Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 118
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Brkićev kum

Curiću određen istražni pritvor, odvjetnik: Ništa ga ne može uplašiti

Blaž Curić
Foto: Davor Javorović/PIXSELL
1/3
27.09.2018.
u 15:36

Pritvor mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i ponavljanja djela te će biti prevezen u osječki zatvor. Njegov odvjetnik Krešimir Vilajtović najavio je da će uložiti žalbu na tu odluku.

Uhićenom vozaču potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, Blažu Curiću sudac istrage osječkog Županijskog suda u četvrtak je, na prijedlog Uskoka, odredio istražni zatvor u trajanju od mjesec dana.

Curić je uhićen u srijedu u Zagrebu, a Uskok ga tereti da je osumnjičenom bivšem policijskom informatičaru Franji Vargi navodno dojavio da se nalazi pod istražnim mjerama i da mu se sprema uhićenje zbog izrade lažnih SMS poruka.

Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović izjavio je novinarima nakon ročišta kako je njegovu klijentu istražni zatvor određen zbog mogućnosti utjecaja na svjedoke jer je Uskok u postupku najavio ispitivanje četiri svjedoka te zbog mogućnosti ponavljanja kaznenog djela. Dodao  je kako je "sasvim izvjesno" da će uložiti žalbu na rješenje o određivanju pritvora Curiću, ali na upit novinara nije želio otkriti o kojim je svjedocima riječ zbog tajnosti istrage.

"Vrlo je stabilan. Bio je u Domovinskom ratu i u specijalnoj policiji. To vam je poseban kov ljudi. Ništa ga ne može uplašiti ni fascinirati, pa tako ni ovo. Sudac istrage županijskog suda u Osijeku je odredio jednomjesečni istražni zatvor gospodinu Curiću. Pritvor je određen zbog opasnosti od utjecaja na svjedoke, a u postupku je od strane USKOK-a određeno da će biti ispitana četiri svjedoka. Drugi razlog je opasnost od ponavljanja kaznenog djela. Dobio sam to rješenje sada i nisam ga stigao proučiti, ali sigurno je da ćemo uložiti žalbu. O svjedocima ne možemo govoriti jer se radi o tajnosti istrage" prenosi 24sata odvjetnikove riječi. 

Pogledajte video - Kronologija afere lažnih SMS-ova

"Sudac istrage apsolutno je prihvatio svu argumentaciju Uskoka u pogledu osnovane sumnje te u pogledu opasnosti od utjecaja na svjedoke i ponavljanja kaznenog djela i odredio istražni zatvor od mjesec dana",  kazao je zamjenik ravnateljice Uskoka Sven Mišković, koji također nije želio otkriti identitet svjedoka kazavši kako istraga nije javna.

Curić je priveden u 9.45 sati na Županijski sud u Osijeku iako su prve informacije govorile da će ga privesti u 11 sati. Pretpostavlja se da je doveden ranije da bi se izbjegli novinari. Ušao je u sudnicu mirno i bez reakcije.

Na primjedbu novinara da se ministar Tomislav Tolušić u izjavi medijima "već odrekao njegova klijenta čestitajući MUP-u i DORH-u", Curićev odvjetnik Krešimir Vilajtović kazao je novinarima pred zgradom Suda kako ne komentira političke izjave i ne zanima ga politika već gleda svoju struku i svoj posao.

Na upit novinara znači li njegova jučerašnja izjava o težini kaznenog djela koje se Curiću stavlja teret da ne pobija da je njegov klijent obavio sporni telefonski poziv, Vilajtović je odgovorio:

"U ovoj fazi postupka pobijamo sve, ali govorim i o nomenklaturi kaznenih djela, jer ovdje je riječ o ne baš važmom djelu s obzirom na visinu predviđene kazne".

Blaž Curić
1/5

Curić je priveden pod sumnjom da je Franji Vargi dojavio da je pod istragom, a Uskok je zatražio istražni zatvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke i opasnosti od ponavljanja djela.

Podsjetimo, u zagrebačkoj Dubravi 20. rujna oko 20.30 sati Blaž Curić, krsni kum sina Milijana Brkića i njegov bivši vozač u HDZ-u, nazvao je s prepaid mobilne kartice Franju Vargu s porukom da je pod obradom i da uništi sve dokaze, brojeve, poruke... Varga je bio pod mjerama pa je poziv snimljen. Curić je uhićen u svojem stanu na Malešnici, ispitan je pa se branio šutnjom. 

Sumnjiči ga se za poticanje na sprečavanje dokazivanja, a brani ga odvjetnik Krešimir Vilajtović. Riječ je o osobi od velikog povjerenja Milijana Brkića, zamjenika predsjednika HDZ-a i potpredsjednika Sabora, koja je trenutačno radila kao službeni vozač ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića. Ključno pitanje u ovoj fazi istrage jest to tko je Curiću dao informaciju o tajnoj istrazi nad Vargom koji je uhićen zbog falsificiranja SMS korespondencije u slučaju Mamić, a sumnja se da je jednaku korespondenciju izradio i za Ivicu Todorića kada su u javnost plasirani lažni SMS-ovi između premijera Plenkovića i bivše potpredsjednice Vlade Martine Dalić.

U istrazi još nije utvrđeno tko je Curiću dojavio tu informaciju. Druker Curić Brkiću je bio vozač dok je on bio glavni tajnik stranke, a očito na preporuku Brkića ministru Tolušiću postao je šofer nakon što je Plenković 2016. godine sastavio Vladu.

 

Komentara 146

Avatar MK
MK
15:19 27.09.2018.

Nevjerojatno - nemogu vjerovati da to citam... "Pritvor mu je određen zbog mogućeg utjecaja na svjedoke" u slucaju u kojem uopce nema kaznenog djela... Moze li se zatraziti "provjera Ustavnosti" na takvu odluku? <<<USTAV RH Članak 16. Svako ograničenje slobode ili prava mora biti razmjerno naravi potrebe za ograničenjem u svakom pojedinom slučaju.>>> ...A sto je sa Savrovicem i Dalickom - koliko je njima odreden pritvor?

PH
Petarstijena-HR
15:28 27.09.2018.

Trebalo bi i provjeriti privatnu imovinu sudaca, napraviti malo analize usporedbe njihovih primanja sa stečenom imovinom i novcem kojim raspolažu-ipak su to javne osobe, kao i političari!!! To bi za javnost bile jako zanimljive informacije, i sigurno bi pospješile prodaju novina u Hrvatskoj...Nije mi jasno zašto to novinari malo ne pročačkaju...

Avatar SINIŠA POLJAK
SINIŠA POLJAK
15:04 27.09.2018.

Stoka udbaška, ubiješ nekoliko osoba ili brodom ili autom ili motorom i isto te se tretira kad nekog nazoveš i kažeš mu da ga prate. Komunističko udbaška uravnilovka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije