Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 85
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Presuda

Bivši izraelski predsjednik proglašen krivim za silovanje

Moshe Katsav
Patrik Macek/PIXSELL
VL
Autor
Hrvoje Dečak
30.12.2010.
u 09:21

Sud u Tel Avivu osudio je Moshu Katsava za silovanje djelatnice ministarstva turizma 1998.

Bivši izraelski predsjednik Moshe Katsav osuđen je jučer na sudu u Tel Avivu zbog silovanja i mogao bi u zatvor, javlja BBC. Proglašen je krivim zbog obljube jedne zaposlenice dok je 1990-ih bio ministar turizma, ali i za seksualna napastovanja iz 2000-ih, kad je već bio predsjednik države. To su najteže optužbe za nekog izraelskog čelnika u povijesti zemlje. Suci su obrazložili da vjeruju u dokaze i iskaz žene koji je doveo do suđenja za silovanje. Sam Katsav i dalje tvrdi da je nedužan. Može se žaliti Vrhovnom sudu. Inače, izraelski zakon za silovanje predviđa od četiri do 16 godina zatvora. Zanimljivo je da je kod napuštanja dužnosti 2007. Katsav bio pripravan priznati manja nedjela kako bi izbjegao optužbu za silovanje, ali sljedeće se godine predomislio.

Sud: Obrana puna laži

Prema optužnici, Katsav je silovao suradnicu koju sudski spis spominje kao “Ženu A” u travnju 1998., i to najprije u Ministarstvu turizma, a potom u jednom jeruzalemskom hotelu. Zatim je između 2003. i 2005. napastovao još dvije žene kao šef države. Predsjednik tročlanog sudskog vijeća George Karra kazao je da je silovana žena svjedočila logično i uvjerljivo, a Katsavova je obrana bila “puna laži”. Presudu su u sudnici slušali i članovi Katsavove obitelji, ali ne i supruga Gila. Dok je sudac čitao pravorijek, bivši je predsjednik bio vidno šokiran, a jedan od njegovih sinova neprekidno je ponavljao “To nije istina!” Prije izlaska iz sudnice, Katsav je morao predati svoju putovnicu. Objava visine kazne očekuje se u siječnju.

Optužio tužitelja za linč

Nakon izlaska iz zgrade suda, Katsavov sin Boaz izjavio je da će se obitelj nastaviti boriti kako bi dokazala njegovu nedužnost. “I dalje ćemo hodati uspravno i cijela će nacija, uz Božju pomoć, znati da osmi predsjednik države Izrael nije kriv!”, kazao je sin novinarima. Sam Katsav sazvao je poslije presude konferenciju za novinare na kojoj je rekao da je žrtva linča i za to optužio donedavnog glavnog državnog odvjetnika Menahema Mazuza. Presudu u Tel Avivu komentirali su sadašnji predsjednik Shimon Peres i premijer Benjamin Netanyahu. Peres je kratko rekao da su svi građani Izraela pred zakonom jednaki, a Netanyahu je kazao kako je ovo tužan dan za Izrael, ali i dokaz snage njegova pravosuđa. Presudu su pozdravile izraelske skupine za ženska prava upozoravajući da se pritužbe zbog spolnog zlostavljanja i u današnjem društvu prečesto zanemaruju.

Ključne riječi

Komentara 422

OB
-obrisani-
23:21 30.12.2010.

ode mi sinaj...... nije mu diskusija pasala, rekti

Avatar Sidewinder
Sidewinder
12:46 01.01.2011.

Pasadran: Nemojmo ipak zaboraviti iz koje zemlje je Moše Kacav donio prektike za koje ga je pravedno izraelsko sudstvo kaznilo.

OB
-obrisani-
15:45 30.12.2010.

\"svi gradjani Israela pred zakonom su jednaki, a Netanyahu je kazao kako je ovo tuzan dan za Israel, ali i dokaz snage njegova pravosudja.\" ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ I muslimani bi trebali nauciti od nas !! Ali nece tako dugo dok se drze serijatskih zakona, gdje se djevojcica od sest godina moze prodati onome tko nudi vise \"higher bider\" njezinom ocu! Gdje svjedocanstvo od zene vrijedi polovinu od onoga od muskarca! I gdje je zrtvi silovanja potrebno da ima 4 svjedoka da bi to bilo silovanje! Gdje muz/ otac / brat / bratic moze ubiti djevojku u hladnoj krvi, na temelju \"loseg ponasanja\" (i to na temelju njihovog osobnog suda), ili na shibanje ili kamenovanje po naredbi suda?! I gdje su djeci pere mozak, da ce ako se raznesu bombom, dobiti \"seksualnu slavu\" (72 djevice) i besplatnu voznju u raj! ~~~~~~ Sada, sve te \"velike\" demokracije u tom dijelu svijeta... imaju priliku da vide Israel... \"\"Suci su obrazložili da vjeruju u dokaze i iskaz žene koji je doveo do suđenja za silovanje.\"\" Suci su obrazlozili..... *** da vjeruju *** ~ isakzu zene?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije