Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 109
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zdravlje

Bolničko liječenje skraćeno s deset na šest dana

'12.05.2011., Cakovec- Povodom Dana sestrinstva, medicinske sestre gradjanima mjerile tlak i secer. Photo: Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
'Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL'
28.01.2012.
u 19:10

- I u našoj županiji postoji trenad smanjivanja broja bolničkih kreveta, a skraćena je i prosječna duljina liječenja koja je prije šesnaest godina iznosila deset dana, a 2010. godine 6,4 dana - napominje R. Kutnjak-Kiš

I žene i muškarci u Međimurskoj županiji najčešće obolijevaju od bolesti srca koje su i najčešći uzrok smrti. Na drugom su mjestu moždani udar i njegove posljedice, a na trećem maligne bolesti. Dok muškarci češće podliježu raku bronha i pluća, žene obolijavaju od raka dojke. Ipak, treći najčešći uzrok smrti kod žena je - šećerna bolest.

 - Rak je značajni javnozdravstveni problem stanovništva Međimurske županije. Drugi je najvažniji uzrok smrti, odmah iza bolesti srca i krvnih žila, a udjel raka u ukupnom broju umrlih raste iz godinu u godinu. Prema podacima za pretprošlu godinu, ta je bolest dijagnosticirana kod 576 građana, 32 više nego godinu prije. Stopa smrtnosti kod muškaraca bila je najviša u Hrvatskoj, a kod žena je bila veća od državnog prosjeka - kaže Renata Kutnjak-Kiš iz Zavoda za javno zdravstvo Međimurske županije, koja je uredila godišnjak o zdravstvenom stanju pučanstva. Raduje podatak da Međimurska županija ima vrlo nizak perinatalni mortalitet. Na tisuću novoređene djece on iznosi 4,6 posto, a prosjek za cijelu Hrvatsku je 6,8.

- Na smrtnost djece do sedmog dana po porodu utječe niz činitelja koji se isprepliću, od onih socijalne i gospodarske prirode do bioloških. Smatra se da odgovarajući broj pregleda u trudnoći i kvaliteta pregleda značajno utječu na smrtnost djece - ističe R. Kutnjak-Kiš. No, zabrinjavajuć je podatak da svaka deseta trudnica uopće ne kontrolira trudnoću, odnosno tijekom cijele trudnoće ima samo do dva pregleda kod ginekologa. Broj poroda carskih rezom smanjen je s 22 na 19 posto, a povećan je broj prekida trudnoće s 270 na 318.

U ZJZ-u su izračunali da su liječnici primarne zdravstvene zaštite u godinu dana imali 773.000 posjeta, što je sedam posjeta godišnje po jednom osiguraniku. Liječniku najčešće odlaze stariji od 65 godina, a najmanje oni u dobi od sedam do devetnaest. Pregleda je upola manje - 3,4 po osiguraniku. U Županijskoj bolnici Čakovec obavljeno je 147.000 specijalističkih pregleda, najviše u internoj medicini. U bolnici je zadržano preko 16.000 pacijenata.

- I u našoj županiji postoji trend smanjivanja broja bolničkih kreveta, a skraćena je i prosječna duljina liječenja koja je prije šesnaest godina iznosila deset dana, a 2010. godine 6,4 dana - napominje R. Kutnjak-Kiš. U bolnici građani najčešće ostaju zbog bolesti srca i krvnih žila, bolesti probavnog i dišnog sustava, mokraćnih i spolnih organa te raka. Izdvajamo i podatak da je za trećinu smanjen broj samoubojstava.

Ključne riječi

Komentara 2

VI
Vito
07:35 29.01.2012.

Bolničko liječenje skraćeno s deset na šest dana Jeste li gledali film Michaela Moorea: Bolesno Ako niste, šteta... Ako jeste, onda vam je jasno kamo ide naše \"zdravstvo\"... Uništi stanovništvo i pri tom ih uvjeri da drukčije ne može biti...

KR
krka
08:59 30.01.2012.

Kad bi barem i rezultati bili tak bajni, svijet bi nam već odavna \'\'kidnapiral\'\' super doktore za svoje bolnice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije