Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zadarska županija

Bolje pretrpjeti sedam dana krize nego dugo patiti uz metadone

'Gospodja Ledenko udruga Nadar Zadar. Photo: Zeljko Mrsic/PIXSELL'
'Zeljko Mrsic/PIXSELL'
10.03.2010.
u 08:30

Roditelji ovisnika ističu da je odvikavanje uz pomoć metadona ili subutexa samo besplatno drogiranje njihove djece, čime im se dodatno narušava zdravlje.

U posljednje vrijeme stalno se govori o problemu ovisnosti te kako naći rješenje i zaustaviti tu pošast. Roditelji koji se svakodnevno bore s problemom svoje djece ne vide pomak, a naši sugovornici tvrde da stalno nailaze na teškoće jer im nije jasno čemu vodi besplatno drogiranje njihove djece.

Roditelji iz Udruge za suzbijanje zlouporabe droga i pomoć obiteljima ovisnika "Nada" ističu kako bi im draže bilo kada bi se njihova djeca u terapijskoj zajednici odvikavala kratkoročnom terapijom jer, ističu, odvikavanje metadonom i subutexom dodatno oštećuju njihovo već ionako narušeno zdravlje.

Ivanka Ledenko, predsjednica udruge "Nada" i majka ovisnika, kaže da oni rješenje vide u otvaranju jedinice za detoksikaciju jer je to jedini, prvi i pravi početak liječenja njihove djece. Dodaje da i mladi koji su prošli metadonsku krizu ističu da je mnogo teža od heroinske, a da je ona sa subutexom najgora.

Razgovarali smo i s roditeljima ovisnika koji su sa svojom djecom prošli cijelu ovisničku agoniju, no svi redom ističu da su oštri protivnici odvikavanja tabletama metadona i subutexa jer drže da se takvom terapijom dodatno narušava zdravlje ovisnika.

– U tih tjedan dana mislila sam da ćemo poludjeti i suprug i sin i ja. Bilo je neopisivo teško, ali uspio je uz našu pomoć. Odvikavanje su pratili proljev, povraćanje, nesvjestice, bolovi u kostima i druge tegobe. Ni sekunde sina nismo smjeli ostaviti samog. A on je čvrsto odlučio da će se prije nego što ode u komunu odvikavati "na suho". Zadnji je dan zamalo odustao, nije više mogao izdržati bol. Vidjela sam mu suze, no bila sam uz njega i hrabrila ga, i uspjeli smo – govori nam majka 30-godišnjaka koji se drogirati počeo sa 16 godina.

– Počeo je s ecstasyjem, a poslije je šmrkao heroin. Već se nekoliko godina drogirao prije nego što smo mi to primijetili. Kao i obično, roditelji uvijek doznaju među zadnjima. Kada više nije mogao izdržati, odlučio je pomoć potražiti u nekoj od komuna, ali čvrsto je odlučio da će u nju ući "čist". Zajedno smo preživjeli agoniju, bodrili se i hrabrili, ali uspio je. U komuni je proveo oko četiri godine i iz nje je izašao kao novi čovjek– rekla nam je majka 30-godišnjaka koja smatra da je odvikavanje uz pomoć metadona i subutexa besplatno drogiranje.

Udruga "Nada" večeras u 18 sati u Gradskoj knjižnici organizira tribinu "Liječenje ili zamjenska terapija" na kojoj će roditelji od stručnjaka pokušati dobiti dugoočekivane odgovore.

Kako objašnjava Ivanka Ledenko, jedinica za detoksikaciju bolnički je tretman ovisnika koji zahtijeva potpunu i cjelovitu njegu bolesnika. Njezinim bi se otvaranjem osigurali kvalitetniji oblici liječenja ovisnosti o drogama, a ujedno bi se smanjila i potrošnja subutexa, metadona i heptanona. Iako bi projekt trebali financirati Grad Zadar i Zadarska županija, on još nije proveden. Nedavno je dr. Slavko Sakoman izradio poseban elaborat, no odluku o lokaciji donijet će Zadarska županija. Dr. Darko Labura, ravnatelj Psihijatrijske bolnice Ugljan, također podupire otvaranje jedinice za detoksikaciju i ističe da su roditelji ovisnika u pravu kada kažu da je odvikavanje od droga zamjenskom terapijom zapravo druga vrsta droge, no da je cilj supstitucijske terapije potpuni prekid uzimanja opijata.

– Jedinica za detoksikaciju imala bi samo četiri kreveta, ali u njoj bi se pacijentu pristupilo interdisciplinarno. Kada se ovisnik prestane drogirati, neizbježno upadne u apstinencijsku krizu, a u jedinici za detoksikaciju bio bi pod kontrolom liječnika i mogao bi na sve potrebne pretrage – ističe dr. Darko Labura.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije