Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kolumna
Povratak na članak

Bogata i sretna nacija – za 10 godina?

Hoćemo li biti bogati i sretni to samo ovisi o – nama

Komentari 3

Avatar Gilles Auguste Kremer
Gilles Auguste Kremer
17:30 18.06.2018.

Gospodin nabraja države koje su preko 90% "obnovljive", a ne spominje da se u taj postotak ubrajaju velike hidroelektrane, a Hrvatska ima malo manje od 60% elektroenergetskog miksa upravo iz njih, dakle zbrajajući k tome još vjetar, sunce, biomasu i ostale, Hrvatska je na oko 70%. A što se tiče LNG terminala, izgradili ga vi ili ne, cijene plina će vam u budućnosti samo rasti, zato jer ste zadnja rupa na cjevovodima. Pogledajte si malo kartu svijeta i otkud idu plinske cijevi pa razmislite. Pozdrav od luksemburškog energetskog stručnjaka!

VL
ST
stefj
22:42 18.06.2018.

Hm, nije to baš samo tako. A što ćemo po noći ili oblačnom danu? Ako se gradi hrpa solarnih elektrana (isto je s vjetroelektranama), treba nam i hrpa balansne energije. A kako doći do nje? Eh, putem termoelektrana (ili nuklearki) ili skupe uvozne struje (skupa je jer se ne može planirati i kupuje se ad hoc)... Osim toga, struja iz sunca i vjetra još uvijek je jako skupa i subvencionirana, tako da treba uzeti u obzir da HEP otkupom gubi po kilovatu... No, svejedno, ima tu jako puno istine da bi HEP morao bolje. SDP je digao cijenu struje 30% pod izgovorom da treba za investicije, a od investicija niti I. To je HEPu donijelo nekih 2-3 milijardi Kn godišnje, a to je otišlo za bonuse i za proračun. 15 milijardi Kn bačeno u vjetar. Katastrofa... A te novce se moglo uložiti u hidroelektrane, gdje bismo dobili blizu 1 GW dodatne snage, moglo se i potencirati izgradnja malih hidroelektrana. Naravno da se može ulagati i u solarne elektrane i vjetroelektrane.

VL
JO
jocoudriga
16:45 18.06.2018.

Ki bi da bi....puno snova na ulici.

VL
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.