Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMET Privremeno se zatvara cestovni spoj između Ugljana i Pašmana

Brodske linije umjesto mosta

01.01.2009.
u 14:56

ZADAR – Ulaskom u 2009. godinu zatvorit će se za promet most između Ugljana i Pašmana. Zatvaranje spoja između ta dva zadarska otoka izazvalo je, podsjetimo, i prosvjede, te zahtjeve da se stanovnicima Ugljana i Pašmana omogući prijelaz preko kanala Mali Ždrelac barem preko pontonskog mosta.

Ipak, komunikacija između dvaju otoka u sljedećih pola godine odvijat će se brodskim prometom. Naime, od 7. siječnja, kada će most i definitivno biti zatvoren za promet, uvode se linije od Ždrelaca prema Zadru i u suprotnom smjeru, i to gotovo svakih sat ili sat i pol, a brodskim linijama još će intenzivnije biti spojeni Ugljan i Pašman.

Intenzivirat će se i broj brodskih linija između Biograda i Tkona, a sve će potrajati do sljedeće turističke sezone, odnosno do 30. lipnja, kada bi most trebao ponovo biti pušten u promet.

Rekonstrukcija samog mosta, u koji su nerijetko visokim jarbolima zapinjali brodovi, neće podrazumijevati njegovu znatno veću visinu, odnosno most će biti svega pola metra viši. Tako će visina mosta biti 17 metara iznad mora, ali će morsko dno biti dodatno produbljeno zbog učvršćivanja temelja, te će se pojačati nosači nove konstrukcije mosta.

Riječ je o projektu vrijednom više od 17 milijuna kuna. Kanal Mali Ždrelac, pak, već je neko vrijeme zatvoren zbog radova na proširenju, a tu bi svi radovi trebali završiti u ožujku sljedeće godine. Projektom proširenja kanal će biti će širi za tridesetak metara, odnosno ukupno 56 metara. I vrijednost toga projekta je nešto manja od 20 milijuna kuna. Brodski promet kanalom Mali Ždrelac bit će dijelom moguć već sljedeće sezone, uz poseban režim, no u cijelosti će biti otvoren za promet tek za 15 mjeseci.



Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije