Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 60
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
predviđanje

Brodolomcima s talijanskog kruzera do 20 tisuća eura odštete

costa concordia (1)
Foto: Reuters/PIXSELL
1/5
16.01.2012.
u 11:02

Obitelji žrtava trebale bi dobiti do 430.000 eura, predviđaju odvjetnici Marco Bona i Stefano Bertone, članovi međunarodne odvjetničke mreže specijalizirane za traženje obeštećenja

Svaki brodolomac broda Costa Concordia dobit će odštetu u visini između 10 i 20 tisuća eura. Iznos ovisi o visini cijene koju je svaka osoba ponaosob platila za krstarenje te o pretrpljenom šoku. Obitelji žrtava bi, pak, trebale dobiti do 430.000 eura po poginuloj osobi.

Ukupni iznos koji će morati platiti brodar Costa Crociere, koji je od 1997. u vlasništvu anglo-američke brodarske kompanije Carnival Corporation, iznosi oko milijardu eura.

>>Izvlačenje Coste Concordije moglo bi izazvati ekološku katastrofu

Do tih su iznosa došli odvjetnici Marco Bona i Stefano Bertone, članovi međunarodne odvjetničke mreže specijalizirane za traženje obeštećenja nakon velikih pomorskih katastrofa. Prema protokolu nazvanom Atenska konvencija, jer je potpisan u grčkome glavnom gradu 2002., a u kojem se obrađuje sve vezano za prijevoz putnika i njihove prtljage morskim putem, brodar odgovara za svu štetu nanesenu putnicima. Obeštećenje može iznositi do 430.000 eura po putniku, pa se prema tome računa da bi obitelji poginulih mogli dobiti taj iznos.

Osim toga, putnici koji su došli na brod Costu Concordiju mogu tražiti i obeštećenje od agencija preko kojih su kupili karte. Taj iznos obeštećenja bi se pridodao onome koji će trebati platiti brodar. Brodar će morati platiti i dodatne iznose ako se utvrdi da posada nije bila pripremljena za evakuaciju i djelovanje u slučaju havarije, a prema onome što su ispričali brodolomci, sud bi mogao prihvatiti te žalbe.

>>Obitelj: Rekli smo Francu da istražiteljima kaže istinu

Ključne riječi

Komentara 2

RE
@rea
12:25 16.01.2012.

Neka traže max., za opomenu drugim brodarima. Nije force majeur, krivnja je na brodaru. A o nespremnosti i neorganiziranosti ostatka posade, te nedostatku prsluka za spašavanje je već dovoljno napisano.

AV
avijaticar
14:49 16.01.2012.

možete misliti kolko su ostavili neki bogati Njemci,Rusi,Ameri,,,a u casinu,pa zato brod i cuvaju policajci,nestale nece vise naci,potopili us se nazalost. mornari ovakvih cruser aimaju velike plaće i tamo se zajebavaju,najvise se narade tamo konobari i spremačice,uglavnom Azijati

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije