Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ODBACILI VETO

Bugarska ipak kupuje borbene zrakoplove F-16

Ilustracija
Foto: INTS KALNINS/REUTERS/PIXSELL
30.07.2019.
u 07:16

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira vrlo brzo osigurati 1.254 milijarde dolara za nabavku osam novih aviona od Amerikanaca.

Bugarska će ipak kupiti borbene zrakoplove F-16 nakon što je Narodna skupština Bugarske odbacila veto predsjednika Rumena Radeva

Za odbacivanje predsjedničkog veta glasovalo je 128 članova, dok ih je 73 bilo za, a za potvrdu kupovine zrakoplova bio je dovoljan 121 glas. Iako je opozicija navodila da će uvjeti kupoprodajnog ugovora biti neprofitabilni za Bugarsku, te da ne postoje mehanizmi za međunarodnu artbitražu već samo mogućnost tužbe u Sjedinjenim Američkim Državama, presudili su glasovi vladajućih.

Prema njihovu mišljenju, spomenute zrakoplove kupovale su i mnoge druge države, pa je F-16 pravi borbeni zrakoplov za Bugarsku s kojima će biti zaštićeni strateški interesi i povećan autoritet države. 

U raspravi se spominjalo bi da je Radev imao osobne financijske motive pri ulaganju veta, jer je u igri bio i švedski Grippen.

Ministar odbrane Krasimir Karakačanov izjavio je da vlada planira vrlo brzo osigurati 1.254 milijarde dolara za nabavku osam novih aviona od Amerikanaca.

Članica NATO-a od 2004., Bugarska, već godinama nastoji zamijeniti zastarjelu flotu lovaca MiG-29 iz sovjetskog razdoblja.

Komentara 15

CR
crocro
08:07 30.07.2019.

To je prava i promišljena odluka Bugara. Hrvatska treba također ići u izravne pregovore s amerikancima za nabavu novih F-16. Neka ih i bude manje, ali neka budu pouzdani, a postupno se eskadrila može popunjavati dodatnim količinama ovisno o mogućnosti. F-16 je pouzdan borbeni zrakoplov koji je položio i najteže borbene ispite na mnogim ratištima. Sve ostalo što dođe umjesto F-16, ili će ostati dugoročno, poput MIG-ova 21 (to se odnosi na rabljene francuske zrakoplove), ili (nove švedske zrakoplove koji nemaju ratnih tj. borbenih iskustava poput F-16), iako se ne osporava njihova mirnodobska kvaliteta. Zato mislim da je za Hrvatsku najbolji odabIr novih borbenih zrakoplova F-16. To bi bilo kvalitetno, dugoročno ali i najisplativije rješenje jer dugoročno neće biti ulaganja u njihov remont, jer što vrijedi kupiti nešto rabljeno s limitiranim brojem sati letenja i onda opet ulagati u remont starih i isluženih zrakoplova. Moramo jednom početi razmišljati poput onih koji su bogati i koji stalno ističu da nisu dovoljno bogati da bi kupovali staro i jeftino, jer znaju da je to neprofitno i štetno. Sada je prigoda da Hrvatska konačno donese zrelu i pametnu odluku, kako su to "presjekli" Bugari i pametno odlučili.

VJ
vjaceslav
10:08 30.07.2019.

bugari mijenjaju svoje zastarjele migove 29., a hrvatsko nebo čuvaju prepotopni migovi 21.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
15:27 30.07.2019.

Navodno, Migove ce prodati Srbiji, poslat ce ih Dunavom, preko Rumunjske, kao i ruske oklopnjake haha.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije