Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
glasovanje završilo

Britanski parlament ipak neće intervenirati u Siriji!

david cameron
Telegraph screenshot
Autori: jek/VLM, tli/VLM
29.08.2013.
u 23:54

Ne trebamo biti opterećeni prošlim akcijama i biti uplašeni da ćemo učiniti nešto pogrešno pa da na kraju ne učinimo ništa, poručio je britanskim parlamentarcima i javnosti premijer Cameron

Britanski parlament večeras je glasovao o prijedlogu Vlade da Britanija intervenira u Siriji i taj prijedlog su odbili. Vladin prijedlog odbačen je s 285 glasova, dok je podršku intervenciji u Siriji dalo 272 zastupnika, javlja CNN.

Raniji razvoj situacije:

Diplomat Ujedinjenih naroda izjavio je kako je Rusija pozvala na hitno zasjedanje Vijeća sigurnosti o krizi u Siriji. Prema neimenovanom diplomatu, susret između Rusije, Sjedinjenih Američkih Država, Kine, Velike Britanije i Francuske očekuje se kasnije u četvrtak, javlja AP.

U britanskom parlamentu nešto ranije žestoko se raspravljalo treba li Velika Britanija odlučiti hoće li intervenirati u Siriji. Premijer David Cameron zalagao se za intervenciju, no javnost i oporba se protive, napominje Telegraph.

Laburisti i zeleni zahtijevali su ''neoborive dokaze'' o krivnji sirijske vlade prije nego što donesu odluku, no Cameron se u svojim zahtjevima oslonio na izvješće britanskih obavještajnih službi koje su u četvrtak objavile da je za smrtonosni kemijski napad na civile u predgrađu Damaska ''vrlo vjerojatno'' odgovorna sirijska vlada.

Ovo je odgovor na uporabu kemijskog oružja

– Opozicijska snage nisu imale mogućnost izvršiti napad kemijskim oružjem tolikog opsega – navodi izvješće britanskih obavještajnih organizacija koje pretpostavljaju da je sirijska vlada kemijsko oružje upotrebljavala i prije, barem u još 14 slučajeva. Cameronova vlada svjesna je da njeni građani ne gledaju s odobravanjem na slanje vojnih trupa u Siriju, no u četvrtak je izjavila da rezultati izvještaja opravdavaju intervenciju u Siriji, čak i ako joj se UN protivi!

– Mi smo izvan događaja – kazao je Cameron u parlamentu. – Ne možemo stajati po strani jer ovo nije zauzimanje strane u sirijskom sukobu. Jednostavno je riječ o ''ratnom zločinu'' – naglasio je.

– Povlače se paralele s Irakom, no to nije isto. Al-Assad je kemijskim otrovom napao svoj narod i to pred našim očima. Naša intervencija okončala bi takve akcije i dovela sirijsku vladu za pregovarački stol – rekao je britanski premijer te dodao kako se i Obama slaže s intervencijom.

Razgovarao s Putinom

– Još jednom ponavljam, ovo nije invazija, ovo nije miješanje u sukob, ovo je odgovor na uporabu kemijskog oružja i pokušaj sprečavanja da se njime koriste u budućnosti – žestoko je tvrdio Cameron te dodao kako ovdje nema riječi o ugrožavanju britanske nacionalne sigurnosti.

Na pitanje kakve će posljedice eventualna britanska intervencija imati u regiji i na njenu stabilnost, Cameron je kazao: ''I regija je u krizi. I Libanon i Turska i Jordan suočavaju se s posljedicama akcija al-Assadove vlade. Tu je pitanje izbjeglica i zbog svega toga Arapska liga je jasno osudila zločine.''

Odgovorio je i da se diplomatski odnosi i procesi moraju nastaviti te da je razgovarao s Obamom i Putinom. Iako njega i Putina ''dijele milje'' svi se slažu u jednom: Ženevu treba uključiti u proces!

– Ne trebamo biti opterećeni prošlim akcijama i biti uplašeni da ćemo učiniti nešto pogrešno pa da na kraju ne učinimo ništa – odlučan je Cameron koji smatra da intervencija neće prouzročiti jačanje islamskog ekstremizma, kao što je to bio slučaj nakon 2003.

– Mladi muslimani gledaju što se događa u Siriji, gledaju kako se ubijaju civili i nije im svejedno – tvrdi Cameron.

Laburist Miliband ne želi srljati

Vođa laburista Ed Miliband osudio je uporabu kemijskog oružja i Al-Assadov režim, no nije kazao da je on odgovoran za napad. Nije izričito protiv intervencije te smatra da način na koji se donosi odluka o njoj postavlja pitanje njezina legitimiteta. Smatra da Cameron mora iznijeti puno jače i uvjerljivije argumente nego što je to učinio danas.

U raspravu se u jednom trenutku uključio upadljivom upadicom Simon Hughes. Poručio je Cameronu: ''Dajmo šansu miru!''

John Baron zapitao je laburiste bi li poduprijeti rat bez sigurnosne rezolucije UN-a, što se, naravno, neće dogoditi jer Putin neće pristati na bombardiranje saveznika.

– Ovisi o konkretnom slučaju – odgovorio je Miliband koji ne želi poduprijeti vojnu akciju sve dok ne vidi dokaze i međunarodni konsenzus.

Jack Straw podsjetio je na glasovanje o intervenciji u Iraku 2003. te ''ozbiljni neuspjeh'' koji je poljuljao povjerenje između javnosti i vlasti. Ne želi da se ponovi taj slučaj.

Oštar je bio i Liam Fox. – Moramo se suočiti s posljedicama ako ne poduzmemo akcije. Ako ništa ne poduzmemo, nitko se neće osjećati sigurnije. Ako ne poduzmemo akcije, naš kredibilitet bit će oštećen i bit će to naše odricanje od međunarodnih i moralnih zakonskih obveza – smatra konzervativac Fox.

Rusija poslala brodove u Mediteran

Dok se zapadne sile pripremaju za vojnu akciju u Siriji, Rusija je poslala dva ratna broda u istočni Mediteran, izvijestila je novinska agencija Interfax, prenosi Reuters.

Interfax citira izvor u oružanim snagama ruskog generalštaba koji kaže kako će raketna krstarica i anti-podmornički brod stići sljedećih nekoliko dana zbog "dobro poznate situacije" – jasne reference na sukob u Siriji.

Mornarica je poslije demantirala da je preraspoređivanje brodova povezano s događajima u Siriji te kažu kako je to dio planirane rotacije njihovih brodova u Mediteranu. Nisu potvrdili o kojem broju plovila je riječ.

Sirija evakuirala vojne snage iz centra Damaska

Sirija je evakuirala većinu vojske i sigurnosni štab iz centra Damaska kako bi se pripremili za udar zapadnih sila, kažu izvori iz sirijske opozicije. Oklopna vozila i kamioni koji prevoze trupe viđeni su kako napuštaju međunarodni aerodrom u Damasku i kreću se prema obližnjem gradu Harran al-Awamidu, a svjetla na zračnoj luci su ugašena. Među zgradama koje su djelomično evakuirane jest glavni stožer zapovjedništva, obližnje zapovjedništvo zrakoplovne obrane te sigurnosne jedinice.

Oporbeni aktivisti u mediteranskom lučkom gradu Latakiji izvještavaju kako je nekoliko plovila sirijske mornarice usidreno uz trgovačke brodove na gatovima rezerviranim za civilni promet, očito kako bi se umanjila vjerojatnost da će biti identificirani i pogođeni.

Sirijski predsjednik al-Assad izjavio je da će se Sirija braniti od svake agresije.

– Prijetnje izravnom agresijom protiv Sirije samo će povećati našu odanost duboko ukorijenjenim principima i nezavisnu volju našeg naroda. Sirija će se braniti protiv svake agresije – citirala je sirijska državna televizija Asadovu izjavu tijekom razgovora s delegacijom jemenskih političara.

U međuvremenu, UN-ovi inspektori u predgrađima Damaska već treći dan istražuju navode o kemijskom napadu. Glavni tajnik UN-a Ban Ki-moon moli sve strane da se suzdrže od vojnog napada. Kaže da će inspekcijski tim uskoro završiti istragu, Siriju bi trebali napustiti u petak te će ga o nalazima izvijestiti sljedeći dan.

Turska se također ubrzano priprema za napad na Siriju. Turska je svoje oružane snage stavila u stanje pripravnosti nakon prijetnji sirijskih vlasti, a vlada je u graničnom području spremila veliku zalihu plinskih maski te je na sedam područja napravila bunkere. Uskoro bi trebao stići i tim od čak stotinu stručnjaka za kemijsko oružanje kako bi pratili moguće znakove kemijskog napada.

>>Porasle cijene nafte i zlata zbog mogućeg napada na Siriju

>>BBC upotrijebio fotografiju iračkog masakra za pokolj u Siriji

>>Iščekivanje napada: Izraelci u redovima pohrlili po plinske maske

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije