Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 22
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
01.11.2016. u 11:25

Blagdan je posvećen velikom broju onih koji nisu stavljeni na oltar a ostavrili su velika djela

Spomen na sve svece, kako navodi prof. dr. Tomislav Ivančić, počeo se slaviti od 4. stoljeća, a prvi su tragovi općeg slavlja Svih svetih zabilježeni u Antiohiji. Papa Grgur IV. (731. – 741.) premjestio je blagdan Svih svetih na 1. studenoga, da bi se poklopio s drevnim keltskim blagdanom Samhain, koji je označavao Novu godinu.

Na taj je način odgovorio na zahtjeve irskih monaha. Stoga je, kako kaže dr. Ivančić, 1. studenoga izabrao i kao datum godišnjice posvete jedne kapele u bazilici sv. Petra relikvijama “svetih apostola i svih svetih, mučenika i ispovjednika, i svih savršenih pravednika koji počivaju u miru po čitavome svijetu”.

U vrijeme Karla Velikog blagdan je već bio izuzetno proširen, a kralj Luj Pobožni proglasio ga je 835. zapovjednim blagdanom. U kalendaru Katoličke crkve Svi sveti označeni su kao svetkovina i tradicija je da se tog dana obilaze groblja, koja se posebno rese i pale se svijeće uz molitvu za mrtve.

S time da se u Crkvi Spomen svih vjernih mrtvih ili Dušni dan obilježava dan kasnije, 2. studenoga. Ono što je možda nedovoljno poznato jest da je blagdan Svih svetih posvećen, osim kanoniziranim svecima, i velikom broju onih koji nisu stavljeni ni na oltar, ni u kalendar, a u životu su ostvarili velika djela ljubavi prema Bogu i bližnjemu.

„Neupadljivi, zaboravljeni ljudi, koji su savjesno obavljali svoj posao i dužnosti, često podnosili nepravde, pokorom i trpljenjem zadovoljili za svoje grijehe i svjedočili veliku požrtvovnost – majke, očevi, vrsni radnici svake ruke, ljudi svih zanimanja, svi oni pripadaju mnoštvu svetih i njima je posvećen blagdan Svih svetih.

Crkva poziva sve ljude da ih se sjete, da im zahvale i preporuče, jer to i jest prvi smisao posjeta grobovima“, kaže dr. Ivančić dodajući da su španjolski svećenici još 1748. godine dobili povlasticu da njezini svećenici na Dušni dan mogu služiti tri mise – jednu za koga god žele, drugu na nakanu Svetog Oca, a treću za sve vjerne mrtve. Tu je povlasticu papa Benedikt XV. 1915. godine proširio na cijelu Crkvu.

>> Na Dušni dan blagoslov grobova

Komentara 1

NI
Nini istrijan
14:42 01.11.2016.

Da nadodam i ispravim gore napisan clanak: formali pocetak slavljenja je vec za vrijeme pape Bonifacija IV(608-615god) koji je uveo slavu svetih dusa a onda poslije njega je slijedilo slavljenje svetih mucenika(svetaca) koje je zvanicno uveo papa Gregorius III (papa od god.731-741).

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije