Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odluka ictr-a

Bivši ruandski čelnici dobili doživotnu kaznu zbog genocida

matthieu ngurimpatse
AFP/PIXSELL
21.12.2011.
u 15:18

U Ruandi je 1994. godine u samo 100 dana ubijeno oko 800 tisuća ljudi, uglavnom Tutsija.

Međunarodni kazneni sud za Ruandu (ICTR) osudio je u srijedu Matthieua Ngirumpatsea i Edouarda Karemeru na doživotnu kaznu zbog genocida 1994. godine, to jest ubijanja 800 tisuća ljudi u samo 100 dana, prenosi BBC.

Ngirumpatse je bio predsjednik tada vladajuće stranke Nacionalnog revolucionarnog pokreta za razvoj, dok je Karemera bio njegov zamjenik. ICTR je odlučio da je Ngirumpatse bio dio udruženog zločinačkog pothvata s ciljem istrebljenja naroda Tutsija. Zemljom i strankom tada su dominirali Hutui, čiji su se umjereni pripadnici također našli među ubijenima u genocidu.

Oružje je u travnju 1994. godine dostavljeno paravojnoj skupini Interahamwe u hotelu u ruandskoj prijestolnici Kigaliju, i to uz Ngirumpatseovo odobrenje, rekli su suci. Tročlano sudsko vijeće ustvrdilo je da se u tom trenutku moglo pretpostaviti da će oružje biti upotrijebljeno za ubijanje Tutsija.

– Sud zaključuje da su silovanja i seksualni zločini vojnika i paravojske, uključujući i Interahamwu, nad djevojkama i ženama Tutsija, prirodna i predvidljiva posljedica zajedničkog zločinačkog pothvata s ciljem uništenja etničke skupine Tutsija – zaključio je sud.

 

 

Komentara 2

DU
Deleted user
18:29 21.12.2011.

koga boli kyrac za ruandu i njihove celnike. 99% hrvata i ne zna dje je ruanda

OB
-obrisani-
04:26 23.12.2011.

reice ?!? no comment, a ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije