Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 101
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Afera Bračak

Bolnica i dr. Belina dobro su znali da neće doći do \'pečaćenja\'

Bolnica
Matija Topolovec/PIXSELL
23.05.2012.
u 12:19

Sonja Borovčak zbog uznemiravanja javnosti podnijela je i prijavu – riječ je o dr. Ćuku

– U Općoj bolnici Zabok dobro su znali da, s obzirom na vrstu djelatnosti koje obavljaju, neće doći do "pečaćenja" objekta, već je rješenjem utvrđeno da će se zabrana obavljanja djelatnosti provesti na “drugi pogodan način” – naplatom novčanih kazni u propisanom iznosu, odgovorili su iz Državnog inspektorata na naš upit zašto su im rješenjem zabranili obavljanje djelatnosti.

 Zakon ne radi razliku

– Inspektor provodi nadzor na temelju ovlasti koje mu daju propisi i ne može donositi ocjenu hoće li izreći upravnu mjeru ili neće, odnosno hoće li umjesto propisane mjere izreći neku drugu, blažu mjeru. Ni zakonske odredbe ne određuju razliku između poslodavaca s obzirom na vrstu djelatnosti, veličinu, financijsku snagu nego je u specifičnim okolnostima moguće samo prilagoditi način izvršenja upravne mjere – kažu u Inspektoratu. Na pitanje kakav je daljnji tijek postupka, odgovorili su da će se zbog osnovane sumnje u počinjenje navedenih djela prekršaja protiv poslodavca i odgovorne osobe poduzeti zakonom propisane mjere o kojima zasad ne mogu govoriti.

 Svrha kažnjavanja?

Ravnatelj bolnice dr. Stanko Belina na sve kaže kako ni dan danas nije shvatio formulaciju “na neki drugi pogodniji način”. Rješenje u 48 sati nije mogao ispuniti jer su neki liječnici pobjegli u inozemstvo i nisu mu se javljali, pa ništa ne bi značilo ni da je uplatio 270.000 kazne. Osim toga ne vidi ni svrhu kažnjavanja jer novac za kaznu se ionako mora osigurati iz državnog proračuna, a kazna također sjeda na proračun RH. Na pitanje o njegovom osobnom kažnjavanju rekao je da je zakonom propisano kako mu je prvi put kazna 25 tisuća kuna, drugi put 37,5 tisuća, treći put 56,5 tisuća, a četvrti i svaki sljedeći 76,5 tisuća kuna, a on toga novca nema. Zbog uznemiravanja javnosti i građana zagorska županica Sonja Borovčak, vidjevši plakate polijepljene po Zagorju s ciljem formiranja Stožera za obranu bolnice i potpisivanja peticije, prijavila je policiji nepoznatog počinitelja. Jučer joj je iz policije javljeno kako je riječ o predsjedniku liječničkog sindikata dr. Višeslavu Ćuku.  

Sam se javio policiji

Dr. Ćuk kaže da se sam javio da preuzme odgovornost kad je za to doznao iz medija. – Budući da sam predsjednik zagorske podružnice Sindikata liječnika, otišao sam u policiju sa svom dokumentacijom, pokazao peticiju, naše priopćenje i rješenje inspekcije rada – rekao je dr. Ćuk te dodao da je sindikat već prikupio tisuću potpisa, no s akcijom su stali budući da je ministar Rajko Ostojić obećao pomoći u rješavanju problema.  

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije