Hrvatska još jednom dokazala da je Balkan u punom smislu riječi.

Avatar Becarina
Becarina
18:48 10.02.2024.

Afera je samo pomogla HDZu , Zoranu i opoziciji odmogla!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije