Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 110
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRAVOMOĆNA PRESUDA

Brutalno ubojstvo: Dobio 25 godina zatvora jer ju je izbo 39 puta

Hrvoje Domobran Knežević i Josipa Božić
Facebook
03.02.2021.
u 08:15

Knežević je bio optužen da je u noći na 27. studenog 2015. izudarao i izbo djevojku s kojom je živo u izvanbračnoj zajednici, a smrtonosna je bila ubodna rana lijeve strane vrata. Brutalnom ubojstvu prethodila je prepirka

Presuda Hrvoju Domobranu Kneževiću (26) optuženom za brutalno, teško  ubojstvo izvanbračne supruge Josipe Božić (21), postala je pravomoćna nakon što je Vrhovni sud u trećem stupnju odbio njegovu žalbu i žalbu njegove majke. On je na Županijskom sudu u Zadru srpnju 2017.  bio  nepravomoćno osuđen na 30 godina zatvora.

Nakon žalbe , Vrhovni sud mu je u srpnju lani  kaznu smanjio za pet godina, osudivši ga na 25 godina zatvora. Kako je bila riječ o kazni dugotrajnog zatvora, imao je pravo još jedne žalbe, koja mu je sada odbijena te mu je potvrđena katna od 25 godina zatvora. Uz kaznu mu je izrečena sigurnosna mjera obveznog liječenja od ovisnosti koja će se provoditi u okviru zatvorskog sustava i može trajati najdulje tri godine.

Knežević je bio optužen da je u noći na 27. studenog 2015. izudarao i izbo djevojku s kojom je živo u izvanbračnoj zajednici, a smrtonosna je bila ubodna rana lijeve strane vrata. Brutalnom ubojstvu prethodila je prepirka, a Knežević je bio smanjeno ubrojiv jer je prethodno uzeo speed, a drogu je konzumirala i ubijena djevojka. Zadao joj je 39 rana po cijelom tijelu sa skalpelom, odvijačem, šilom i kuhinjskim nožem. Djevojka je, prema navodima optužnice trpjela fizičke i psihičke boli visokog intenziteta i bezuspješno se pokušavala suprotstaviti. No usprkos tako brutalnom ubojstvu, Vrhovni sud mu je u srpnju 2020., nakon žalbe umanjio kaznu.

Obrazložili su tada da je prvostupanjski sud pravilno cijenio Kneževićevu mladost u vrijeme počinjenje djela, dok mu je otegotnim cijenjena ranija osuđivanost.  On se na tu odluku Vrhovnog suda žalio, no žalba mu je sada odbijena, a presuda potvrđena.

- Vrhovni sud smatra da je odluka drugostupanjskog suda o kazni u svemu primjerena ličnosti optuženika i svim okolnostima počinjenog kaznenog djela. Pravilno je u drugostupanjskoj presudi kao olakotna okolnost cijenjena optuženikova mladost (22 godine) te da je samoinicijativno obavijestio policiju da je počinio kazneno djelo. U vrijeme počinjenja djela bio je bitno smanjeno ubrojiv. Ponašanjem tijekom postupka izrazio je određeni stupanj žaljenja zbog počinjenog kaznenog djela i bio je dosljedan u priznanju da je žrtvi oduzeo život. Djelo je počinio pod odlučujućim djelovanjem sredstava ovisnosti, a tijekom postupka nije utvrđeno da bi kazneno djelo bilo obuhvaćeno njegovom namjerom kada se dovodio u stanje bitno smanjene ubrojivosti. Utvrđen je poremećaj osobnosti te elementi agresivnosti. Nakon počinjenja djela bio je u depresiji te je pokušao samoubojstvo. Otegotno je što je na surov i okrutan način oduzeo život jednoj mladoj osobi, koja ničim nije doprinijela počinjenju kaznenog djela - naveo je sada Vrhovni sud u obrazloženju svoje odluke koja je postala pravomoćna.

Komentara 3

IJ
istina___jako_boli
14:39 03.02.2021.

Prava Rvatina.

Avatar BrankoPospanko
BrankoPospanko
08:22 03.02.2021.

Vise uboda nego godina zatvora?

DU
Deleted user
08:26 03.02.2021.

Da si u HDZ-u sada bi već bio slobodan i vjerojatno direktor nekog vodovoda!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije