Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.05.2015. u 12:00

Hrvatskom se mora baviti radna skupina EU za pomoć zemljama koje same ne umiju dobiti novac iz europskih fondova

PONEDJELJAK, 25. SVIBNJA

"Naša vlada je sposobnija, organiziranija i poštenija od svih dosadašnjih", rekao je prije desetak dana na konvenciji dalmatinskog SDP-a Zoran Milanović. Naravno, nije izostala ni redovita samosvidljivost i bahatost, pa se premijer potužio kako njegov ministar Branko Grčić muku muči u razgovoru s čelnicima EU u Bruxellesu koji su "po demokratskom legitimitetu pet kopalja ispod njega i mene." I eto na tu demokratsku mizeriju od EU poziva se njemački Bild koji tvrdi da zbog katastrofalne politike hrvatske Vlade ("najbolje od svih dosadašnjih"!) našoj zemlji prijeti grčki scenarij i bankrot. Od osam zadataka ili preporuka dobivenih od EU, Milanović i Grčić, piše Bild, nisu ispunili točno onoliko koliko su kopalja iznad njezinih dužnosnika, to jest pet. Neuobičajeno puno srbijanskih medija prenijelo je ovo pisanje Bilda. Iz zluradosti? Ne. Nego zbog dobrosusjedske potpore Hrvatskoj u opiranju njezine vlade patuljcima Europske unije iznad kojih Milanović i Grčić strše kao balkanski demokratski divovi. No bilo je i u Hrvatskoj iznimno mnogo reakcija na tekst iz njemačkog tabloida, dakako, ponajviše iz vlasti koja ga opovrgava i tvrdi da smo "daleko od Grčke", da smo izišli iz recesije te da se oporavljamo. I u današnjoj HTV-ovoj emisiji "Otvoreno" bilo je tvrdnji, i iz oporbe i od neovisnih stručnjaka, da je "Bild" u pravu, ali i odlučnih suprotnih glasova predstavnika Vlade. Koliko je pak Vlada vjerodostojna, isti dan otkriva "Večernji list" koji u tekstu o radnoj skupini EU, tzv. implementation task force, za pomoć zemljama koje same ne umiju dobiti novac iz europskih fondova, piše kako je Hrvatska u skupini tih zemalja, "što je prešućeno našoj javnosti, ocijenjena najgorom", premda se Vlada "hvalila nizom velikih i spremnih projekata". Ne samo da je prešućena činjenica da je Hrvatska ocijenjena najgorom nego je Vlada prešutjela i osnivanje radne skupine koja je u Europskoj uniji kao tutor nametnuta nesposobnim zemljama! Ni Bild ni ta skupina nisu jedini primjeri koji pokazuju da je Europa ovoj vlasti veliki teret. Vidjelo se to i kad je donesen lex Perković, a i kad je Hrvatska otkazala sudjelovanje na netom završenom Eurosongu i svjetskoj izložbi Expo u Milanu. Ljevičarski kolumnist Denis Kuljiš u povodu Eurosonga i Expoa piše: "Odluku da Hrvatska ne ide u Milano donio je Zoran Milanović, a odluku da ne ide na Eurosong nije, ali on stoji iza nje. On je simbol impotentnog izolacionizma. Svoje neuspjehe i svoje komplekse, iskompleksirana Hrvatska liječi samoisključivanjem." Ali radi li se samo o tome, jer, napokon, samoisključivanje u slučaju europskih fondova Hrvatsku košta milijarde kuna? Ne radi li se o nebrizi za ovu zemlju, o sustavnom slabljenju Hrvatske koju ova vlast kao državu nije ni željela, o naslijeđu jugokomunističkog narcizma iz kojeg se rodila Milanovićeva umišljenosti da su europski čelnici pet kopalja ispod njega i Grčića? Koliko to ludilo još treba upropastiti Hrvatsku da bi je prestalo upropaštavati?

SUBOTA, 23. SVIBNJA

U "Blagajnici..." Matanić pokazao kako i on mrzi

Kad bi u SAD-u prije tridesetak godina netko kupio neki bolji auto, prodavač mu je kao "prateći program" znao pokloniti srbijanski "yugo". Za tim je automobilom isprva vladala "pomama", a potom je proglašen "smećem" i "najgorim autom u povijesti". E pa kad se filmski redatelj Dalibor Matanić razbahatio poslije nagrade u Cannesu te izjavio kako "jedva čeka da se svi koji vole mrziti pobune protiv moga 'Zvizdana'" (umjesto da jedva čeka da publika uživa u njegovu filmu), treba mu reći da je s nagradom u Cannesu njegov film u rangu srpskog "yuga" u Americi, jer je dobio priznanje, i to ne glavno, u jednom od pratećih programa te ga se stavlja uz bok uspješnijih islandskih i palestinskih filmova. A tko pak mrzi, pokazao je sam Matanić u sramotnom filmu "Blagajnica hoće ići na more" u kojem je takoreći doslovce nacistička protužidovska propaganda prenesena na Hercegovce.

NEDJELJA, 24. SVIBNJA

Uloga Sanadera, Fehira i Hedla u "slučaju Glavaš"

Vrhovni je sud odlučio – Branimir Glavaš ostaje na slobodi. Priča o Glavašu, puna obrata, nema kraja, ali u njoj su sasvim na rubu, ili od ruba još dalje, činjenice koje bi u normalnoj sredini bile vrlo važne, i presudne. Prvo, svatko zna da je Glavaš procesuiran samo zato što je to htio kriminalac i veleizdajnik Ivo Sanader. Krunski svjedok optužbe bio je ratni ubojica Krunoslav Fehir koji je četiri puta mijenjao iskaz. A medijsku kampanju protiv Glavaša vodio je novinar Drago Hedl koji je u komunizmu pretraživao crkvene mozaike ne bi li na njima našao lik "zločinca" Stepinca i druge, te autore i naručitelje prokazao drugovima uvijek spremnim kažnjavati.

UTORAK, 26. SVIBNJA

Zaštita dužničkog ropstva državnim nasiljem

"Neprihvatljivo je da nakon 10 godina otplate glavnica bude veća nego kad ste uzeli kredit", kaže u "ekskluzivnom videorazgovoru" za jedan dnevni list ministar Lalovac, i izražava ogorčenje što banke još ne nude rješenje za dužnike u švicarskim francima. Ali, kaže, stat će im se na kraj novim zakonom o stambenim kreditima koji će zaštititi građane. A što s desecima tisuća starih dužnika, već operušanih? Kad vidim kako banke, Lalovac, Milanović, Vrhovni sud i drugi sudovi vozaju ljude i javnost, zaključujem da je problem u zatvoru, pendreku, lisičinama, pištolju, pušci i drugom oružju, te u vojsci i policiji. Bankarima, političarima, i na vlasti i u oporbi, sucima i drugima oni služe kao sredstvo zaštite od građana koje pljačkaju i koje će, ovisno o potrebi i stupnju opasnosti, uvijek uporabiti. Hrvatska je ponižena do najokrutnijeg ropstva njezinih stanovnika i zaštite toga ropstva državnim nasiljem. Stoga bi bilo lakše bez "prijetnji" bankama i lažnih nada koje daje himbeni ministar Lalovac, jer on sam pripada sustavu koji to ropstvo proizvodi.

SRIJEDA, 27. SVIBNJA

Saslušanje u emisiji 
"kod dva islednika"

Iz HDZ-a su s pravom odbili sučeljavanje Karamarka s Milanovićem u HTV-ovoj emisiji "Nedjeljom u dva" koju vodi Aleksandar Stanković, i zato što ne žele ići na ruku Milanovićevoj svađalačkoj strasti, i zato što je Hrvatska puna nevolja s kojima se premijer treba sučeliti, i zato što za sučeljavanje nije vrijeme. No bi li to bilo sučeljavanje? Ultraljevičar Stanković je obuzet mržnjom prema HDZ-u i svemu domoljubnom, pa svakog svog konzervativnog gosta podvrgava udbaškom saslušanju, a nebrojeno puta dosad i Milanović je izvlačio dosjee svojih polemičara kojima ih je nastojao kompromitirati. Dakle, ne bi to bila nikakva borba mišljenja nego saslušanje Tomislava Karamarka kod dvojice islednika, u stilu vremena kukurikavaca kojemu je pečat dao lex Perković.

ČETVRTAK, 28. SVIBNJA

Bitne razlike između Tuđmana i Tita svak vidi

U povodu promjene naziva Poljane maršala Tita u Poljanu u Šibeniku, opet se uspoređuju Tito i Tuđman. Oba su, kažu usporedbe, velike i zaslužne hrvatske povijesne ličnosti, i oba su imala grešaka u svojim politikama. No bitne razlike između Tuđmana i Tita svak vidi. Tuđman je pripadao istom pokretu kao i Tito, ali je s vremenom postao disident kojeg je Titova vlast sudila i zatvorila. Tuđman je bio demokratski predsjednik, Tito komunistički diktator kriv za smrt desetaka tisuća Hrvata. Tuđmana i njegovu stranku Hrvati su cio niz puta birali na višestranačkim izborima, Tito i njegova partija zagovornike su takvih izbora zatvarali. Tuđman je vladao u demokratskom sustavu, Tito u totalitarnom obilježenom stravičnom represijom, zatvorima punim političkih uznika i smicanjem političkih protivnika. Premda je sam Tuđman imao pozitivno mišljenje o određenom Titovu naslijeđu u kojem je bilo pretpostavki za stvaranje hrvatske države, istina je da Broz tu državu nikad nije želio, što je i sam prijeteći isticao, a Tuđman ju je ostvario. Treba li još?

PETAK, 29. SVIBNJA

Josipović je vjerujući anketama izgubio izbore

Konzervativnim strankama i političarima ankete nikad nisu išle na ruku, jer ih provode ljevičari. U izbornoj večeri 2007. godine Mislav Bago je na HTV-u (na kojem je tada radio) nekoliko sati gledateljstvo držao u uvjerenju da je pobijedio SDP jer su tako pokazivale izlazne ankete. Sto prvih predsjedničkih dana Kolinde Grabar-Kitarović popraćeno je također anketom po kojoj njezin rad odobrava 48 posto ispitanika, a neki lijevi mediji podsjećaju kako je naklonost Josipoviću poslije prvih mjeseci na Pantovčaku bila mnogo veća – 84 posto. Josipović je u anketama bio "omiljen" cijelo vrijeme mandata, pa i lani, u izbornoj godini, kad je, kako pišu njegovi lijevi obožavatelji, "bio anketno dominantan u odnosu na sadašnje brojke Kolinde Grabar-Kitarović". Samo što tim tekstovima nedostaje jedna sitna sitnica - istina da je Josipović i izgubio izbore vjerujući anketama. 

>> Kad se i ministar pravosuđa Miljenić uprljao, vlast se više nema čime oprati 

>> Zoran Milanović na kraju mandata osobno piše biračima koje je prevario

Komentara 62

Avatar MilaneseBolognese
MilaneseBolognese
12:10 30.05.2015.

Oni su sami sebi sve "naj". Bezobzirniju, nemoralniju, nesposobniju i antihrvatskiju vladu hrvatski narod nije davno vidio. Dan odlaska ove vlade treba proglasiti državnim praznikom!

TH
than
12:19 30.05.2015.

Plan 21 je ocito bilo prodavanje magle. Cilj je bilo uhljebljivanje stranackih podobnika na drzavne jasle. Isto sto je i Grcka radila pa ju je dovelo tu gdje je sada, da joj vise nitko nece pozajmiti novce dok radikalno ne reze. A onda nazalost nastradaju najslabiji, oni koji i prije krize nisu imali Bog zna sto.

Avatar Peterančan
Peterančan
12:17 30.05.2015.

Ima još mjesta u Vrapću ! Samo kaj za takve bolesnike nema ni lijeka ni doktora. Jedino "ona" košulja !!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije