Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 114
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Privedeni pravdi'

Brammertz: Bez Haaga za mnoge žrtve rata ne bi bilo pravde

'Serge Brammertz, the main prosecutor of the International Criminal Tribunal for the former Yugoslavia (ICTY), speaks during a news conference on the charges against former Bosnian-Serb general Ratko
Reuters/Pixsell
06.07.2013.
u 11:50

- Slobodan Milošević je 90-tih prošlog stoljeća koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku "specijalnih snaga", koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i u BiH.

Glavni haaški tužitelj Serge Brammertz rekao je u intervjuu agenciji Tanjug kojega prenose svi važniji mediji u Srbiji, kako je najveće postignuće Haaga što su svi optuženi za ratne zločine privedeni pravdi i \"bez Haaga mnoge ključne vojne i političke osobe s prostora bivše Jugoslavije ne bi bile procesuirane\". - Predmeti koji se vode pred Tribunalom uspostavili su važne presedane kada se radi o povezivanju zločina počinjenih na terenu s optuženima na visokim dužnostima, putem doktrina kao što su odgovornost za udruženi zločinački pothvat i komandna odgovornost - rekao je Brammertz dodajući kako sud posjeduje devet milijuna stranica dokaznog materijala, koji je dostupan nacionalnim tužiteljima koji će i nakon gašenja Tribunala nastaviti procesuiranje osumnjičenih za ratne zločine na svojim područjima.

Ocjenio je kako su veze organiziranog kriminala i oružanih sukoba 90-tih bile vrlo jake, dodavši kako ima \"puno primjera za to, u svim fazama - prije, za vrijeme i nakon sukoba\". - Primjerice, Slobodan Milošević je 90-tih prošlog stoljeća koristio ilegalne fondove za osnivanje i obuku \"specijalnih snaga\", koje su počinile teške zločine u Hrvatskoj i u BiH. Utvrdili smo da su Stanišić i Simatović, dvije visoko pozicionirane osobe u srpskim službama sigurnosti za vrijeme rata, regrutirali kriminalce za paravojne \"specijalne snage\" - pojasnio je Haaški tužitelj podsjećajući kako dvojica pripadnika tih \"specijalnih snaga\" danas izdržavaju dugogodišnje zatvorske kazne zbog ubojstva srpskog premijera Đinđića.

Brammertz kaže kako je u početku bila loša suradnja Tribunala i Srbije \"kao i drugdje u regiji\", ali se poslije popravila iako je \"trebalo proći puno godina da Karadžić, Mladić i Hadžić budu uhićni\" i zbog toga im se sudi odvojeno \"umjesto da se spoje suđenja za sve osobe optužena za isti zločin\".

>>Brammertz podnio najavu žalbe na presude Stanišiću i Simatoviću

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije