Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 33
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
dragon boat utrka

Brođani veslali uz bubnjeve u čamcima ukrašenim zmajevima

dragon boat utrka
Vedran Balen/VLM
21.07.2013.
u 18:40

Utrka je vožena u prostranim i stabilnim čamcima, prilagođenim sportskom veslanju

Jezero Petnja kod Slavonskog Broda bilo je domaćinom nesvakidašnje kajakaške dragon boat utrke građana, koja je odmah postala pravi hit. Interes je premašio sva očekivanja, pa je na prvoj takvoj utrci na ovim prostorima sudjelovalo dvjestotinjak žena i muškaraca iz Broda i drugih gradova, raspodijeljenih u deset posada. Svi oni morali su ispunjavati samo jedan uvjet, a to je da se ne natječu niti za jedan kajakaški klub. Utrka je vožena u prostranim i stabilnim čamcima, prilagođenim sportskom veslanju. U njima su se nalazile posade od 20 veslača koji jednostrano veslaju, kormilar te bubnjar koji je udarcima u bubanj diktirao ritam veslačima.

- Ponudili smo Slavoncima nešto novo i atraktivno, sretan sam što su prepoznali našu ideju i odazvali se u tolikom broju. Svi su imali priliku naučiti nešto novo i okušati se u dosad neviđenoj sportskoj disciplini na našem području, prepunoj zabave i adrenalina – rekao je organizator Miroslav Lipovac iz Kajak/kanu kluba Olimpik. Povijest dragon boat utrka duga je više od dvije tisuće godina, a prvi su ih organizirali stari Kinezi, koji su tako tjerali nesreću i prizivali kišu za svoja žedna polja. Ako je suditi po jakom pljusku koji je u popodnevnim satima nakratko prekinuo natjecanje, čini se kako u praznovjerju ima i ponešto istine. Brodovi su ukrašeni zmajevima, koji u Aziji tradicionalno simboliziraju vodu. Većina veslača prvi je put sjela u čamac, pa su zbog nedostatka iskustva i stiješnjenog prostora morali dobro paziti da ne dobiju veslom po glavi ili da, pak, nehotice ne \"dohvate\" kolegu do sebe. Srećom, sve je proteklo bez nezgoda.

- Oduševljen sam, bio je ovo pravi spoj prirode i adrenalina. Po prvi sam put vidio i doživio drugu, zabavnu stranu Petnje. Ritam bubnjeva svima nam je davao čudan osjećaj i tjerao nas da stalno držimo ritam – rekao je jedan od sudionika, Mladen Damjanović. Iako su rezultati bili u drugom planu, natjecateljskog žara nije nedostajalo, a u pravom fotofinišu najviše uspjeha imala je ekipa Kirurgije, koja je osvojila prvo mjesto.

Ključne riječi

Komentara 1

KA
kajinx
12:08 16.06.2014.

Slikama ste stvarno prikazali događaj.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije