Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 117
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAMO SA SMEĆEM?

Bruxelles za Dobrovićev plan gospodarenja otpadom

Slaven Dobrović
Foto: Davor Javorović/Pixsell
1/4
02.09.2016.
u 00:15

Rok za plan godine ili gubimo 475 milijuna eura iz fondova EU

Veliki centri za gospodarenje otpadom i spalionice, kakve zagovaraju SDP i HDZ, sufinancirali bi se EU sredstvima samo iznimno

Sredstva za nova postrojenja za obradu preostalog otpada, poput spaljivanja ili mehaničko-biološke obrade, bit će odobrena samo u ograničenim i dobro opravdanim slučajevima, ako ne postoji rizik prekapacitiranosti i ako se u potpunosti poštuju ciljevi hijerarhije otpada, najnovije je tumačenje Europske komisije, koje je prekjučer putem stalnog predstavnika RH pri Komisiji Mate Škrabala stiglo u Ministarstvo zaštite okoliša i prirode.

Veliki centri za gospodarenje otpadom (CGO) i spalionice, kakve zagovaraju SDP i HDZ, sufinancirali bi se EU sredstvima samo u iznimnim slučajevima, ističu u EK, što zapravo ide u korist Plana gospodarenja otpadom Mostova ministra Slavena Dobrovića da se pri financiranju iz EU prednost da projektima koji su na vrhu hijerarhije otpada, poput centara za ponovnu uporabu, sortirnica, kompostišta i drugih objekata bez kojih nije moguće uspostaviti odvojeno prikupljanje otpada i recikliranje.

No te su projekte HDZ-ovi ministri nedavno odbili podržati na Vladi te je sve manja vjerojatnost da će Plan donijeti u zadanom roku, najkasnije do kraja godine. U tom slučaju pak lako bi nas mogli zadesiti penali EU i gubitak čak 475 milijuna eura iz europskih fondova namijenjenih zbrinjavanju otpada.

Iz Dobrovićeva ministarstva upozoravaju kako masivni centri za gospodarenje otpadom kakvima ih je zamislio bivši ministar Mihael Zmajlović koriste tehnologije koje ne omogućavaju recikliranje, a i skupi su. SDP-ov plan bio je, podsjetimo, da se u Hrvatskoj sagradi 13 velikih CGO-a, no već u travnju ove godine na 24 stranice primjedbi, EK je Zmajlovićev plan, koji su podržavali i HDZ i HSS-ovi župani, ocijenio neambicioznim u postizanju ciljeva odvojenog prikupljanja otpada. 

Mostov koncept, ističe se, velike CGO-e ne ukida, već samo smanjuje njihove kapacitete, koji u konačnici znače i peterostruka povećanja cijene odvoza otpada za građane.

– Nadam se da će kolege iz SDP-a i HDZ-a koji se zbog kojekakvih “poslovnih kombinacija” grčevito bore za glomazne i preskupe CGO-e dobro pročitati dopis iz EK i pomiriti se s time da je ispravan smjer onaj koji smo mi zacrtali, kojim povećavamo recikliranje i kompostiranje uz smanjenje kapaciteta centara – kazao je jučer Dobrović.

Njegov prethodnik Mihael Zmajlović uzvraća pak kako i prijedlog SDP-ova Plana sadrži sve elemente kružnog gospodarstva kako bi se ispunile obveze RH do 2020. te podsjeća kako nam EK krajem 2014. ne bi odobrila ni Operativni program Konkurentnost i kohezija (OPKK) do 2020. kojemu su prioriteti MBO i energane na otpad da ih nije mislio financirati.

Vjeran Piršić iz Eko Kvarnera kaže kako Dobrovićev model na Krku “živi” već 10 godina, što je najbolji dokaz njegove efikasnosti i upotrebljivosti, te u potpunosti ispunjava EU direktive. Zmajlovićevi CGO-i poput Marišćine i Kaštijuna su novi financijski Obrovci te bi njihovo stavljanje u punu upotrebu stajalo znatnog poskupljenja cijene otpada u Hrvatskoj – tvrdi Piršić.

>> Piškornica d.o.o. preuzima postrojenje ‘kralja otpada’

Komentara 3

DU
Deleted user
10:42 02.09.2016.

Prvi put je realno obrazložen Dobrovićev plan bez predizbornih podmetanja HDZ-a i SDP-a kako je MOST kriv za gubitak europskih miliona.

AM
AMD------------------------
11:41 02.09.2016.

zdravo drustvo bi ovaj clanak zasulo 100 komentara,ovdje 2.jedan kao i uobicajeno,bitno je biti protiv,argumenti nula. ovdje se vide te nezdrave pomrezenosti interesa i nerazlika u tome hdz i sdp. opet su te pomrezenosti na 1.mjestu a neklientelski gradjani i i drzava -bas nas briga,nasa klientelija je zbrinuta.

BU
bubimima
16:03 02.09.2016.

Da li netko (ministr ili novinar) može objasniti zašto bi odvoz otpada toliko poskupio? Ako se za izgradnju centara koriste EU fondovi. Po običaju, izbacuju se s određenim namjerama nekakve tvrdnje, a o njihovoj vjerodostojnosti ni slova.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije