Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 141
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ELITA U L’AQUILI

Bogataši iz G8 u sobe oštećene potresima

26.06.2009.
u 20:29

L’Aquila se još trese, ali šefovi država i vlada G8 (sedam industrijski najrazvijenijih zemalja plus Rusija) te ostalih 29 zemalja, kao i izaslanstva više međunarodnih organizacija, počevši od glavnog tajnika UN-a, sastat će se u tome gradu od 8. do 10. srpnja.

Pomoć za obnovu grada
Izaslanstva 39 zemalja i međunarodnih organizacija boravit će u L’Aquili, gdje će razgovarati o međunarodnoj ekonomskoj krizi, ali i mogućoj obnovi grada. Čak je 30 posto stambenih zgrada potpuno uništeno i neće se moći obnoviti, a oštećeno je i 50 posto kulturnog bogatstva.

Neke zemlje već su izrazile želju da sudjeluju u obnovi neke povijesne zgrade, crkve i slično, a drugi će možda donijeti takvu odluku kada budu vidjeli razrušeni grad. Svi državnici spavat će u sobama vojarne Financijske straže u L’Aquili. U toj je vojarni održan sprovod poginulih u potresu (ukupno 299 osoba) te je u njoj papa Benedikt XVI. održao misu.

Namještaj koji će biti postavljen za svjetske državnike poslije će poslužiti za namještanje stanova stradalih. Oko tisuću spavaćih soba iz vojarne će se preseliti u nove zgrade koje se grade materijalima i tehnologijama koji mogu podnijeti sve potrese.

U blizini vojarne, na oko 300 metara, nalazi se i jedan od šatorskih gradova pa će ga državnici moći posjetiti. Još 22.800 osoba živi pod šatorima, a ostali od točno 54.000, koliko ih je ostalo bez krova, smješteni su u hotelima i ostalim oblicima privremenog smještaja.

Bez prosvjeda
Unutar vojarne, što je golemi prostor, pravi mali grad, šefovi država i vlada i njihovi suradnici vozit će se u električnim automobilima – sve će biti skromno i ekološki osviješteno. Prvi će put i novinari biti u neposrednoj blizini šefova država i vlada.

Centar za novinare samo je 50 metara udaljen od središta u kojem će zasjedati G8. Do sada je akreditirano više od 2000 novinara. Potrošeno je 50 milijuna eura za organizaciju, ali sve će to ostati stanovništvu tih prostora.

Prosvjedi se ne očekuju. Ne samo što je talijanska vlada povukla dobar potez preselivši sjedište sastanka G8 s otoka Maddalene pokraj Sardinije u L’Aquilu kako bi se pomoglo izgradnji grada nakon potresa, nego je na taj način izbacila prosvjednicima argumente za prosvjede – da se na luksuznim mjestima troši mnogo novca na jalove razgovore o siromašnima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije