Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potvrđene sumnje Večernjaka iz listopada 2005.

Bruxelles žrtvovao Hrvatsku

nas-izd02-txt.jpg
import
Autori: Davor Ivanković, Stojan De Prato
14.02.2006.
u 21:52

Činjenica da su već četiri zemlje Europske unije (Italija, Grčka, Slovenija, od utorka i Austrija) gotovo istodobno priznale pojavu smrtonosnog virusa H5N1 na svome teritoriju potvrđuje sumnje da su zemlje EU najmanje četiri mjeseca prikrivale zarazu. Ova "eksplozija" ugibanja divljih ptica u državama EU nije posljedica novih migracija ptica selica, jer one će početi tek za dva tjedna.

Domaći virus
Bolest je, dakle, prouzročena "domaćim" virusom. Stručnjaci su za Večernji list još u listopadu 2005. izjavili kako nije moguće da je zaraza tako opasnim virusom zahvatila samo divlje ptice u Rumunjskoj i Hrvatskoj. Razmjenjujući podatke, epidemiolozi su još tada ustvrdili da se H5N1 već proširio diljem Europe.

Znanstvenici znaju da je virus u Europu stigao još u kolovozu prošle godine, najprije na Kaspijsko jezero, potom je prenesen u deltu Volge, te Dunava. Rumunji, poslije i Ukrajinci, sporo su reagirali, pa je zaraza prešla i na perad. Poslije se to dogodilo i Turcima, gdje su četiri osobe umrle. Neslužbeno, stručnjaci su isticali kako su Rumunjska i Hrvatska "žrtvovane" i morale objaviti zarazu jer su bile najpogodnije, kao kandidati za prijam u EU.

Hrvatska je, međutim, sve iznenadila oštrom preventivom, masovnim zavrtanjem vratova peradi na područjima gdje su pronađene uginule zaražene ptice, te brzom isplatom novčane naknade peradarima, tzv. ubij i plati taktikom. Bruxellesu je bilo najvažnije to što se Hrvatska ponašala "transparentno", i EK nije uvela zabranu uvoza peradi iz RH.

EU će sutra ozakoniti minimalne mjere zaštite, trokilometarske i desetkilometarske zone rizika na mjestima zaraze. Odnosi se to na zabranu držanja peradi na otvorenom. Njemačka je, odmah nakon loših vijesti iz Austrije naredila zatvaranje peradi već od 20. veljače. "Hrvatski je model racionalna taktika i nećemo je mijenjati, sigurno je sigurno", kažu u Stožeru za prevenciju ptičje gripe.

Licemjerje EU
Dosadašnje licemjerje EU naši stručnjaci ne komentiraju, no europsko izbjegavanje preventivne likvidacije peradi u zonama rizika ne drže pametnim. Strah od velike ekonomske štete u peradarskoj industriji diktira taj oprez prema radikalnim metodama u EU.

Ondje se tješe da će visoke higijenske mjere spriječiti prijenos zaraze s ptica na peradarnike. "Njihove veterinarske uprave nisu, financijski i organizacijski, dorasle hrvatskome modelu", tvrde naši stručnjaci.


I. Gjenero-Margan: Ptičja gripa unas pod nadzorom

Ptičja je gripa u Hrvatskoj pod nadzorom. Kod nas nema grupiranja oboljelih ptica i izbjegli smo prenošenje ptičje gripe na domaću perad, a dok toga nema, nema ni opasnosti da se pojavi kod čovjeka kaže Ira Gjenero-Margan, voditeljica Službe za epidemiologiju zaraznih bolesti Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Bolest se pojavila samo u onim krajevima gdje je higijena na minimumu i gdje ljudi žive u bliskom kontaktu s peradi, a iako se u Hrvatskoj očekuje i obična, ljudska gripa, ona se zasad samo sporadično pojavljivala u Italiji, Ukrajini, Grčkoj i Portugalu i, po svemu sudeći, riječ je o očekivanim virusima tipa A i B, objašnjava I. Gjenero-Margan.


Mutacija: Imamo još dvije godine

Najveći stručnjak Svjetske zdravstvene organizacije dr. Nabarro upozorava svjetske vlade da se pripreme za pandemiju opake gripe. Stručnjaci ističu da je virus ptičje gripe "samo dvije mutacije od forme koja će lako prelaziti s čovjeka na čovjeka". Dakle, moguće, u roku od dvije godine.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije