Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 112
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTOČANI BIJESNI

Britanci: Na grbači nam je više od 611.000 doseljenika iz EU

'Britain\'s Prime Minister David Cameron delivers his keynote address to the Conservative Party annual conference in Manchester, northern England October 2, 2013. REUTERS/Toby Melville (BRITAIN - Tags
'TOBY MELVILLE'
14.10.2013.
u 18:18

EK: Grubo i neodgovorno iskrivljujete činjenice, useljenici iz EU više uplaćuju u britanski proračun nego što uzmu

Više od 600 tisuća nezaposlenih državljana drugih zemalja EU živi u Velikoj Britaniji i troši oko 1,7 milijardi eura godišnje samo kroz britanski zdravstveni sustav NHS, zavapili su britanski konzervativni mediji pozivajući se na studiju Europske komisije. Komisija je, međutim, jučer odgovorila da su takvi zaključci "grubo i neodgovorno iskrivljavanje činjenica". Studija se na 276 stranica bavi utjecajem unutareuropskih migranata na socijalne službe država. Objavljena je jučer, dan nakon što je londonski list Sunday Telegraph iz nje izvukao brojke o Velikoj Britaniji i prezentirao ih kao još jedan razlog zašto bi britanska vlada trebala ispregovarati novu vrstu odnosa s EU.

Studija zaista pokazuje da je broj "neaktivnih" EU migranata u Velikoj Britaniji porastao i da sada iznosi 611.779, što je ekvivalent populacije Glasgowa. No, glasnogovornik EK Jonathan Todd u Bruxellesu je jučer objasnio što znači kategorija "neaktivnih".

– Toj kategoriji pripadaju ne samo migranti koji traže posao nego većinom migranti koji su studenti, umirovljenici, radno sposobni ljudi koji su uzeli stanku zbog djece... Prema britanskoj statistici, u 2011. broj migranata iz EU koji traže naknadu za nezaposlene bio je manji od 38 tisuća – rekao je Todd. Studija zapravo pokazuje da u većini država EU, uključujući i Veliku Britaniju, doseljenici iz drugih zemalja Unije plaćaju u prosjeku veći iznos za poreze i doprinose nego što primaju na ime socijalnih beneficija.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije