Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 77
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zaboravljene

Bivše radnice Orljave sedam mjeseci od stečaja još čekaju zaslužene otpremnine

Požega: Ispred tvornice Orljava održana konferencija bivših radnica i predstavnika Novog sindikata
Foto: Ivica Galovic/PIXSELL
1/5
09.03.2022.
u 18:14

Smatram da takvim ponašanjem poslodavcima šalje poruka - nemojte biti odgovorni prema radnicima - rekao je Iveković

Vrijeme prolazi, ali problemi bivših radnica "Orljave" se ne rješavaju. Skupina žena koje su nekada radile u ovoj tekstilnoj tvrtki iz Požege pred zatvorenom su tvornicom još jednom upozorile na nekorektan odnos države, kao bivšeg poslodavca, i njemačkog branda Olymp prema njima.

Naime, unatoč zahtjevu upućenom Vladi u prosincu 2021. i započetoj kampanji prema Olympy, otpuštene radnice još nisu primile zaslužene otpremnine koje im pripadaju po kolektivnom ugovoru. 

Na to su podsjetile radnice i predsjednik Novog sindikata Mario Iveković.

- Žalosno je da Vlada RH, kao vlasnik tvrtke ne odgovara na naše upite. Apsolutno ništa nije učinila da spasi tekstilnu industriju u Požegi. Ništa od najavljenog strateškog partnera. Smatram da takvim ponašanjem poslodavcima šalje poruka - nemojte biti odgovorni prema radnicima - rekao je Iveković, najavivši mogućnost da se zbog ignoriranja iz Vlade radnice "Orljave" ponovno upute u Zagreb na Trg sv. Marka.

- Uglavnom smo starije od 50 godina i šanse za novi posao su nam nikakve. Dok smo radile, sjedile smo po 10 i 12 sati tako da su mnoge i bolesne. Preživljavamo od 1700 kuna naknade sa Zavoda za zapošljavanje - rekla je 50-godišnja Manuela Kajmić, koja je u Orljavi provela 31 godinu.

Većina od 172 žene koje su radile u požeškoj tvrtki koja je u kolovozu prošle godine otišla u stečaj tamo su provele cijeli radni vijek i jedino čemu se sada nadaju je zaslužena otpremnina u visini pet plaća. Na nju imaju pravo sve radnice koje su u "Orljavi" provele više od 18 godina, a takvih je, tvrde u sindikatu, oko 90 posto. 

>> Prošlog je ljeta bez posla ostalo 170 radnica tekstilne tvrtke Orljava

 

Komentara 2

AN
antonelić
19:52 09.03.2022.

siguran sam da će ova vlada na čelu sa prd.vld.anem. plenkovićem iznaći načina da spasi orljavu , kao što je spasila rafineriju sisak i uljanik i 3.maj i imunološki zavod i brodarski institut i gredelj i sezonu i agrokor i radna mjesta ... samo moraju žene iz orljave biti strpljive i čekati ... ova vlada će nas pozicionirati među najprosperitetnije nacije u eu ( iza rumunjske i bugarske ali još uvijek ispred albanije ) ...

ČI
Čilipi
21:14 09.03.2022.

Kriva je rusija

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije