Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 10
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROMJENA CILJA

Bivši časnik FSB-a ne slaže se s Kremljom: Raste prijetnja od poraza

Russia's attack on Ukraine continues, in Donetsk region
Foto: SERHII NUZHNENKO/REUTERS
1/5
31.05.2022.
u 14:19

Girkin tvrdi da se Kremlj odrekao ideološke podloge sukoba fokusirajući se na Donbas, a ne na cijelu Ukrajinu

Sve veći broj žrtava među ruskim mlađim časnicima vjerojatno će dodatno degradirati ruske sposobnosti i dovesti do daljnjih padova morala, navodi Institut za ratne studije (ISW) u novoj procjeni invazije u Ukrajini.  

ISW je ranije procijenio da bi nastavak demoralizacije, loše zapovijedanje i kontrola među ruskim snagama mogli predstavljati prilike ukrajinskim snagama za provođenje razboritih protuofenziva, posebice zbog toga što ruska vojska nastavlja ulijevati resurse u bitku kod Sjeverodonecka.

Bivši časnik ruske Federalne sigurnosne službe (FSB) Igor Girkin, poznat kao Strelkov, osudio je izjave ruskog ministra vanjskih poslova Sergeja Lavrova da je prioritet "specijalne operacije" u Ukrajini oslobađanje Donbasa.

VIDEO Povjerljivi britanski izvještaj: Ruska vojska mogla bi se raspasti zbog velikih gubitaka

Girkin tvrdi da se Kremlj odrekao ideološke podloge sukoba fokusirajući se na Donbas, a ne na cijelu Ukrajinu. Girkin se požalio da dužnosnici Kremlja više ne dovode u pitanje legitimnost postojanja Ukrajine i da su koncepti "denacifikacije" i "demilitarizacije" zaboravljeni. Izjavio je i kako raste prijetnja od poraza. 

Girkinovo neslaganje simbolično je za kontinuirane promjene unutar krugova ruskih vojnih entuzijasta i bivših vojnika, navodi ISW.

Kremlj je više puta revidirao svoje ciljeve za rat u Ukrajini zbog neuspjeha na bojištu, a sada se sve više suočava s nezadovoljstvom vojnih i nacionalističkih figura ljutitih na ruske gubitke i frustriranih promjenom okvira rata. Ruski dužnosnici više se ne mogu koristiti istim ideološkim opravdanjima za invaziju, a nedostatak konkretnih vojnih dobitaka unutar Ukrajine i dalje će poticati domaće nezadovoljstvo ratom, piše ISW.

VIDEO Iscurila još jedna snimka neobičnog ponašanja Putina: Je li mu se zdravlje pogoršalo?

Tijek događaja u Ukrajini pratite OVDJE

Ključne riječi

Komentara 6

PR
prajdali100
14:29 31.05.2022.

Rusi su izvukli pouke i pronašli taktiku koja počinje davati rezultat.Sada će i Ukrajinci morati odgovoriti a to će,po meni, biti partizanski način ratovanja gdje imaju veliku tradiciju.

DU
Deleted user
14:44 31.05.2022.

Ovaj lik je analog Goranu Hadžiću svojedobno odnosno oni su i Putina nagovorili na intervenciju, a sad mu upućuju salve prigovora jer nije šaptom pala cijela...

Avatar ŽutiKarton
ŽutiKarton
14:26 31.05.2022.

Pala kiša pa stručnjaka pun Večernji.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije