Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 88
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
UGLAVNOM NECIJEPLJENI

Broj oboljelih u SAD-u opada, no broj umrlih najveći u 11 mjeseci

Foto: REUTERS
24.01.2022.
u 23:11

U ponedjeljak je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije upozorio da je opasno pretpostaviti da će omikron donijeti kraj najoštrije faze covida-19 te je upozorio države da ostanu usredotočene na borbu protiv pandemije.

Broj oboljelih od covida-19 opada, a broj hospitalizacija stagnira u Sjedinjenim Državama no porast broja umrlih dosegnuo je najvišu razinu u 11 mjeseci.

Broj umrlih s covidom bio je 11 posto veći prošli tjedan u odnosu na tjedan dana ranije, prenosi agencija Reuters na temelju svoje analize. Riječ je o takozvanom "zakašnjelom pokazatelju" jer ta brojka uobičajeno raste nekoliko tjedana nakon novih slučajeva i hospitalizacija.

Broj umrlih od omikrona sada je premašio najveći broj umrlih od mnogo opasnije varijante delta, 2078 umrlih na dan 23. rujna 2021. Sada u prosjeku umire 2200 ljudi na dan od varijante omikron, a uglavnom su to necijepljeni pacijenti.

Broj žrtava znatno je manji u odnosu na 3300 koliko je umiralo na dan u siječnju 2021. godine kada se cjepiva još nisu primjenjivala.

Kada se omikron pojavio u prosincu i početkom siječnja, bolnički sustavi od New Jerseya do Novog Meksika stenjali su pod rastućim brojem pacijenata koji su stizali s vidno blažim simptomima ali inficirani visoko zaraznom varijantom, zbog čega je savezna vlada u pomoć civilnim bolnicama poslala vojno medicinsko osoblje.

Broj hospitaliziranih zbog covida još je rekordan u nekim državama kao što su Arkansas i Sjeverna Karolina.

"Svakako je dosegnut vrhunac u nekim regijama", rekao je istaknuti američki epidemiolog dr. Anthony Fauci za MSNBC u ponedjeljak.

"Vjerujem idućih nekoliko tjedana imat ćemo - na razini cijele nacije - prekretnicu", rekao je.

U ponedjeljak je čelnik Svjetske zdravstvene organizacije upozorio da je opasno pretpostaviti da će omikron donijeti kraj najoštrije faze covida-19 te je upozorio države da ostanu usredotočene na borbu protiv pandemije.

Omikron je raspršio nade Amerikanaca o postupnom ulasku u postpandemijsko razdoblje te je opet zapalio napetosti oko nošenja maski i cijepljenja u školama i na radnim mjestima, pa prirodno produbio i političke podjele.

VIDEO: Stihovi grupe Tram 11 na meti javnosti: Menart raskida ugovor s njima! "Odlučili smo povući album iz fizičke prodaje te sa svih digitalnih streaming servisa"

Komentara 1

WT
WTF!
10:08 25.01.2022.

Koji to necijepljeni? Oni bez boostera?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije