Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 16
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
auto bomba

Članica zabranjene Radničke stranke Kurdistana vjerojatno jedna počiniteljica napada u Ankari

ankara
Foto: Reuters/PIXSELL
1/9
14.03.2016.
u 13:09

Čak 71 ozlijeđena osoba primljena je u bolnicu, od kojih je 15 u teškom stanju

Članica zabranjene Radničke stranke Kurdistana (PKK) jedna je od dvoje osumnjičenih počinitelja bombaškog napada u Ankari u kojem je poginulo 37 ljudi, rekli su u ponedjeljak sigurnosni dužnosnici Turske koja je proglasila policijski sat na jugoistoku zemlje i bombardirala položaje PKK-a na sjeveru Iraka.

Napad, izveden u nedjelju navečer nedaleko od zgrada ministarstva pravosuđa i unutarnjih poslova, drugi je takav napad u središtu grada u zadnjih mjesec dana.

Pronađeni su dokazi da je jedan od bombaša bila članica PKK-a, koja im se pridružila 2013., kazali su sigurnosni dužnosnici. Rođena je 1992. i potječe iz istočnog turskog grada Karsa.

PKK je u svojoj borbi do sada izravno napadao samo turske snage sigurnosti i ističe da ne napada civile. Kada bi preuzeo odgovornost za ovaj napad, to bi značilo da je promijenio taktitku.

Kurdistanski jastrebovi slobode (TAK) preuzeli su odgovornost za prethodni napad počinjen nekoliko ulica dalje 17. veljače. TAK tvrdi da se odmetnuo od PKK-a, no analitičari ih smatraju i dalje povezanim organizacijama.

Nakon napada u Ankari, turski zrakoplovi bombardirali su u ponedjeljak rano ujutro kampove PKK-a u sjevernom Iraku, objavila je turska vojska.

Proglašen je i policijski sat u jugoistočnom gradu Sirnaku zbog vojne operacije protiv kurdskih militanata u tom području, objavile su mjesne vlasti.

Broj žrtava napada automobilom bombom u turskoj prijestolnici Ankari narastao je na 37, objavio je ministar zdravstva Hemhet Muezzinoglu u ponedjeljak i dodao da je 71 ozlijeđena osoba primljena u bolnicu, od kojih je 15 u teškom stanju.  

Muuezzinoglu, koji  je u nedjelju navečer rekao da je u bolnice prevezeno 125 ozlijeđenih, rekao je kako se vjeruje da su među poginulima i dvojica napadača.

Bio je to drugi takav teroristički napad u mjesec dana u središtu Ankare, a prema tvrdnjama dvojice pripadnika sigurnosti na koje se poziva agencija Reuters počinitelj je Radnička stranka Kurdistana (PKK), militantna skupina protiv koje ratuje turska vojska na jugoistoku zemlje. 

Zasad još nitko nije preuzeo odgovornost za napad, a ministar unutarnjih poslova najavio je da će ime organizacije odgovorne za napad objaviti u ponedjeljak, kada bude dovršena istraga.

Turski predsjednik Tayyip Erdogan izjavio je da napad neće umanjiti odlučnost Turske u borbi protiv terorizma i da država nikad neće odustati od prava da brani svoje građane. 

Jens Stoltenberg, glavni tajnik NATO-a, organizacije čija je Turska članica,  "oštro je osudio" napad te je istaknuo da su zemlje saveznice NATO-a solidarne s Turskom u odlučnoj borbi protiv terorizma u svim njegovim oblicima.

Turska vlada tvrdi da su napad 17. veljače u Ankari s 29 žrtava izveli kurdski militanti. Taj se napad dogodio blizu vojne baze, parlamenta i drugih vladinih ustanova.

Militanti Islamske države izveli su od lipnja 2015. najmanje četiri bombaška napada u Turskoj. Napade na vladine institucije i NATO u prošlosti su izvodile i lokalne džihadističke skupine te ljevičarski radikali.

>> Turski ministar zdravstva: U eksploziji poginulo najmanje 34, a ozlijeđeno 125 ljudi

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar NeNormalan
NeNormalan
11:25 14.03.2016.

Teroristički napad je kada kurdi napadnu turke u Ankari, a nije kada turci sravne kurdski grad zajedno sa svim stanovnicima? Kurdi imaju pravo na slobodu i pravo da uzvrate turcima istom mjerom.

Avatar superhik74
superhik74
14:59 14.03.2016.

Nakon sto su Turske trupe zive zapalili 150 Kurdskih civila u Cirze-u, okupaciji djelova Iraka, invaziji djelova Sirije, te nesmanjenom podrskom teroristima iz ISIL-a I Al Nusre, na zalost drugo nisu mogli niti ocekivati. Svaka akcija rezultira reakcijom.

LK
L@k@konjic@
12:21 14.03.2016.

Država za Kurde zaslužili su

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije