Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 100
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
30.01.2022. u 17:15

Četvero kandidata u veljači će i formalno predstaviti programe s kojima žele zamijeniti Damira Borasa

Na izvanrednoj sjednici Senata koja će se održati 17. veljače, četvero kandidata za rektora Sveučilišta u Zagrebu predstavit će i službeno svoje programe kojima će se pokušati izboriti za vodstvo najstarijeg sveučilišta u Hrvatskoj.

Kandidati su Mirjana Hruškar s Prehrambeno-biotehnološkoga, Marijan Klarica s Medicinskoga, Stjepan Lakušić s Građevinskoga i Tonći Lazibat s Ekonomskoga fakulteta. Svi oni, među kojima su i bliski i bivši suradnici trenutačnog rektora Damira Borasa, u svojim programima navode da će nastojati ojačati vodeću ulogu Sveučilišta u Zagrebu.

Tako Tonći Lazibat ističe da će budućnost Sveučilišta ovisiti o stupnju zajedničkoga djelovanja, kreiranja i donošenja odluka za ostvarenje strateških ciljeva. Sveučilište se mora, ističe, razvijati unutar europskoga prostora što nameće potrebu njegove transformacije prema suvremenom europskom sveučilištu sa snažnim naglaskom na uspostavljanje kvalitetnih politika povlačenja novca iz fondova EU kako bi se smanjili razvojni nedostaci te kako bi hrvatski znanstvenici i studenti postali prepoznatljivi i konkurentniji, navodi Lazibat.

Kandidat Marijan Klarica kao glavne smjernice navodi obnovu infrastrukture oštećene potresom, sudjelovanje u donošenju novog zakonodavnog okvira, novi način financiranja Sveučilišta i razradu načela za što uspješniju funkcionalnu integraciju Sveučilišta. Navodi i da će se zauzimati za uključenje studenata u upravljanje, za poticanje jačanja tzv. trokuta znanja, istraživanje – obrazovanje – inovacije, te skrbiti o očuvanju nacionalne baštine, kulture i jezika.

Kandidatkinja Mirjana Hruškar ističe da će njezin cilj biti znanstveno-istraživačka produktivnost i izvrsnost. Navodi da su temeljno ustrojstvo obrazovanja studijski programi kojima se jača interdisciplinarnost, prijenos znanja, novih znanstvenih spoznaja i dostignuća, dok je okosnica programa kandidata Stjepana Lakušića uspostava sustava koji planira, primjenjuje, nadzire i poduzima radnje u svim segmentima djelovanja Sveučilišta.

Studenti kao središte sustava i nosioci sutrašnjice čine jezgru razvoja i djelovanja Sveučilišta u Zagrebu, ističe Lakušić. 

>> VIDEO Uvode se nova pravila za izolaciju i samoizolaciju, a stižu promjene i za Covid potvrde

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije