Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 95
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POBJEDA U DRUGOM KRUGU

Lula da Silva novi je brazilski predsjednik, Bolsonaro bez drugog mandata

Brazilian presidential election run-off
Foto: DIEGO VARA/REUTERS
1/3
31.10.2022.
u 00:34

Izbori služe kao referendum o dvjema potpuno različitim – i žestoko suprotstavljenim – vizijama budućnosti Brazila.

 Luiz Inácio Lula da Silva pobijedio je u drugom krugu predsjedničkih izbora protiv Jaira Bolsonara koji nije uspio osvojiti svoj drugi mandat.

Kandidat ljevice Lula je osvojio 50,83 posto glasova, prema 49,17 posto za desničara Jaira Bolsonara, nakon što je prebrojano nešto manje od prebrojanih 99 posto glasova, potvrdio je Vrhovni izborni sud u Brazilu. 

120 milijuna birača

Prema prvim rezultatima u prednosti je bio Bolsonaro, ali ga je Lula sustigao i prestigao, s obzirom da Lulina Radnička stranka dobiva jaču potporu u regijama koje sporije objavljuju rezultate.

Izbori služe kao referendum o dvjema potpuno različitim – i žestoko suprotstavljenim – vizijama budućnosti Brazila.

Bolsonaro je obećao da će konsolidirati oštar zaokret udesno u brazilskoj politici nakon predsjedničkog mandata koji je svjedočio jednom od najsmrtonosnijih svjetskih izbijanja pandemije covida-19 i široko rasprostranjenom krčenju šuma u amazonskom bazenu.

Lula obećava veću društvenu i ekološku odgovornost, pozivajući se na rastući prosperitet svog predsjedničkog mandata 2003.-2010., prije nego što su korupcijski skandali ocrnili njegovu Radničku stranku.

Oko 120 milijuna birača bilo je pozvano dati svoj glas u elektroničke glasačke strojeve koje je Bolsonaro bez dokaza kritizirao kao sklone prijevarama, izazivajući zabrinutost da možda neće priznati poraz, slijedeći primjer svog ideološkog saveznika, bivšeg američkog predsjednika Donalda Trumpa.

To je dodatno pojačalo napetosti na najpolariziranijim izborima u Brazilu od njegova povratka demokraciji 1985. nakon vojne diktature protiv koje se Lula, bivši sindikalni čelnik, borio, a Bolsonaro, bivši vojni časnik, priziva s nostalgijom.

Komentara 6

MK
marcel.kocan
04:47 31.10.2022.

a ni riječi da je lula nakon prvog mandata završio na robiji zbog korupcije

Avatar Tombstone
Tombstone
01:52 31.10.2022.

Samo znak da tonu nazad u nepojmljivog siromastvo. Lijeva opcija nikad nikome u povijesti nije donijela nista dobro. Ali mozda dobiju vrecice za smece.

Avatar southman
southman
07:03 31.10.2022.

SAD uvijek odlučuju tko će na vlast u Brazilu. Podrška Putinu je Bolsonara koštala pobjede.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije