Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sankcije rusiji

Europa opet pokazala kako ne može voditi politiku bez Amerike

Angela Merkel i Vladimir Putin
Foto: DPA/PIXSELL
1/4
04.08.2014.
u 17:00

Njemačka je u ekonomskom smislu vrlo vezana za Rusiju, gotovo na isti način kao što su vezane SAD i Kina svojim gospodarskim odnosima, i ove sankcije nametnute Moskvi za Berlin su hod po žici

Uvođenje sankcija Rusiji zbog njezine upletenosti u krizu u Ukrajini mogla bi lako postati mjera koje će Europsku uniju koštati više nego Moskvu. Stoga je legitimno pitanje – nije li Europska unija još jednom pokazala kako nije u stanju voditi vlastitu vanjsku politiku, potpuno neovisnu od Washingtona.

S druge strane, vrludanje Unije u geopolitici i nije čudno uzmemo li u obzir kako nju čini nekoliko snažnih zemalja kojima su njihovi osobni interesi uvijek ispred interesa zajednice. Ono što je dobro za London, nerijetko je loše za Berlin, ono s čime Pariz napreduje na međunarodnoj sceni, ponekad Varšavu ili Zagreb košta jako puno.

Putinu da, Izraelu ne

Sankcije koje je Putinu nametnula Europska unija, očito pod jakim utjecajem Velike Britanije, američkog pijuna unutar EU, najviše bi mogla platiti Njemačka koja ne samo da je ovisna o ruskom plinu već joj je upravo Rusija jak trgovinski partner i tržište za niz tehnološki sofisticiranih, ujedno i skupih te vrlo profitabilnih proizvoda. S druge strane, London se na ruski plin ne grije pa Veliku Britaniju neće previše zaboljeti Putinov odgovor na mjere, povećanje cijene energenata koji će od sada biti isporučivani kontinentalnoj Europi.

Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Foto:Reuters/PIXSELL

Vanjsku politiku EU, zajednice koja, ma koliko gospodarski jaka, ipak ne predstavlja jednu državu, već politiku kompromisa između nerijetko suprotstavljenih interesa njezinih najjačih članica, već godinama jaki igrači na međunarodnoj sceni ne doživljavaju pretjerano ozbiljno.

“Nazvao bih ja Europsku uniju da se dogovorimo oko nekih stvari, ali ne znam koji je njihov pozivni broj. Kada trebam nešto, ja zovem London, Pariz ili Berlin”, ustvrdio je još davno Henry Kissinger, američki državni tajnik u vrijeme predsjednika Cartera i neupitno jedan od najvećih američkih diplomata u povijesti.

Tako je očito bilo i ovoga puta, a u uvođenju sankcija prevagnula je britanska, posredno američka struja koja će gospodarski ovu “demonstraciju sile i pravednosti” osjetiti znatno manje nego Njemačka, Austrija ili nekadašnje zemlje istočnog bloka, a današnje članice EU.

– Njemačka je u ekonomskom smislu vrlo vezana za Rusiju, gotovo na isti način kao što su vezane SAD i Kina svojim gospodarskim odnosima, i ove su sankcije hod po žici za Berlin. Pogotovo kada se zna da je na ove sankcije Europska unija puno ranjivija od Rusije čiji građani imaju niži standard i puno više toga mogu preživjeti bez potresa – kaže ekonomski analitičar, profesor dr. Ljubo Jurčić.

S druge pak strane, dogovori oko vanjske politike unutar EU su minimalni. Velikoj Britaniji odgovara slabljenje Njemačke jer se ima osjećaj kako je cijela Europska unija germanizirana i London koristi svaku priliku da popravi svoj položaj slabeći moć najsnažnije ekonomske i političke sile unutar Unije.

U tom kontekstu treba promatrati i nedavne sukobe Londona i Berlina pri izboru Jean-Claudea Junckera za predsjednika Europske komisije pri čemu je Britanija prijetila i svojim istupanjem iz Europske unije.

–– Uostalom, globalno značenje vanjske politike Europske unije vidljivo je i iz činjenice kako EU nema svoga predstavnika u Vijeću sigurnosti UN-a. Tamo su stalne članice Velika Britanija i Francuska, ali one ne zastupaju interese Unije, već svoje vlastite – kaže Ljubo Jurčić.

I inače je usuglašavanje stavova vodećih zemalja Unije na području vanjske politike vrlo problematično, a situacija se, ponovnim razmahivanjem hladnog rata dodatno otežava. Sukob Istoka i Zapada ponovno će se lomiti preko leđa Europe i Europljana.

Vanjska politika Europske unije obilježena je i nizom neprincipijelnih stavova kojih se EU sada gotovo prisiljena držati.

– Na koji način EU misli osuđivati Putina ako nije osuđivala zločine u Libiji? Neprincipijelnost vanjske politike Europske unije vidi se i u ovom uvođenju sankcija Rusiji zbog neizravne upletenosti u rušenje zrakoplova sa 300 putnika, dok istovremeno nitko ni ne spominje sankcije ili bilo kakvu osudu Izraela koji je izravno kriv za smrt više od tisuću ljudi, mahom civila. No Izrael je zapadni, američki saveznik, i o njemu se ne raspravlja na taj način – kaže politički analitičar, profesor dr. Žarko Puhovski.

Nedefinirane želje

Problem oko nedorečenosti vanjske politike Europske unije leži i u činjenici kako je ova organizacija u stvari prilično nedefinirana. Europska unija više je od klasičnog saveza, ali ipak manje od države, a ovakav se stav odražava i na samu vanjskopolitičku strategiju Unije. Strategiju koja nije definirana.

– To uopće nije čudno kada se shvati da Europska unija još nije definirana, ne zna svoje buduće granice i ne zna što doista želi. Uzmimo primjer Turske, za koju nije jasno žele li ju ostale članice unutar Europske unije ili ne. Uzmimo primjer istoka Europe, hoće li se i kada EU širiti na Ukrajinu, na zemlje Balkana. Sve je to još uvijek velika nepoznanica. A kada ne znate svoje buduće ili željene granice, jasno je da nemate ni jasnu viziju politike koju planirate voditi – kaže Puhovski.

Koliko je politika neusklađena, vidi se i iz primjera kada je Njemačka za otvaranje pregovora sa Srbijom od Beograda tražila priznavanje Kosova, iako Kosovo do sada nisu priznale ni sve članice Europske unije. Vanjska politika Europske unije nevoljeno je dijete zajednice koja odavno pretendira da postane jedna od vodećih gospodarskih sila svijeta. Gospodarska sila postala je odavno, ali ne i geopolitička. A bez čvrste strategije razvoja i usklađenosti članica neće to ni postati.

Komentara 27

Avatar Getrib
Getrib
18:39 04.08.2014.

Da Europa sama ne može voditi politiku bez Amerike to je jasno, kao i što je jasno da mi nismo faktor koji može na to utjecati, već samo izvršavati što gazda kaže.

MN
mnemnosine
18:21 04.08.2014.

Europa ne moze nista Rusiji, Europa posjeduje institucije, a sve ostalo gradjani, privatnici i krupni kapitalisti. Naravno da ljudi koji posluju s Rusijom nece slusati njihove paranoje, ako ih budu pritiskali odose im oni u Rusiju, jos najbolje da ce tu camit s njima u bijedi i siromastvu, i riskirati svoje milijunske kapitale radi njihovih diabolicnih pretenzija i gazdarenja svijetom. Masu investitora, akcionista se vec povuklo iz zapadnih gigantnih lobbi i korporacija, preselili u Kinu i Rusiju, svim ljudima sto posjeduju krupni kapital ne pada ni na kraj pameti da investiraju vise na zapad, nego bjeze tamo gdje je solidna realna ekonomija. USA bankarski i financijski sustav i dolar vise nikoga ne interesira, sada kada se krene rusiti kao kula od karata ta njihova fiktivna imperija, mislim da ce sve biti gotovo za mjesec dana i manje. Jedino razumno rijesenje im je da se dijele u manje drzave, bez da povlace citav svijet u rat. Oni ne mogu opstati s tim standardom, nego jedino da ratuju, a ne mozemo mi njih pustiti da ratuju sa citavim svijetom, jer ce doci red i na Europu. Ustvari ovo i jeste indirektan rat Europi, to sto oni izvode.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
17:32 04.08.2014.

Europa opet pokazala kako ne može voditi politiku bez Amerike. .............................. Pa naravno, EU je talac SAD htjeli to mi ili ne... Anđelka ( i ostali) pozorno prati i ispunjava uvjete amera......Kakva je vanjska politika EU ??? Čekaju mig iz iz Washingtona....Jedan američki predsjednik je rekao: mi naše dolare štancamo kad god se sjetimo i nitko to nema pravo raditi osim nas.....No taj isti nije rekao svijetu da to štancanje dolara nema pokrića ama baš niti u jednom domenu....Drugim riječima dolar je danas bezvrijedna valuta....Halo nema POKRIĆA.....Ali oni su danas glavni žandari u svijetu i može im se....Svi mi ostali smo sitna riba.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije