Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 83
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
BIVŠA ČELNICA ZAGREBA U PROBLEMU

Bivšu gradonačelnicu Vlastu Pavić optužili da je izvukla novac iz tvrtke Putinova – masera

Arhivske fotografije preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića
Foto: Igor Soban/PIXSELL
1/5
12.03.2024.
u 09:17

Prema optužnici, Vlasta Pavić i Iva F. terete se da su sebi, majci Vlaste Pavić i Gološčapovu pribavile nepripadajuću imovinsku korist, odnosno dobit

Vlasta Pavić, sada pravnica, a nekada SDP-ova političarka i gradonačelnica Zagreba, koja je glavni grad vodila od 2002. do 2005., zamijenivši Milana Bandića koji je morao dati ostavku nakon što je pijan skrivio prometnu nesreću, krenula je upravo stopama – Milana Bandića  U pravnom smislu, jer je upravo kao i Bandić, koji joj je na čelu Zagreba bio i prethodnik i nasljednik "zaradila" optužnicu. ŽDO Osijek tereti je za zloporabu povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenje isprave. Osim nje, za ista djela je optužena i Iva F., dok je Marjana L. optužena za poticanje na zloporabu u gospodarskom poslovanju.

Riječ je o djelima koja su, prema optužnici, počinjena od ožujka 2012. do studenoga 2015. U to vrijeme Vlasta Pavić bila je voditeljica poslova u tvrtki Mikado, dok je Iva F. bila  direktorica te tvrtke. Radilo se o tvrtki koja je bavila izgradnjom i opremanjem stanova u luksuznim vilama u sklopu projekta Katino na otoku Šipanu, a vlasnik tvrtke bio je Konstantin Veniaminovič Gološčapov.

Prema optužnici, Vlasta Pavić i Iva F. terete se da su sebi, majci Vlaste Pavić i Gološčapovu pribavile nepripadajuću imovinsku korist, odnosno dobit. Šteta je prema optužnici oko 100.000 eura. Tužiteljstvo Vlastu Pavić tereti da je, nakon što je za objekt Katino u kojem su bili smješteni luksuzni stanovi naručila projektiranje, montažu i isporuku četiri dizala, kasnije tu isporuku stornirala i promijenila, tražeći da se jedna pokretna podizna platforma za podizanje invalidskih kolica, instalira u kuću njezine majke.

Platforma je bila vrijedna oko 95.000 kuna, a Iva F. se tereti da je kasnije to provela kroz poslovne knjige Mikada koji je ugradnju tog lifta u kući majke Vlaste Pavić i platio. Nadalje, Vlasta Pavić se tereti i da je naložila djelatnicima tvrtke da plate 44.293 kuna za namještaj koji je isporučen Gološčapovu. Prema optužnici, Vlasta Pavić se tereti i da je od jedne tvrtke naručila radove na rekonstrukciji svog stana i stana kojim se koristi Iva F., nakon čega je lažno prikazala da je riječ o radovima na projektu Katino pa je te radove  vrijedne  600.000 kuna platila tvrtka  Mikado. Osim toga, tužiteljstvo tvrdi da je Vlasta Pavić na sličan način lažirala i račun na temelju kojeg joj je onda tvrtka Mikado platila kuhinju Marjane L. vrijednu oko 22.000 kuna.

POVEZANI ČLANCI:

U svojoj obrani, Vlasta Pavić je porekla počinjenje djela, a za Gološčapova je kazala da joj je dugogodišnji prijatelj.

– Moj je otac u lipnju 2021. imao moždani udar, pa mi je Gološčapov naložio da navedeno dizalo kupim kao donaciju tvrtke Mikado za mene, odnosno mog oca. Što se tiče namještaja, on je kupljen za potrebe kuće za smještaj upravitelja na Šipanu te je uskladišten u Blatu, odakle je trebao ići na Šipan. Kuhinja za Marjanu L. kupljena je po nalogu Gološčapova. Smatram da je kaznena prijava protiv mene podnesena samo zato što me nisu uspjeli nagovoriti da odustanem od podnošenja tužbe radi naplate svog potraživanja. Osim toga Gološčapov me nije uspio nagovoriti da mu prepišem trgovačko društvo koje je vlasnik zemljišta za koje je lagano uzet kredit kod njega – branila se Vlasta Pavić. Gološčapova je kao dugogodišnjeg prijatelja opisala i Iva F., koja je također nijekala krivnju, a krivnju je negirala i Marjana L.

No dok one niječu krivnju, svjedoci govore nešto sasvim drugo. Natalija O. tako je svjedočila da je u projekt izgradnje ljetnikovca na Šipanu bila uključena od početka.

>> GALERIJA Supruga i kćer ostavile dirljivu poruku na grobu Milana Bandića

Arhivske fotografije preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića
1/12

– U početku su Vlasta Pavić i Gološčapov bili u odličnim odnosima, no problem je nastao kada je investitor shvatio da je Vlasta Pavić intervenirala u projekt prema svom nahođenju te da rezultat nije onakav kakav je on očekivao. Vlasta Pavić i Iva F. odstupanje od projekta objasnile su financijskim problemima te su tražile više financijskih sredstva nego što je bilo potrebno. Kada sam u kolovozu 2015. angažirana kao odgovorna osoba Mikada, počela sam provjeravati poslovne knjige. Utvrdila sam brojne nepravilnosti i to prijavila policiji. U proljeće 2022. kupila sam kuću Konstantina Gološčapova u Blatu. Što se tiče namještaja koji je u kući nađen, bila sam nazočna kada je Gološčapov  Ivi F. rekao da za taj namještaj uzme novac s njegova privatnog računa. Kasnije sam utvrdila da je taj namještaj provučen kroz troškove Mikada. U nekom trenutku me 2015. nazvao jedan izvođač radova i pitao me plaća li Mikado i dalje radove na kući Vlaste Pavić. Tada mi je rekao i neto što me zaprepastilo jer je kazao da se na projektu kralo i neka investitor dođe u kuću Vlaste Pavić – iskazivala je Natalija O. 

Gološčapov uz rusko ima i hrvatsko državljanstvo, a prema medijskim napisima bio je maser – Vladimira Putina.

Komentara 1

ZA
Zagrebčanka
16:31 12.03.2024.

Evo jedna iz SDP ove kolekcije. Želite ih opet?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije