Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka guvernera

Boris Vujčić: Bonus - jedna fiksna plaća, iznimno dvije

boris vujčić, hnb
Sanjin Strukic/PIXSELL
03.06.2013.
u 20:42

Dodatni izvještaj o svima koji zarađuju više od tri milijuna kuna godišnje, predviđena i mogućnost povrata varijabilnog dijela

Varijabilni dio plaća vodećih bankara ne može prelaziti fiksni iznos njihove plaće, ali iznimno mogu se ugovoriti bonusi dvostruko veći od fiksnog dijela plaće, navodi se u objavljenoj Odluci o primicima radnika kreditnih institucija koju potpisuje guverner HNB-a Boris Vujčić.

Time Hrvatska usklađuje svoje odluke s europskim direktivama, koje su ipak blaže od najave da će se bonusi bankara limitirati na četvrtinu plaće. Varijabilni dio plaće vezan je uz poslovanje banke, a odluka predviđa i mogućnost smanjenja bonusa, odgodu isplate ili pak povrata ako rezultati kreditne institucije budu lošiji od očekivanja.

Kreditna institucija dužna je izvijestiti Hrvatsku narodnu banku o bonusima radnika čiji ukupni godišnji primici prelaze tri milijuna kuna. HNB traži podatke o broju tih radnika bez navođenja imena, njihovu poslovnom području i iznosu ukupnih primitaka raščlanjenom na plaću, gotovinske varijabilne primitke, instrumente, diskrecijske mirovinske pogodnosti i ostale primitke.

Guverner u odluci navodi da varijabilni primici odražavaju \"uspješnost koja je održiva i koja je prilagođena rizicima, kao i uspješnost koja nadmašuje standard očekivan u skladu s opisom radnog mjesta pojedinog radnika\".

Vodeći bankari u Hrvatskoj najčešće su stimulirani dionicama. Lani je, na primjer, Zagrebačka banka nagradila svoje menadžere sa 13,5 milijuna kuna bonus dionica, a od čega je Franjo Luković dobio 1,9 milijuna kuna. 

>>Linić u ringu s bankarima: Stišće ih i Vujčić većim rezervacijama

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije