Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
privremeno slobodan

Boje se bijega. Haaško tužiteljstvo traži da se Praljak vrati u pritvor

'31.03.2004., Zagreb - Ministarstvo pravosudja, Slobodan Praljak.  Photo: Goran Stanzl/PIXSELL'
'Goran Stanzl/PIXSELL'
29.08.2012.
u 13:22

Haaško tužiteljstvo zatražilo je da se Praljku ukine boravak na privremenoj slobodi, jer je, kako ističu, povećan rizik od njegova bijega

Nakon što je tajništvo Haaškog suda prošli tjedan zatražilo od generala Slobodana Praljka da u roku od 90 dana vrati gotovo 3,3 milijuna eura, danas je haaško tužiteljstvo zatražilo da se Praljku ukine boravak na privremenoj slobodi, jer je, kako ističu, povećan rizik od njegova bijega.

Hrvatskom generalu Slobodanu Praljku opet je, kažu njegovi prijatelji, narušena čast. Toliko je povrijeđen novim procesno-političkim igrama haaškog tajništva i tužiteljstva da je prije nekoliko dana sudskom vijeću Haaškog suda poslao dopis sa samo jednim zahtjevom “Vratite me u pritvorsku jedinicu u Scheveningenu”!?

Nakon sedam godina

To je njegova reakcija na uzastopni niz pritisaka koji su usmjereni prema njemu dok na privremenoj slobodi u Zagrebu čeka poziv na čitanje prvostupanjske presude njemu i još petorici pripadnika vojnog i političkog vrha Herceg-Bosne, koja će im biti izrečena u studenom ili prosincu. Sve se zakompliciralo kad je prije tjedan dana Praljku uručena odluka Tajništva haaškog suda da u roku 90 dana mora podmiriti troškove obrane od astronomskih 3,3 milijuna eura! Tajništvo je nakon 7 godina proučavanja, nekoliko mjeseci pred izricanje presude, zaključilo kako popisana pokretna i nepokretna imovina generala, kao i njegovi bankovni računi, dokazuju da je bio sposoban sam platiti troškove svojih odvjetnika, premda je te troškove pokrivao Tribunal sve ove godine. Praljkova odvjetnica Nika Pinter odmah je izjavila kako će se Praljak žaliti na tu odluku, koja je, prema obrani temeljena na potpuno pogrešnim informacijama, više na dojmu, nego činjenicama.

Tajništvo nema nikakvih dokaza da donese odluku o plaćanju kompletnih troškova, kažu iz Praljkove obrane. Problem nastaje kad sudsko vijeće (predsjeda sudac Jean-Claude Antonetti) donosi odluku o pooštravanju statusa Praljka na privremenoj slobodi. Propisan mu je režim kućnog pritvora uz pojačani nadzor. To znači da se Praljku ukida mogućnost izlaska iz svoje kuće u Zagrebu, ne smije otići ni po novine.

Sam tražio

Praljak je odmah reagirao zahtjevom da mu se onda potpuno ukine institut privemene slobode.

– Slobodniji je onda u pritvoru u Scheveningenu, može izaći na zrak, hodati i družiti se s optuženicima, a to vrijeme mu se pribraja bude li osuđen na zatvorsku kaznu – objašnjavaju njegovi prijatelji apsurdnu situaciju zbog koje je Praljak morao zatražiti povratak u haašku tamnicu. Nekoliko dana nakon zahtjeva u igru se uključuje i tužiteljstvo i sudu šalje zahtjev da se Praljku “mora ukinuti boravak na privremenoj slobodi”, nakon što je tajništvo suda objavilo da je general dužan refundirati 3,3 milijuna eura. Tužiteljstvo smatra “da se boravak na privremenoj slobodi mora ukinuti jer je povećan rizik od njegova bijega”.

General Praljak tijekom dugotrajnog suđenja ostao je zapamćen po beskompromisnom čuvanju svojeg i digniteta RH, te HVO-a kojem je zapovijedao. Stoga njegovim prijateljima nije čudna trenutna reakcija i odluka da sam prekine nove ucjene, te zatraži povratak u tamnice Scheveningena.

Komentara 40

OB
-obrisani-
14:19 29.08.2012.

A da pokuša u Ekvadoru zatražiti azil??

JA
javornov
14:23 29.08.2012.

Što dublje ulaze ( a ulaze temeljito sigurno ) u elemente briljantne generalove obrane, to su svjesniji kako je nevin. I sada se iživljavaju na svemu na čemu se još mogu. Nisu ni svjesni, što je žalosno, koliko ruše ugled suda, ako ta kategorija još uopće postoji.

Avatar Uzdanica
Uzdanica
13:51 29.08.2012.

šteta trošiti riječi za sud kojemu je cilj civilizirati samo odabrane narode - a kad su hrvati po kamenom stećku pisali narodi iz kojeg dolaze sudci još su živjeli u pećinama

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije