Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 73
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.12.2016. u 07:07

U svakom slučaju, Esih se ne bi osramotila u metropoli, a u nekoj dobroj raspodjeli karata, recimo ako joj u drugom krugu protukandidat bude korumpirani Milan Bandić, mogla bi čak računati i na konačnu pobjedu

Saborska zastupnica Bruna Esih, koja se u proteklih nekoliko mjeseci prometnula u jednu od ikona političke desnice, diskretno je preko svojih emisara najavila da je spremna ući u utrku za gradonačelnicu Zagreba.

Iako se njezinu možebitnu kandidaturu pokušava stilizirati kao napad “crne desnice” na Plenkovića, to uopće ne mora biti tako. Naprotiv. Bruna Esih ne samo da nije problem za premijera nego bi mogla biti odlično rješenje za grad Zagreb, a pogotovo za Plenkovića koji očito ima problem s desnim krilom stranke koje neformalno predvodi bivši ministar Zlatko Hasanbegović.

Prije svega, Bruna Esih odlična je kandidatkinja koja je već dokazala da ima veliku potporu u Zagrebu gdje je na parlamentarnim izborima, kao nestranačka političarka, dobila čak 10.500 preferencijalnih glasova.

Neusporedivo je bolji kandidat i od Andrije Mikulića, sadašnjeg predsjednika zagrebačke organizacije HDZ-a, koji pokazuje višak ambicija i manjak ugleda u javnosti. Esih ima širu bazu i od Drage Prgometa, drugog potencijalnog kandidata HDZ-a, koji je, pomalo stidljivo, pokazivao zagrebačke ambicije.

U svakom slučaju, Esih se ne bi osramotila u metropoli, a u nekoj dobroj raspodjeli karata, recimo ako joj u drugom krugu protukandidat bude korumpirani Milan Bandić, mogla bi čak računati i na konačnu pobjedu.

Neće joj biti jednostavno ući u drugi krug jer na ovim izborima svakako treba računati na Anku Mrak Taritaš, Sandru Švaljek, ali i sveprisutnog Ivana Pernara koji bez većih problema može dogurati do dvoznamenkaste podrške.

Nešto će glasova osvojiti i kandidat SDP-a koji još uvijek nije poznat.

Bruna Esih pokrila bi desni centar i desnicu, ali i dobar dio centrističkog biračkog tijela koje ne želi stare igrače opterećene prevelikom prtljagom iz prošlosti. Imala bi podršku i dobrog dijela konzervativnih nevladinih udruga koje su inače dosta kritične prema nekim Plenkovićevim kadrovskim rješenjima.

Sve je to sitniš u odnosu na političku korist koju bi dobio Plenković. Prihvaćanjem Brune Esih pokazao bi da je državnik koji za svoje suradnike može odabrati i one koji ne dolaze iz uskog kruga njegovih istomišljenika i prijatelja. Uostalom, nešto slično sada radi i američki predsjednik Donald Trump koji u svome timu ima nekoliko ljudi koji su do jučer bili njegovi najžešći kritičari.

Prihvaćanjem Brune Esih Plenković bi riješio svoj trenutačno najveći politički problem, a to je sve veći jaz između njega i desnog krila stranke. Drugim riječima, desnica bi Plenkoviću oprostila što je za ministricu kulture imenovao Ninu Obuljen.

Sada je na potezu Andrej Plenković. Jednim potezom, koji sasvim sigurno spada u njegovu famoznu “inkluzivnost”, može relaksirati stanje u HDZ-u i desnici općenito. Uostalom, vrijeme je da desnici vrati barem dio onoga što joj je uzeo smjenom popularnog Zlatka Hasanbegovića. 

>> Na razgovoru kod Plenkovića završili 'odmetnuti' zastupnici: Ukidanje imuniteta Culeju razotkrilo pukotine u HDZ-u

Komentara 6

Avatar TAJSAM
TAJSAM
14:07 02.12.2016.

Teško je shvatiti nekome tko ne vidi dalje od nosa. Naime jedini opstanak HDZ-u je taj da aktivira odnose sa Hasanbegovićem i Brune Esih. Bez njih dvoje nema nastavka HDZ-u na sljedećim izborima . Pa tko voli nek izvoli. Pozdrav dobrim ljudima

Avatar Rinzaj
Rinzaj
08:16 01.12.2016.

Plenković je liberal, a liberali su neokonzervativci s internacionalističkim (čitaj ljevičarskim) pogledima na svijet. Izborom Donalda Trumpa svjetski liberali su, mogli bi reći, kastrirani. Obzirom da ljevice više nema, da se utopila u liberalizam, sudbina je odlučila da ih zamjenee suverenisti, dakle u suštini desnica, iako pojedini procesi pokazuju da to može biti i nešto neutralno suverenistički, kao npr. Pokret 5 Zvijezda u Italiji, koji po svim trenutnim anketama ostvaruje pobjedu na idućim parlamentarnim izborima. Naravno, desnica koja može zamjeniti liberale poput Plenković, Pusić, Milanović, Bernardić i sl., ne može biti arhaična tipa Hasanbegović ili Esih, koji mentalno još ratuju davno izgubljene bitke s partizanima i žive u 45... Hrvatska tek treba roditi svoju modernu suverenističku desnicu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije