Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 79
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MAX! i NAJBOLJI HOKEJAŠ

Borna Rendulić: Neću doći u Medveščak, želim prvo uspjeti u Americi

borna rendulić
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/5
01.01.2014.
u 17:00

Borna Rendulić (21) briljira u Finskoj ligi, a uhvatili smo ga prošli tjedan za božićnih blagdana u Zagrebu. Stao je na led i majstorije pokazivao pred prelijepom Tinom Katanić, koja je velika obožavateljica hokeja. Samo za Max! i “Finca” Rendulića obula je klizaljke i odoru Djeda Mraza...

Nije samo Medveščak svijetla točka hrvatskog hokeja. Na 2000 kilometara sjeverno od Zagreba, u mjestu Hämeenlinna, sjajnim igrama u dresu finskog prvoligaša HPK-a oduševljava Borna Rendulić, 21-godišnjak iz Zagreba.

Borna je sa sedam golova i 11 asistencija (u 29 odigranih utakmica) drugi najbolji u HPK-u ove sezone. Stožerni je igrač momčadi koja ima pet pobjeda u nizu te je na dobrom putu da uđe u doigravanje. Iako, početkom sezone nije sve bilo tako blistavo.

– Krenuli smo jako loše u sezonu pa su otpustili trenera, a kada ga je naslijedio dotadašnji pomoćnik, morao je nešto promijeniti pa me poslao na tribinu. Srećom, brzo sam se vratio u momčad, a od tada me je sjajno krenulo. Sada trener ima puno povjerenja u mene, igram jako puno, u prvoj i drugoj liniji – rekao je Rendulić i dodao:

– U klubu su vrlo zadovoljni, žele produljiti ugovor, koji istječe ove sezone.

Put prepun odricanja

Početkom sezone Borna je zamalo završio u Americi jer pratio ga je skaut jednog od najjačih svjetskih klubova New Jersey Devilsa.

– Devilsi su prošle godine imali samo tri picka, a posljednjeg su izabrali sina klupske legende Brodeura. To najbolje potvrđuje kako je bilo teško upasti. No, stalno sam u kontaktu s agentom Devilsa, mislim da bih iduće godine mogao u NHL kamp – rekao je Borna.

Fascinantna je ta Bornina želja da se dokaže u kolijevci hokeja, u Sjevernoj Americi.

– Moj cilj je da jednog dana igram u najjačoj ligi svijeta NHL-u, no želio bih barem doći do AHL-u. To bi mi bio golem napredak u karijeri jer, da se nakon toga vratim u Europu, cijena bi mi automatski bila triput veća – objašnjava mladi Zagrepčanin.

Kada smo radili intervju u Domu sportova, Bornu je, čim ga je ugledao, “zaskočio” sportski direktor Medveščaka Aaron Fox. Naravno, zato što je velika želja zagrebačkog kluba. Fox je već nekoliko puta zvao Bornina agenta i nagovarao ga da mladog napadača pošalje u Medveščak, no takav rasplet zasad je nemoguć.

– Naravno da bih jednog dana htio igrati za Medveščak, ipak je to moj klub. No, polako, želim još napredovati u Finskoj. Glupo bi bilo sada doći i igrati treću, četvrtu liniju, odnosno pet-šest minuta po utakmici. Želim doći kada budem spreman za prvu ili drugu navalu – jasan je Borna.

Rendulić je za Medveščak odigrao 17 utakmica u EBEL-u u sezoni 2010./11., a zaslužan je za jedan od najemotivnijih trenutaka zagrebačkog kluba u posljednjih pet sezona. Naime, u svom debiju za medvjede, u utakmici protiv Villacha, odmah je zabio i gol. Cijela dvorana tada je ustala na noge i počela skandirati “Borna, Borna!”, a predsjednik Damir Gojanović je zaplakao.

– Moja je velika želja da iduće sezone uspijemo dovesti Bornu. On je najbolji hrvatski hokejaš, domaći dečko, i bila bi sjajna stvar da igra za nas.

Rendulić i sada redovito prati rezultate Medveščaka.

– Stalno gledam utakmice preko streama. Uh, kada vidim atmosferu na tribinama, vuče me da odmah dođem. No, ima vremena – ponavlja Borna.

Iako je Rendulić izuzetak, po rijetko viđenom talentu, istodobno je dokaz da i rođeni Hrvat može uspjeti u hokeju. Koja je formula?

– Potrebno je jako, jako puno odricanja, moraš sve ostaviti i otići van. A nakon toga moraš gristi i posvetiti se potpuno hokeju. Stigao sam u Finsku s 15 godina, smjestio se u zamjensku obitelj, a na treningu sam ponekad morao biti i dvaput bolji od domaćih igrača da upadnem u momčad – opisuje svoj put Borna.

Dan traje i po 22 sata

Nakon šest godina u zemlji Djeda Mraza, sada je već “napola Finac”. Čak je uspio naučiti i taj izuzetno težak jezik.

– Finci su mirni ljudi, žive puno mirnije i bolje od nas. Nemaju financijskih briga, ne razbijaju glavu zbog kredita. Ali, ne znaju se ni približno zabavljati kao mi Hrvati – naglašava Borna, koji se sada naviknuo i na finsku hladnoću i polarni dan, odnosno noć:

– U šestom mjesecu dan traje 22 sata. Srećom, imam zastore i rolete, pa mogu spavati. Tijekom zime je pak samo crnilo, pravog dana uopće nema, a sunca ponekad ne vidiš po mjesec-dva dana.

A kakve su Finkinje?

– Ima dobrih i lošijih, ali Hrvatice su bolje. No, oduševile su me Šveđanke. Bio sam tamo jedan dan i odmah sam želio nazvati agenta da mi tamo pronađe angažman.

Bornin talent nikada nije bio sporan, ali prije je imao malih problema s disciplinom. No, Finci su od njega napravili pravog profesionalca.

– U Finskoj je puno veći profesionalizam nego u Hrvatskoj. Trener se bez pogovora sluša. Ne kontroliraju nam izlaske. Možeš svaki vikend van ako se to ne vidi na utakmici. Trener ne kontrolira idemo li u noćne provode, jedino što nas upozori da ne pretjerujemo.Jedan ugledni hokejaški novinar iz Finske napisao je da je Rendulić dokaz da i Balkanci mogu biti jako talentirani za hokej.

– U Finskoj mi često kažu da imam tu balkansku crtu. To je zato što imam tu drskost na ledu, što se nikoga ne bojim. Zato sam i uspio.

Sestra Anja najbolje je opisala zašto je Borna uspio.

– Nikada mu nije bilo teško probuditi se u šest sati zbog hokeja niti trenirati do jedan nakon ponoći. Jednom je pak razbio glavu, trebao je dobiti 5-6 šavova, no sve je prešutio mami i tati samo da drugi dan može na trening. Hokej mu je sve u životu, ma praktički proklizao je prije nego što je prohodao – kaže Anja Rendulić, a Borna se uključuje:

– Što bih bio da nisam hokejaš? Eh, to samo Bog zna! U školu sigurno ne bih išao, vjerojatno bih teglio neke kutije. Ma hokej je moj život, samo to želim raditi.

Mnogi su hokejaši praznovjerni, no Borna kaže da se time ne zamara.

– Uopće nisam praznovjeran, nije mi bitno hoću li najprije obući lijevu ili desnu klizaljku, kao nekim drugim hokejašima. Jedini ritual mi je da prije utakmice slušam muziku. Nekada techno, nekada r’n’b, nekada cajke...

Ove sezone glavni mu je cilj ući u doigravanje Finske lige s HPK.

– Imamo pet pobjeda u nizu, sve bolje i bolje igramo, vjerujem da ćemo uloviti najbolju formu taman u play-offu.

U HPK je Borna već drugu sezonu, a opisao nam je što je morao učiniti za inicijaciju kada je došao u klub.

– Na klupskoj zabavi morao sam pojesti cijelo jaje, i to s ljuskom. Ali meni to nije bio problem jer nisam gadljiv, pa sam tražio još jedno.

Iako mu je 21 godina, za Bornu hrvatski treneri kažu da je već sada naš najbolji hokejaš svih vremena. Zato će biti najveća hrvatska uzdanica na Svjetskom prvenstvu Divizije 1B u travnju u Vilniusu. Hrvatska će igrati protiv Litve, Nizozemske, Poljske, Britanije i Rumunjske.

– Rezultat će ovisiti o tome koliko će stranaca igrati za nas. Bude li branio Michael Ouzas i budu li igrali Naglich, MacAulay, Sertich i ostali, mogli bismo osvojiti čak i medalju – zaključio je Rendulić.

Komentara 2

TR
trieste
21:28 01.01.2014.

Kanada je zemlja Djeda Mraza a ne Finska!

KE
kekinjo
11:55 02.01.2014.

Zemlja je Djeda Mraza- Rusija!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije