Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 71
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Božo Ljubić, kandidat koalicije Hrvatsko zajedništvo za hrvatskog člana u Predsjedništvu BiH

Božo Ljubić: Moramo se vezati za Hrvatsku

iz01-txt.jpg
import
28.09.2006.
u 18:41

Koalicija Hrvatsko zajedništvo na čelu s Božom Ljubićem, nositeljem liste za hrvatskog člana Predsjedništva BiH, optimistički najavljuje izbornu pobjedu. U žaru izbornog optimizma već se projiciraju prvi koraci koje će poduzeti kada, kako kaže naš sugovornik, dođu na vlast.
– Prvi korak je, naravno, formiranje Vlade s političkim predstavnicima koji će moći rješavati otvorena pitanja u BiH. Prvi prioritet za nas je ispunjavanje svih zahtjeva kako bi BiH prišla Programu o stabilizaciji i pridruživanju s EU-om. Izraditi novi Ustav BiH na platformi koju je dalo Vijeće Europe. Pokrenuti gospodarstvo, zapošljavanje kroz razvoj proizvodnog poduzetništva, uspostavu agencije za gospodarski razvoj i kreditnog jamstvenog fonda.

Reforma u socijalnom sektoru, mirovinskog i zdravstvenog sustava kojom bi svaki čovjek bio pokriven mirovinskim i zdravstvenim osiguranjem. Proširenje liste esencijalnih lijekova. Reforme s federalne i državne razine potrebno je provesti u županijama, s posebnim naglaskom na obrazovanje. Redovita isplata plaća učiteljima, nastavnicima, profesorima, provedba Bolonjske deklaracije na sveučilištima. Sveučilišta moraju dobiti autonomiju koju danas nemaju jer su im to pravo uzele županijske vlade. Na našem Sveučilištu u Mostaru imamo situaciju da u Upravi te visokoškolske institucije nezakonito sjede predstavnici županijskih vlada kao financijeri. Pristizanje novca ovisi o njihovoj volji i stoga sveučilište ne može raditi samostalno, njegovo financiranje mora se urediti radi povećanje plaća nastavnog kadra i unapređenja izvođenja nastavnog programa.

VL: Jedno hipotetičko pitanje - s kim ćete reforme provesti, jer je već sada izvjesno da niti jedna stranaka neće imati apsolutnu većinu, i da će se pristupiti postizbornim koalicijama?
LJUBIĆ: Vjerujem da ćemo u hrvatskim županijama pobijediti i da ćemo formirati vladu od novih ljudi. Kad je u pitanju Federacija i državna razina, onda ovisi o izbornim rezultatima u srpskim i bošnjačkim političkim strankama. Za nas nema nepoželjnog partnera među najjačim strankama iz reda spomenuta dva naroda.

VL: Kad ste spomenuli ustavne promjene, mislite li da će američka administracija tek tako odustati od provedbe najavljenih ustavnih reformi?
LJUBIĆ: Naš je najveći argument rezolucija Vijeća Europe, koja je donesena nakon propalih ustavnih amandmana, u kojoj je jasno naglašena potreba ukidanja entitetskog glasovanja u Zastupničkom domu i novi politički i teritorijalni preustroj BiH, ukidanje entiteta i preustroj županija u Federaciji BiH. Ne vidim koja bi to međunarodna snaga zanemarila rezoluciju najvišeg političkog tijela u Europi.

VL: Koliko bilo tko od hrvatskih članova Predsjedništva BiH može utjecati na politički život kad Venecijanska komisija i Vijeće Europe kaže da je sadašnja struktura nepotrebna, a na drugoj strani imamo pravi politički rat tko će zauzeti tu poziciju?
LJUBIĆ: Mislim da je pozicija Predsjedništva po sadašnjem ustavu da ima jake ovlasti, samo se one u proteklom razdoblju nisu dovoljno koristile zbog nesposobnosti ljudi. Smatram da u novom ustavu moramo na razini države imati predsjednika, ali pod uvjetom da u isto vrijeme predsjednik Vlade, odnosno Vijeća ministara, i predsjednik Parlamenta, budu iz druga dva naroda, i da se u sljedećem mandatu ta pozicija rotira kako se ne bi dogodilo da jedan narod ima ekskluzivno pravo na predsjednika ili premijera. Ti stavovi nisu u opreci sa stavovima Vijeća Europe.

VL: Jeste li imali neke kontakte na tu temu s međunarodnim predstavnicima, spominjao se neki susret s ljudima iz kabineta njemačke vlade?
LJUBIĆ: Susreo sam se s predstavnicima CDU-a, razgovarao sam s američkim veleposlanikom, Visokim predstavnikom, i mislim da smo vrlo blizu dogovora. Nadam se da će američka strana nakon povrijeđene sujete inzistirati na paketu promjena koje nisu dobile potporu. Nadam se da će se ići na poštivanje rezolucije Vijeća Europe i da će ustavne reforme krenuti u dva koraka. Prvi korak je postizanje istih prava za sva tri naroda u Zastupničkom domu. Entitetskim glasovanjem Hrvati ta prava nemaju, ali se i to može postići, primjerice, kroz nacionalne klubove. Tražit ćemo da se regulira proces odlučivanju po vetu o Domu naroda, da nam se ne dogodi slučaj s glasovanjem o Javnom RTV servisu, kad su hrvatski zastupnici u Zastupničkim domu, Domu naroda i trojica članova Ustavnog suda imali istu odluku i bili preglasovani. Naš je uvjet da veto koji je pokrenuo jedan nacionalni klub zastupnika, ako bude preglasovan u Domu naroda, u Ustavnom sudu bude validan tek ako dobije glas dvojice sudaca iz reda hrvatskog naroda.

VL: Hoćete li tražiti pomoć Hrvatske vlade, čiji vam je premijer dao otvorenu izbornu potporu, ali HDZ iz inozemstva?
LJUBIĆ: Nije ništa neuobičajeno da stranke dobivaju potporu, to je bilo i u Hrvatskoj. Za Hrvate u BiH je veza s maticom Hrvatskom bitna iz niza razloga. Želimo iskoristiti potporu sestrinske stranke, Vlade, da poboljšamo položaj Hrvata u BiH. Trebamo pomoć iz Hrvatske, mi smo mali narod, siromašan, s malo ljudskih i stručnih resursa, stoga se moramo vezati za Hrvatsku.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije