Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MOLITVA ZA DOMOVINU

Biskupi: Molite za Hrvatsku i uvečer stavite svijeće u prozore!

'molitva_nnn_bih_261210'
''
08.04.2011.
u 13:36

Biskupi su pozvali na molitvu za Domovinu, a Iustitia et pax i na post za pravednu presudu generalima u Haagu

Danas je dan molitve za Domovinu, na koji su pozvali hrvatski biskupi sa svog posljednjeg zasjedanja u Zagrebu. Prije njih, Komisija Iustitia et pax pozvala je vjernike na post i molitvu svakog petka za pravednu presudu hrvatskim generalima u Haagu. Molitve u većini crkava počinju u poslijepodnevnim satima i biskupi preko župnika pozivaju sve da dođu na bogoslužja, a one vjernike koji ne mogu doći, da mole u svojim domovima i u prozor stave zapaljenu svijeću.

Prema najavama Izvještajne katoličke agencije, molitve su u sljedećim biskupijskim sjedištima:

ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup Marin Srakić predvodit će večernje misno slavlje u đakovačkoj prvostolnici Sv. Petra u 18.30 sati. Pomoćni biskup đakovačko-osječki Đuro Hranić predvodit će križni put u 18 sati te misno slavlje u 18.30 u osječkoj konkatedrali Sv. Petra i Pavla.

VARAŽDIN - Varaždinski biskup Josip Mrzljak uputio je pismo svim župnim uredima i samostanima u Varaždinskoj biskupiji u kojem poziva vjernike da se 8. travnja obilježi kao dan molitve za Domovinu. Vjernici su toga dana osobito pozvani sudjelovati u pobožnosti križnog puta i misi, a po mogućnosti i na nekoj drugoj pobožnosti poput klanjanja pred Presvetim, koji će se prikazati za Domovinu. Biskup Mrzljak predvodit će pobožnost križnog puta u 17.30 sati i misu u 18 sati u katedrali Uznesenja BDM u Varaždinu.

DUBROVNIK - Misu za domovinu u dubrovačkoj katedrali Gospe Velike u 18 sati predvodit će dubrovački biskup Mate Uzinić. Nakon mise slijedi klanjanje pred Presvetim Oltarskim Sakramentom.

SISAK - Sisački biskup Vlado Košić predvodit će misu za Domovinu u 19 sati u sisačkoj katedrali Uzvišenja svetog Križa.

ZAGREB - U zagrebačkoj prvostolnici u 18.30 sati bit će jednosatno klanjanje pred Presvetim, koje će predvoditi zagrebački pomoćni biskup Ivan Šaško.

 "Može li molitva biti toliko jaka da izvede čitavu jednu zemlju iz krize i dubokih problema? Može! I još puno jača! Svjedoci smo kroz kakvu duboku krizu prolazi naša Hrvatska: političku, gospodarsku, moralnu, društvenu, duhovnu. Mislili smo da će poslije osamostaljenja sve ići lakše - kad postanemo svoji na svome, gospodari u svojoj zemlji. A evo, nije tako. Poslije jedinstva koje smo doživjeli u Domovinskom ratu, Hrvati su ponovno razjedinjeni i podijeljeni, i to najviše politički. A gdje su ljudi razjedinjeni, neprijatelj lako pobjeđuje, a narod propada, biva porobljen. Ne bismo voljeli da nam se povijest ponovi, nakon toliko truda, muke i krvi prolivene za slobodu naše zemlje", tumači na svome blogu don Anđelko Kaćunko smisao molitve za Domovinu koju su pokrenuli biskupi.

"Molitvom možemo više učiniti za Domovinu i svijet nego kad bismo se uputili u Banske dvore, na Pantovčak, Bijelu kuću, London ili Kremlj u Moskvi, da tim ljudima ondje kažemo što trebaju raditi - neusporedivo više! Kad bi se ONI i odazvali našim prijedlozima, vjerojatno bismo više ili manje bili u krivu. Ali ono što će njima Bog reći kad mu se odazovu, to mora biti ono pravo. Mnogo je bolje da se vođe našega naroda i svjetske vođe odazovu Bogu nego nama. Zato je molitva važna!

Kad Bog želi učiniti velika obraćenja i donijeti velike promjene u neke župe, gradove ili zemlje, kad želi izvesti probuđenja i činiti čudesa, prvo će podići molitelje. Ništa se ne događa bez molitve. Tamo gdje nema molitve - nema Božje snage, nema nadnaravnog Božjeg djelovanja", piše Kaćunko.

Ključne riječi

Komentara 536

KR
kresimirn
14:35 08.04.2011.

tako je maco, reci ti njima :)

OB
-obrisani-
09:52 09.04.2011.

Sociološki gledano narod bez vjere nije narod, za vas agnostike najveća osuda je život u katoličkoj HrvatskoJ!

OB
-obrisani-
10:47 09.04.2011.

Dosta za sad kamočede dd su na brifingu pa nema smisla sa ova dva retardirana kugoslavenska četnika ismijavat Gdje čuvaš domovnicu, u traktoru možda?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije